Ας δούμε τι είπαν ή έγραψαν οι εχθροί μας

Ξημερώνοντας η 28 Οκτωβρίου 1940, βρήκε την Ελλάδα να δέχεται τελεσίγραφο από τον Μουσολίνι. Το τελεσίγραφο παρέδωσε ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι, ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά. Η τότε Ιταλική κυβέρνηση απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στην επίσημη διπλωματική γλώσσα, τα γαλλικά, την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre» (=αυτό σημαίνει πόλεμος).

Την ίδια ώρα διατάχθηκε μερική επιστράτευση της VIII Μεραρχίας Ηπείρου και της IX Δυτικής Μακεδονίας με ατομικές προσκλήσεις, ενώ η αεροπορική άμυνα των Αθηνών ετέθη σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους. Με ενθουσιασμό και πάθος, με σημαίες να κυματίζουν, με πολεμικά εμβατήρια και με τη φωνή του εκφωνητή στο ραδιόφωνο, οι νέοι ντύνονταν το χακί και ξεκινούσαν για το μέτωπο σαν να πήγαιναν σε γιορτή. Το 80% των επιστρατευμένων παρουσιάστηκαν την 1η ημέρα, ενώ είχαν πέντε ημερες χρόνο!

Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940 ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 23 Απριλίου 1941. Ακολούθησε η επέμβαση των Γερμανών, η οποία εξελίχθηκε στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ελλάδα έγραψε ιστορία!

  • Πρώτη σε ανθρώπινα θύματα με 8% μεταξύ των χωρών που πολέμησαν.
  • Δεύτερη είναι η Ρωσία με 3%.
  • Στη συνέχεια κατά την διάρκεια της κατοχής εκτελέστηκαν από Γερμανούς και Ιταλούς 80.000.
  • Από Βουλγάρους 40.000.
  • Πέθαναν από πείνα 260.000.
  • Απήχθησαν ως όμηροι στην Γερμανία 70.000, στην Ιταλία 30.000 και στην Βουλγαρία 40.000.
  • Μειώθηκε ο πληθυσμός της λόγω μείωσης των γεννήσεων, και θανάτων από κακουχίες κατά 344.000.

Ας δούμε τι είπαν ή έγραψαν οι εχθροί μας

Γερμανοί, για το Έπος του 1940

Ο Α. Χίτλερ στην γερμανική βουλή, 4 Μαΐου 1941: Ενώπιον της Ιστορίας, είμαι υποχρεωμένος να πω, ότι μεταξύ όλων των αντιπάλων μας, ο Έλλην Στρατιώτης, ήταν εκείνος που πολέμησε, με την μεγαλύτερη περιφρόνηση για τον θάνατο. Δεν υπέκυψε, παρά μόνο, όταν κάθε αντίσταση είχε καταστεί αδύνατος.

Ο Όττο φον Μπίσμαρκ, ο εγγονός του καγκελαρίου Μπίσμαρκ, ο οποίος ήταν επιτετραμμένος της Γερμανίας στην Ρώμη το 1940 είπε:

Εάν δεν ακολουθούσε η Γερμανική εκστρατεία στα Βαλκάνια, η Αλβανία αναμφισβητήτως θα περιερχόταν στα χέρια των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα, ότι χάσαμε την εκστρατεία της Ρωσίας, λόγω της καθυστερήσεως της έναρξής της, συνεπεία του αγώνα μας στην Κρήτη.

Ο υπαρχηγός του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής το έτος 1956, Κάρλ Σμιτ είχε δηλώσει: Η άνανδρη επίθεση του Μουσολίνι κατά της Ελλάδος, την 28η Οκτωβρίου 1940, απέδειξε, δια της θρυλικής αντιστάσεως των Ελλήνων την κουφότητα του φασιστικού καθεστώτος. Απεδείχθη, στα βουνά της Αλβανίας, ότι η υλική δύναμη και η βία, δεν επιβάλλονται, εκεί όπου υπάρχει πράγματι πίστη, στα βαθύτερα ανθρώπινα ιδεώδη.

Και οι Έλληνες, λίγοι και κακώς εξοπλισμένοι, εβεβαίωσαν τον έκπληκτο, για τον ηρωισμό τους κόσμο, ότι διατηρούν επάξια, την κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοί τους, και υπερασπίζονται, όπως ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, το πάτριον έδαφος, αδιαφορούντες, αν στο τέλος τους περιμένει ο θάνατος. Και αυτό, διότι γνωρίζουν ότι και αν η συντριπτική δύναμη, τους αναγκάσει τελικά να υποκύψουν, το τίμημα θα είναι ίσως ο θάνατος, αλλά ταυτοχρόνως η τιμή και η δόξα. Λαοί, όπως ο Ελληνικός, τιμούν την Ευρώπη και τον κόσμο. Και αισθάνομαι, ως Γερμανός, όνειδος, διότι χτυπήσαμε από πίσω, αυτό το γενναίο και μικρό έθνος. Είμαι βέβαιος ότι για την πράξη αυτή, κανείς γερμανός που σέβεται την Ιστορία του, αισθάνεται να είναι υπερήφανος.

Ο αρχηγός του Γερμανικού Επιτελείου το 1956, Αντιστράτηγος Σπάιντελ έγραψε: Οι Έλληνες αγωνίσθηκαν κατά τρόπο που προκάλεσε τον ανέκφραστο θαυμασμό κάθε τίμιου στρατιώτη και πιστεύω ότι θα νικούσαν στην Αλβανία αν δεν επερχόταν η Γερμανική εισβολή. Διαφορετική θα ήταν αναμφισβήτητα η εξέλιξη του πολέμου στην Ρωσία για μας, εάν δεν είχαμε καθυστερήσει στην Κρήτη. Δυστυχώς όμως, η ανόητη Ιταλική ενέργεια, μας ανάγκασε ν’ ακολουθήσουμε την γνωστή τακτική, και η αντίσταση των Ελλήνων, επηρέασε αποφασιστικά, την έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εκφράζω, προς τις ηρωικές Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τον θαυμασμό μου, ως και του νέου Γερμανικού στρατού, ο οποίος είναι υπερήφανος, διότι έχει σύμμαχο, τέτοιον γενναίο, ευγνώμονα και ανεξίκακο λαό.

Και πολλοί ακόμη

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Antony Eden:     "Αν το αποτυχόν χάρις εις την νικηφόρον αντίστασιν της Ελλάδος μεσογειακόν σχέδιον του Hitler επετύγχανεν, η επίθεσις της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχεν όλως διάφορα αποτελέσματα. Οι ήρωες που έχουν βάψει με το αίμα τους την ιεράν γην της Βορείου Ηπείρου, οι μαχηταί της Πίνδου και οι άλλοι, θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους, θα φωτίζουν ανά τους αιώνας την οικουμένην."

Ο Βρετανός υπουργός F. Noel Baker (Οκτώβριος 1942):

"Αν η Ελλάς ενέδιδε εις το τελεσίγραφο του Mussolini, ουδείς θα εδικαιούτο να την μεμφθεί... Ο Άξων θα εκυριάρχει στην Μεσόγειο... Η Συρία, το Ιράκ, η Περσία, η Κύπρος, θα κατελαμβάνοντο από τον Άξονα. Η Τουρκία θα εκυκλώνετο. Οι πετρελαιοπηγές της Εγγύς Ανατολής θα ήσαν στη διάθεσή του. Η οπίσθια θύρα του Καυκάσου θα ανοιγόταν δι' αυτόν...

Χάρις εις την ελληνικήν αντίστασιν, μας εδόθη ο καιρός να αποκρούσωμε και να συντρίψωμε την ιταλικήν στρατιά, η οποία εκινήθη από τη Λιβύη κατά της Αιγύπτου, να εκκαθαρίσωμε την Ερυθράν Θάλασσα από τα εχθρικά πλοία, να μεταφέρωμε την αμερικανική βοήθεια προς την Εγγύς Ανατολή και να εξουδετερώσουμε έτσι την εχθρική απειλή εναντίον της... Αν το Στάλιγκραντ και ο Καύκασος κρατούν σήμερα, τούτο δεν είναι άσχετον προς την ελληνικήν αντίσταση, της οποίας επωφελούμεθα, μετά την πάροδον δύο ολόκληρων ετών. Ο κόσμος πραγματικά δεν δικαιούται να λησμονήσει τα ελληνικά κατορθώματα κατά την ιστορική εκείνη στιγμή."

Η άλλοτε ΕΣΣΔ, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μόσχας, αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή της Ελλάδος στην καθυστέρηση και τελική αποτυχία της Γερμανικής επίθεσης εναντίον της ΕΣΣΔ (επιχείρηση "Barbarossa"):

"Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Εκερδίσαμεν χρόνον διά να αμυνθώμεν. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε."

πηγή: https://pheidias.antibaro.gr

Σήμερα, 28η Οκτωβρίου 2023, αποτίουμε τιμή σε όλους όσους θυσιάστηκαν για τα άγια χώματα που περπατάμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Και θα πρέπει όλοι οι ηγέτες του πλανήτη να προβληματιστούν, με τους πολέμους που έχουν ξεκινήσει και αναδαβλίζονται συνεχώς με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Γιατί και ο πόλεμος του 1940 ετοιμαζόταν δύο χρόνια πριν.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 234 guests και κανένα μέλος