Αρκετός κόσμος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (11/5), κάτοικοι και φορείς, ο Δήμαρχος Αναβύσσου Σ. Γκέραλης αλλά και ο Κοινοτάρχης Μ. Τσαλικίδης της Παλ. Φώκαιας ενδιαφερόμενοι, ο Δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου, όλοι για το έργο που επιχειρείται να γίνει στις Αλυκές της Αναβύσσου, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα σχετικό ούτε ο Δήμος ούτε η Νομαρχία!...

Υπερτοπική αξιοποίηση με πολλά ερωτηματικά

των Αλυκών Αναβύσσου από την ΕΤΑ Α.Ε.

 

Περιφρονεί προκλητικά Δήμο και Νομαρχία


Αρκετός κόσμος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (11/5), κάτοικοι και φορείς, ο Δήμαρχος Αναβύσσου Σ. Γκέραλης αλλά και ο Κοινοτάρχης Μ. Τσαλικίδης της Παλ. Φώκαιας ενδιαφερόμενοι, ο Δήμαρχος Καλυβίων Π. Φιλίππου, όλοι για το έργο που επιχειρείται να γίνει στις Αλυκές της Αναβύσσου, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα σχετικό ούτε ο Δήμος ούτε η Νομαρχία!

Ο Αντινομάρχης Χαρ. Δαμάσκος έκανε την εισήγηση της Επιτροπής για το θέμα, και επεσήμανε ότι δεν κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑ Α.Ε. ή κάποιον άλλο παράγοντα προκειμένου να τους ενημερώσει, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους.

Τουναντίον την ημέρα που συνεδρίασε η Επιτροπή, όπως είπε ο Αντινομάρχης, είδαν μία κυρία στην αίθουσα η οποία τους πληροφόρησε ότι είναι εκπρόσωπος  της ΕΤΑ και ήταν εκεί για να παρακολουθήσει την συνεδρίαση και όχι για να ενημερώσει τους νομαρχιακούς συμβούλους!


Σ.Σ. Τόσο μεγάλο σεβασμό δείχνουν οι εκπρόσωποι της ΕΤΑ Α.Ε. της ελληνικής κρατικής γης δηλαδή, που πήραν με ένα ληστρικό νόμο, από τον ΕΟΤ για αξιοποίηση, που διέδιδε η Νέα Δημοκρατία ότι θα την καταργήσει αν εκλεγεί το 2004 αλλά τη βόλεψε και όχι μόνο δεν την κατήργησε αλλά την «άνδρωσε» κιόλας.


Εστειλαν λοιπόν και έγγραφο στην ΕΤΑ, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και ζητούσαν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη της διαδικασίας και το είδος της ανάπτυξης που επιχειρείται στις αλυκές, αλλά πάλι δεν πήραν καμία απάντηση!

Ετσι η 3η Νομαρχιακή Επιτροπή κατέληξε σε απόφαση την οποία έφεραν προς ψήφιση.


Ο Δήμαρχος Αναβύσσου Σ. Γκέραλης, δήλωσε ότι ούτε ως Δήμος είχαν καμία ενημέρωση για την ΕΤΑ Α.Ε. και ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει.

«Και μάλιστα αρχές Ιουλίου τελειώνει και η Β΄φάση και εμείς σαν Δήμος επιμένουμε στις ανοιχτές παραλίες, είναι αδιαπραγμάτευτο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Οι παραλίες ανήκουν στο λαό. Αυτό που έγινε στο Ελληνικό, στο Λαγονήσι  και σε άλλες πόλεις δεν θα γίνει στην Ανάβυσσο.

Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι προς μία ήπια – όπως είπε και ο συνδημότης μας – κ. Γάκης στην ανάπτυξη. Αλλά μία ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, που θα είναι ένας χώρος αναψυχής, πολιτισμού όπως το γράφουν σε ένα πανό που οι σύλλογοι έχουν αναρτήσει. Προς αυτή την κατεύθυνση αν κινηθούμε  έτσι όλοι μαζί ενωμένοι δεν θα επιτρέψουμε την τσιμεντοποίηση της περιοχής», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ενημέρωσε το σώμα ότι ο Δήμος Αναβύσσου διαθέτει μέσα στις αλυκές 20 στρέμματα συν 7 στρέμματα από αγροτικούς δρόμους. Οσο για το μνημόνιο όφειλα να το φέρω στο Δ.Σ., καταρτίσαμε μια επιτροπή, επεστράφη αυτό το μνημόνιο και δεν συζητάμε επί αυτού που ήρθε. Εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας. Αν οι προτάσεις μας δεν περάσουν, δεν συζητάμε για μνημόνιο που θα καταρτίσουν αυτοί και δεν θα συμφωνούμε εμείς».

Οσο για τα 150 στρέμματα που ακούστηκαν, ενημέρωσε ότι τα 120 στρέμματα είναι στον Αγιο Νικόλαο και είναι δάσος. Και είναι αδιαπραγμάτευτο, παραμένει δάσος. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι: «Αν τα δάση μπορούμε να τα εκχερσώσουμε εξ’ ολοκλήρου και να τα κάνουμε τουριστικές εγκαταστάσεις , ε, τότε τι να πω, δεν υπάρχει Ελλάδα, δεν υπάρχει τίποτα».

Ο Κοινοτάρχης Μ. Τσαλικίδης μιλώντας για το θέμα επεσήμανε  ότι οι παρεμβάσεις στις αλυκές είναι υπερτοπικού χαρακτήρα. Εχει τον πρώτο λόγο η Ανάβυσσος αλλά και οι όμοροι Δήμοι. «Δεν συμφωνούμε με τη σημερινή κατάσταση, αλλά πρέπει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, γιατί όποια παρέμβαση θα επηρεάσει την εικόνα της περιοχής», επεσήμανε και επανέλαβε ότι οι παραλίες ανήκουν στους πολίτες και είναι αδιαπραγμάτευτες. Αναφέρθηκε δε σε μνημόνιο που είχε έρθει στο Δήμο Αναβύσσου και ζήτησε ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων της Αναβύσσου, Παλ. Φώκαιας και Σαρωνίδας Αγγ. Φραγκόπουλος, πήρε το λόγο και ενημέρωσε το σώμα ότι η Συντονιστική αυτή Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά την «τραγική δήλωση του Δημάρχου μας του κ. Γκέραλη, ότι δεν θα επιτρέψει καμία δόμηση κάτω από την παραλιακή λεωφόρο».

Ετσι διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο, έμαθαν και για το μνημόνιο που είχε πάει στο Δήμο και το οποίο είναι απαράδεκτο.

«Το μνημόνιο που ήρθε στο Δήμο Αναβύσσου είναι ένα αποικιοκρατικό μνημόνιο και δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα βρεθεί Δημοτικό Συμβούλιο που θα το υπογράψει», τόνισε ο Φραγκόπουλος. Αναφέρθηκε σε απαντητικό έγγραφο που τους κοινοποίησε η ΕΤΑ  και απευθύνεται προς τη Νομαρχία, η οποία όμως δεν το εγνώριζε, αφού όπως είπε δεν είχε λάβει τίποτα ακόμη!

 

Τι απαντά λοιπόν η ΕΤΑ;

 


Ενημερώνει ότι ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει και ξεκίνησε η διαδικασία της Β’ φάσης. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι: «η για εξήντα έτη, εκμίσθωση του ακινήτου “Kτήμα Αλυκών Αναβύσσου”, με σκοπό την αξιοποίησή του μέσω της ανάπτυξης και προώθησης έργων ξενοδοχειακής και ειδικής τουριστικής υποδομής από τον Ανάδοχο που θα προκύψει από το Διαγωνισμό, ο οποίος και θα αναλάβει την εκμετάλλευση και διαχείριση του ακινήτου και την ανάπτυξη και λειτουργία των ως άνω τουριστικών υποδομών, στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και λοιπών νομικών όρων και περιορισμών που διέπουν το ακίνητο».

Ενημερώνουν ότι σύμφωνα με την προκήρυξη οι ελάχιστες βασικές επιδιώξεις της ΕΤΑ Α.Ε. για το ακίνητο είναι:

η δημιουργία σύνθετης τουριστικής εγκατάστασης με την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών (δημιουργία ξενοδοχείων, κέντρο θαλασσοθεραπείας / spa ευεξίας κλπ.). Η ανάπτυξη θα γίνει με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουρισμού και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η άμεση δημιουργία εξυπηρετήσεων των λουομένων και λειτουργίας της παραλίας.

Η τήρηση των νομικών, θεσμικών, περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών που διέπουν το ακίνητο.

Οι προεπιλεγέντες της Α’ φάσης του Διαγωνισμού, δηλαδή η εταιρεία «ΚΑΖΙΝΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.», η «J & P ΑΒΑΞ Α.Ε.» και η Ενωση των εταιριών «REDS S.A. – LAMDA DEVELOPMENT S.A. – ΛΑΜΨΑ Α.Ε.» είναι και οι μόνοι που δικαιούνται να λάβουν πλήρη γνώση των όρων του Διαγωνισμού και να υποβάλουν προσφορά στις 3.7.2009.

Σ.Σ. Ολοι οι άλλοι περισσεύουν. Ούτε Νομαρχία, ούτε Δήμος. Οσο για πολίτες, αυτό μας έλειπε…!!


Σ.Σ.: Η τόσο μεγάλη επένδυση, με την τόσο λουσάτη εγκατάσταση για τα υψηλά βαλάντια τουρισμό, θα προσφέρει στην «ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής όσο και από την αύξηση της απασχόλησης και της τοπικής οικονομίας, προσδοκούμε την αποδοχή της προσπάθειάς μας από την τοπική κοινωνία και τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επίτευξη των παραπάνω στόχων του Διαγωνισμού», γράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ Α.Ε.

Αφού χ… την τοπική κοινωνία, όσον αφορά το τι θα φτιάξουν, ευελπιστούν στην αποδοχή του έργου από αυτήν. Θα βοηθήσει και στην ανεργία! Τόσο κουτορνίθια μας περνάνε!!


Και κλείνουν με την ενδιαφέρουσα παράγραφο: «Μέσα στα παραπάνω πλαίσια, σας γνωρίζουμε πως ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για την κατάρτιση συμφωνίας συνεργασίας με το Δήμο Αναβύσσου και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία».


«Εγώ τη διαδικασία διαγωνισμού έχω πληροφορηθεί από τον οικονομικό τύπο πρόσφατα.

Οποιες αποφάσεις πάρουμε σήμερα μετά την εισήγηση της Επιτροπής, θα πρέπει να την κοινοποιήσουμε και σε όλους τους διαγωνιζομένους για να ξέρουν τις απόψεις της Νομαρχίας και να μην έχουν αντιδράσεις σαν κι αυτές που αντιμετωπίσαμε από μια όμορη επένδυση στο Λαγονήσι, όπου μηνυόμεθα συνεχώς και αδιαλείπτως και εγώ και ο Δήμαρχος Καλυβίων για διάφορα πράγματα. Τώρα δεν έρχονται μόνο για τους αιρετούς αλλά και εναντίον υπηρεσιακών στελεχών της Νομαρχία».


Τόνισε δε ότι δεν πέρασε η συγκεκριμένη ρύθμιση για τη δεύτερη σύμβαση της επένδυσης από το Λαγονήσι έως τη Σαρωνίδα, εξαιτίας των αντιδράσεων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η επένδυση αυτή θα απέκλειε ουσιαστικά μία παραλία πολλών χιλιομέτρων από την πρόσβαση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Νομάρχης Λεων. Κουρής

 

Ο Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου, που βρισκόταν εκεί ζήτησε το λόγο και επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να μην ανήκει στην ΕΤΑ από τη Βάρκιζα μέχρι το Σούνιο. Το Grand Resort πληρώνει για 5 χρόνια τα μισά μισθώματα, επειδή δεν του επιτρέψαμε εμείς να κλείσει την παραλία, που του είχε δώσει το κράτος, η ΕΤΑ δηλαδή.

Και επέμεινε ότι πρέπει να δουν τις συμβάσεις τώρα!

«Κενό γράμμα» χαρακτήρισε την υπουργική απόφαση ότι έδωσαν τις παραλίες στους ΟΤΑ. «Απεναντίας μας επιβάρυναν με 20% από αυτές που ήδη έχουμε», τόνισε.

 

Δημόσια και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

 


Το Νομαρχιακό Συμβούλιο με βάση την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής και τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος αποφάσισε κατά πλειοψηφία:


­– Να εκφράσει προς κάθε αρμόδιο την έντονη αποδοκιμασία της στάσης της ΕΤΑ Α.Ε. για την καθυστερημένη και ελλιπή ενημέρωση που παρέχει προς τα αρμόδια όργανα της Νομαρχίας.

– Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της παραλίας και η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση της από τους πολίτες.

– Οποιαδήποτε εκμετάλλευση του χώρου να μην αλλοιώνει το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον και να εναρμονίζεται με τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής.

– Ο τρόπος και η μορφή αξιοποίησης των Αλυκών Αναβύσσου θα πρέπει να προκύψει μετά από σύμφωνη γνώμη της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

– Η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να τύχει ευρείας δημοσιότητας και με μέριμνα της Νομαρχίας να γνωστοποιηθεί στις εταιρίες που πρόκειται να λάβουν μέρος στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Να οργανωθεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Κοινότητες συναυλία για ελεύθερες παραλίες στην περιοχή.


Το ΚΚΕ είχε κάνει ερώτηση στη Βουλή από τον Μάρτιο


Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Εύα Μελά, Γιάννης Πρωτούλς και Λίλα Καφαντάρη είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή από τις 6 Μαρτίου 2009 επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να διαμορφωθεί ο χώρος με βάση «τις λαϊκές ανάγκες ώστε να εξασφαλίζεται για όλους η ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή, το καθαρό περιβάλλον, το πράσινο, η άθληση και η ψυχαγωγία».

Τι τους απάντησε το ΥΠΕΧΩΔΕ;

«Η πλειονότητα των επιτρεπομένων χρήσεων (αθλητικές εγκαταστάσεις, γκολφ, θεματικό πάρκο) εξυπηρετούν την υπερτοπική αναψυχή και τον αθλητισμό, ενώ τα Συνεδριακά Κέντρα μπορούν να εξυπηρετήσουν πολιτιστικές λειτουργίας μεγάλης ακτινοβολίας.

Η διαχείριση της έκτασης των Αλυκών δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάγεται στις αρμοδιότητες της ΕΤΑ Α.Ε. γι’ αυτό αντίγραφο της ερώτησης διαβιβάζονται στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης».

 

 

Τα προ-ημερησίας θέματα

 


Προ ημερησίας όμως εθίγησαν και άλλα θέματα:

Από την Χρ. Φράγκου οι παράνομοι ΧΑΔΑ που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας, για τους οποίους ο Νομάρχης απάντησε ότι η Νομαρχία επέβαλε πρόστιμο στο Δήμο Νέας Μάκρης και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου γιατί όπως είπε ο Νομάρχης «προφανώς είχαν μισθώσει το χώρο για ΧΑΔΑ!!»

 

Θαλάσσια αιολικά πάρκα στον κόλπο Μαραθώνα

και στον Αγ. Αντρέα Εύβοιας


Στο θαλάσσιο πάρκο ανεμογεννητριών  αναφέρθηκε η Χρ. Φράγκου που ετοιμάζεται να «στηθεί» στον κόλπο των Πεταλιών, αλλά ουσιαστικά,  μέσα στον κόλπο του Μαραθώνα.

Ζήτησε από το σώμα να βγάλουν ένα ψήφισμα για το αιολικό πάρκο αυτό, που ετοιμάζεται να εγκριθεί η χωροθέτησή του.

Η Περιβαλλοντική Μελέτη του έργου έχει συνταχθεί πολύ προτού κυκλοφορήσει το σχέδιο για τα πάρκα αυτά. Οι δύο εισηγήσεις της αρχαιολογίας είναι αρνητικές. Η περιοχή είναι τουριστική και ο κόσμος έχει επενδύσει σ’ αυτές τις χρήσεις γης, εξήγησε η Χρ. Φράγκου.

Ο Νομάρχης Λεων. Κουρής ονόμασε την Περιβαλλοντική Μελέτη (Π.Ε.) προκλητική και κατάλληλη για τον κάλαθο σκουπιδιών και επιβεβαίωσε ότι το αιολικό πάρκο χωροθετείται μέσα στον κόλπο του Μαραθώνα!

 

Η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να καταστρέφει το περιβάλλον, είναι περιβάλλον!

 


Σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δημιουργία του πρώτου θαλασσίου αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην Ελλάδα έκτασης, 42 τετ. χιλιομέτρων, 90 ανεμογεννητριών, το οποίο χωροθετείται στην περιοχή του Αγ. Ανδρέα, με τις πλησιέστερες στη στεριά 6 ανεμογεννήτριες να έχουν σχεδιαστεί 2,5 χλμ. περίπου από το ακρωτήρι του, με κατεύθυνση (οι έξι σειρές) την Εύβοια και ύψους η καθεμία 126μ. καταγγέλουν οι Σύλλογοι Νέου Βουτζά “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος “Το Μάτι”  και είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά, υπεύθυνα και κατά νόμο όλα τα δικαιώματα των πολιτών και της φύσης χωρίς ταλαντεύσεις.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 120 guests και κανένα μέλος