Τη Μελέτη της Κατηγοριοποίησης των Δήμων Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με την επισήμανση ότι πρόκειται για πρότασή της προκειμένου να αρχίσει ένας πρώτος διάλογος επί ενός θέματος που αν και απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλες τις βαθμίδες της αυτοδιοίκησης δεν υπήρξε έως σήμερα οποιαδήποτε σχηματοποιημένη προσπάθεια.

Η μελέτη συντάχθηκε για την Π.Ε.Δ.Α. από επιστημονική ομάδα υπό την ευθύνη δύο έγκριτων καθηγητών. Του Νίκου Χλέπα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Αθήνας και του Ιωάννη Ψυχάρη, καθηγητή οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκε δε και συζητήθηκε την Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ.Α. με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της. Στην παρουσίαση συμμετείχαν πολλοί από το λεκανοπέδιο Αττικής και έξι Προέδροι Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας. Παρόντες οι υπουργοί Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Παραδίδοντας τη μελέτη Κατηγοριοποίησης των Δήμων στον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. Γιώργος Ιωακειμίδης εξέφρασε την ευχή «να αρχίσει σύντομα ένας εποικοδομητικός διάλογος με βασικό ζητούμενο την σύνθεση ενός συναινετικού, παραγωγικού και ρηξικέλευθου πλαισίου που θα δίνει ρεαλιστικές λύσεις δίχως όμως να δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων.

...γιατί ενώ, όλοι, συνομολογούμε τα τελευταία χρόνια ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την επίλυσή του, μόλις τώρα επιχειρείται ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση..»

Ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης απαντώντας στον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α., σημείωσε μεταξύ άλλων:

«αυτή η συζήτησή μας διευκολύνει να εντοπίσουμε εκείνους τους τομείς δράσης, παρέμβασης και παροχής υπηρεσιών των δήμων – που διαφέρουν, ως προς τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες για κάθε δήμο, ανάλογα με το αν αυτός είναι αστικός, αγροτικός ή ορεινός- αλλά και να δούμε, πια, και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε «μειονεκτικές».

Η κατηγοριοποίηση σημαίνει αλλαγές στα κριτήρια κατανομής των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με τη δημιουργία ενός νέου αλγόριθμου, σημείωσε ο Υπουργός Π. Σκουρλέτης.

 

Πέντε οι προτεινόμενες κατηγοριοποιήσεις

Οι βασικές κατηγορίες για τη νομική διαφοροποίηση των δήμων της Αττικής είναι οι εξής:

Μητροπολιτικοί Δήμοι

Πρόκειται για δήμους Εθνικής ή και Διεθνούς Εμβέλειας που αποτελούν ταυτόχρονα και τους δήμους-πυρήνες των μεγαλύτερων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας, όπως για παράδεια η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Οι μητροπολιτικοί δήμοι μπορούν να έχουν πρόσθετες αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη χώρα ασκούνται από κρατικές υπηρεσίες και κρατικά νομικά πρόσωπα ή από τις Περιφέρειες καθώς και όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονταν από τον «Καλλικράτη», που η μεταφορά τους αναβλήθηκε το 2013.

Μεγάλοι Δήμοι-διαδημοτικά κέντρα

Η κατηγορία αυτή των δήμων αναφέρεται σε πόλεις-υπερτοπικά κέντρα (συνήθως και συγκοινωνιακοί κόμβοι) που μπορούν να αναλάβουν και λειτουργίες υποστήριξης των γειτονικών τους δήμων, με αυξημένο ποσοστό πληθυσμού, όπως είναι οι μεγάλοι Δήμοι της Αττικής (π.χ. Περιστέρι, Ζωγράφου κ.ά.).

Αστικοί Δήμοι

Αφορά το μεγαλύτερο μέρος των δήμων της Αττικής. Οι δήμοι αυτοί μπορούν με δικό τους αίτημα να αναλάβουν από τις αρμοδιότητες που η μεταφορά τους στην αυτοδιοίκηση αναβλήθηκε το 2013.

Περιαστικοί και Αγροτικοί Δήμοι

Πρόκειται για μικρή κατηγορία στην Αττική, αλλά για μια ευρεία κατηγορία δήμων στη χώρα. Οι δήμοι αυτοί συνήθως διαθέτουν μεγάλη έκταση, εκτεταμένο δίκτυο δρόμων διαφόρων κατηγοριών, το οποίο συνεπάγεται σημαντικό κόστος συντήρησης.

Στην Αττική, ως περιαστικοί δήμοι μπορούν να χαρακτηριστούν οι δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Σπάτων-Αρτέμιδος και.

Μικροί Νησιωτικοί και Μικροί Ορεινοί

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει μικρούς νησιωτικούς και μικρούς πληθυσμιακά ορεινούς δήμους.

Σημειωτέον ότι η υπαγωγή σε μια από τις πέντε κατηγορίες των δήμων θα γίνεται εθελοντικά από τους ίδιους τους δήμους με απόφαση του Δ.Σ. και στη συνέχεια με πρόταση του υπουργού θα εκδίδεται σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 guests και κανένα μέλος