Η κυκλοφοριακή μελέτη που εφαρμόζεται στο Κορωπί δημιούργησε εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του 11ου θέματος, που αφορούσε τροποποίησή της σε ορισμένους δρόμους...

 

Εντάσεις στο Συμβούλιο Κορωπίου

για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


Η κυκλοφοριακή μελέτη που εφαρμόζεται στο Κορωπί δημιούργησε εντάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη συζήτηση του 11ου θέματος, που αφορούσε τροποποίησή της σε ορισμένους δρόμους. Τροποποιήσεις που αποτελούν διορθωτικές κινήσεις, μετά από την πρακτική εφαρμογή της μελέτης, η οποία είχε ανατεθεί στο μελετητή το 2004, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, (κατά πλειοψηφία. Το είχε καταψηφίσει η παράταξη του Κιούση), και άρχισε η εφαρμογή της φέτος.

Παρόντες πάρα πολλοί κάτοικοι και επιχειρηματίες, που εξέφρασαν την ανησυχία τους, για τα μαγαζιά τους τα οποία θα κλείσουν μετά την εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης αλλά και κάποιων μονοδρομήσεων, αφού δεν θα μπορεί να προσεγγίσει εποχούμενος ο πελάτης και αγοραστής.

Ο Δήμαρχος Θεοδ. Αθανασόπουλος φάνηκε ανένδοτος και αποφασισμένος να εφαρμόσει τη μελέτη, με όποιο κόστος, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι στο Μαρκόπουλο ο Κατσίκης που εφάρμοσε κυκλοφοριακή μελέστη έχασε τις εκλογές.

Στην φιλοσοφία της παρούσας κυκλοφοριακής μελέτης, ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «αν δεν λάβουμε μέτρα το Κορωπί θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Χτίζονται τα πάντα». Ανέφερε ότι σε μια δεκαετία θα έχει 35-40.000 κατοίκους, και το 40% πρέπει να είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Κάτοικος που δήλωσε ότι μιλάει εξ ονόματος επαγγελματιών με υπόμνημα - που έχει κατατεθεί - υπογεγραμμένο με 520 υπογραφές, ζήτησε να συζητηθεί γενικότερα το θέμα, πράγμα που αρνήθηκε ο πρόεδρος Τάσος Χρήστου, αφού η μελέτη έχει εγκριθεί και η συζήτηση ήταν πάνω σε κάποιο τμήμα της.

Ο Δήμαρχος  δήλωσε ότι είχε γίνει ενημέρωση το 2005, αφού μοιράστηκαν 1500 ερωτηματολόγια, από τα οποία επέστρεψαν 20 συμπληρωμένα (αφορούσαν τους χώρους στάθμευσης).

«Δεχθήκαμε να γίνει πεζοδρόμηση του κέντρου για να διατηρήσουμε το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο. Αυτή είναι η πρότασή μας κι αυτή έχουμε συζητήσει», δήλωσε ο Δήμαρχος.


Ο Δ. Κιούσης, βλέπει ότι η πόλη έχει ανάγκη να επιλύσει το κυκλοφοριακό της, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόρτους που έχει σήμερα και αυτούς που θα έρθουν αύριο, αλλά η παρούσα κυκλοφοριακή ρύθμιση δημιουργεί τεράστια προβλήματα, γιατί:

Ολο το πλάνο της κυκλοφοριακής μελέτης συντάχθηκε για να εξυπηρετήσει την πεζοδρόμηση. Δίνει βαρύτητα της κυκλοφορίας  σε δρόμους που δεν έχουν διέξοδο. Αντιστρατεύονται την κοινή λογική των χαράξεων που από γεωμετρικά χαρακτηριστικά δεν διαθέτουν οι δρόμοι. Προβλέπουν να περάσουν λεωφορεία σε σημεία που δεν μπορούν.

Πρότεινε δε Λαϊκή Συνέλευση όλων των κατοίκων και να αποφασίσουν αυτοί ή να γίνει δημοψήφισμα.


Ο νομαρχιακός σύμβουλος Πάρης Ευαγγελίου, βρέθηκε εκεί και μίλησε πάνω στο θέμα, αφού διαθέτει βενζινάδικο στην περιοχή που γίνεται η μεγάλη κυκλοφοριακή παρέμβαση. Ζήτησε από το σώμα να μη λάβουν απόφαση και να προχωρήσουν σε μια μεγάλη δημόσια διαβούλευση για να επικαιροποιηθεί στο σύνολό της η μελέτη. Πιθανόν να ζητηθεί και η συνδρομή  ενός γραφείου συμβούλων μηχανικών, που μπορούν να εξετάσουν αναλυτικά θέματα, γιατί παρατηρούμε ότι μέσα στους πρώτους δύο μήνες παρουσιάζονται κάποιες αντιδράσεις. Ερχεται το θέμα στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία. Η Τεχνική υπηρεσία σε συνεργασία με εκείνον που πήρε το έργο προχωράει σε αποσπασματικές τροποποιήσεις. Η κυκλοφοριακή μελέτη είναι ζωντανή· απαιτεί ο μελετητής να δει μια σειρά πραγμάτων.  Να γίνουν ταυτόχρονα και οι μονοδρομήσεις και η διάνοιξη οδών, και οι λεωφοριόδρομοι και οι χώροι στάθμευσης, και η πεζοδρόμηση.

Δεν μπορείτε να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα, αν δεν δείτε όλη τη μελέτη σε πλήρη εφαρμογή.


Από τις παρούσες παρεμβάσεις μονοδρομείται η οδός Κύπρου μέχρι την οδό Β. Αδάμ, αλλάζει κατεύθυνση η Δ. Παπανικολάου από Βασ. Κων/νου προς Κύπρου.

 

...αλήθειες


Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου, ομόφωνα με την παρατήρηση του Δημ. Κιούση, ότι “ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στο πρόσωπου του προέδρου του (Γιάννη Ντούνη)”.


Σ.Σ. Αφού τον είχαν ψηφίσει τα όργανά τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και αφού είχε εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ο Δ. Κιούσης γιατί πράγμα συζητούσαν τόση ώρα;


– Ο δημ. σύμβουλος Σπέλας αναφέρθηκε «στο Δημοτικό Γυμναστήριο της Λουμπάρδας που είναι ανύπαρκτο. Υπάρχει μόνο στα χαρτιά, δεν λειτούργησε ποτέ, παρά μόνο στις προεκλογικές σας εξαγγελίες»


– Ο δημ. σύμβουλος Λάμπρου επεσήμανε ότι: θα έπρεπε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για να προχωρήσει λίγο, γιατί είναι στάσιμη. Πρέπει να γίνει μια προπαγάνδα να προσελκύσουμε κι άλλα παιδιά.


Μια φορά την εβδομάδα κύριε Δήμαρχε περπατήστε τους δρόμους, κουβεντιάστε με τον κόσμο, να δείτε το πρόβλημα.                                                                                                  Κάτοικος


Για να φτιάξεις εμπορικό κέντρο πρέπει να ρωτήσεις τον εμπορικό κόσμο πρωτίστως. Οπου έχουν γίνει πεζοδρομήσεις έχουν καταστραφεί οι επιχειρήσεις.                           Κάτοικος


Θα μείνει παραδοσιακό το εμπορικό κέντρο;


Με την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μία ανακατάταξη της εμπορικής αγοράς. Θα κλείσουν μαγαζιά, θα ανοίξουν κάποια άλλα ίσως· χλωμό το βλέπω. Εκείνο που έχει δείξει η πρακτική είναι ότι θα γεμίσουν φαγάδικα, καφέ κ.ά. (Αλλωστε έχουν το παράδειγμα της οδού Παπασιδέρη). Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια πάει περίπατο “το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο”. Γιατί κατ’ εμέ θα ήταν παραδοσιακό αν μπορούσε να κρατήσει την εμπορική εικόνα που έχει σήμερα. Τα μαγαζιά με τα παραδοσιακά καταστήματα λευκών ειδών, τα παντοπωλεία, τα σιδήρου και ανοξείδωτων σκευών· μαγαζιά που έχουν χαθεί στις “εκσυγχρονισμένες” πόλεις.                                                   


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 259 guests και κανένα μέλος