(νόμιμα και... αντιΣυνταγματικά)

του Κώστα Βενετσάνου

 «Τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται μετά το ψάρεμα, πριν από τις εκλογές και κατά τη διάρκεια του πολέμου»  Οττο Φον Μπίσμαρκ

Την ώθηση ν’ ασχοληθώ με τους συνταξιούχους – τους παρόντες και τους εν δυνάμει (όλους) – μου το έδωσαν δύο γεγονότα. Η εκπομπή του Γ. Κουβαρά στην ΕΡΤ, την 30ή Νοεμβρίου και ο διάλογος των καλεσμένων του, Παυλ. Μαρινάκη, εκπρόσωπο της Ν.Δ. και Ελίζας Ξενογιαννακοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός, και η καταγγελία συνταξιούχου του... (ΤΕΒΕ) – που έπεται, μετά τις διαμάχες των προαναφερομένων.

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως ο Μητσοτάκης εμπαίζει τους συνταξιούχους με αυξήσεις από το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, και αναφέρθηκε επανειλημμένα στην 13η σύνταξη, που αφορά το δώρο Χριστουγέννων. (Ξέχασε την 14η σύνταξη, που δινόταν για δώρο Πάσχα κι άλλο μισό για επίδομα αδείας, για τα οποία οι συνταξιούχοι, όταν εργάζονταν κατέβαλαν εισφορές κατ’ ασφαλιστικά τους ταμεία – ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ.).

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. ισχυρίστηκε, θρασύτατα και ανερυθρίαστα, λέμε εμείς, πως η 13η σύνταξη, του δώρου, καλύπτεται από την αύξηση του 7,5%, που θα δώσει ο Μητσοτάκης, όπως υποσχέθηκε, από πρώτης του έτους!!! Αυταπόδεικτο ψέμα. Προσπαθεί να καλύψει αναιδημόνως, με φύλο συκής το αίσχος της διαρκούς απομείωσης της αγοραστικής αξίας των συντάξεων.

Εδώ χορεύει ξέφρενα ο θρασύτατος εμπαιγμός. Και δεν αναφέρομαι στην αριθμητική αστοχία, αλλά στα πραγματικά γεγονότα της αγοραστικής δύναμης των συντάξεων και των απολαύω των εργαζομένων, σε σχέση με το 2008 και το 2010 και 2013 που κόπηκαν τελείως οι δύο συντάξεις των δώρων – επιδομάτων.

Ιστορικά να πούμε για να μαθαίνουμε, πως ο 13ος μισθός, ως δώρο Χριστουγέννων, δόθηκε από την κυβέρνηση εθνικής Ενότητας, μετά την απελευθέρωση, το 1944, με Υπουργική Απόφαση του κομμουνιστή Υπουργού Εργασίας Μ. Πορφυρογέννης. Απόφαση που καμμιά μετέπειτα κυβέρνηση δεν τόλμησε να καταργήσει.

Αντιθέτως, με νόμο του 1951 αναγνωρίζεται η δυνητική επιλογή των κυβερνήσεων για καταβολή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, για να’ ρθει η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το 2012 να τα καταργήσει ολοσχερώς, υπό το κράτος των μνημονίων.

Ο Συνταξιούχος καταγγέλλει:

«...μου έχουν φάει πάνω

από 15.000 ευρώ».

Χαμηλοσυνταξιούχος του ΤΕΒΕ με την συνταξάρα των 653 ευρώ καθαρά, μετά από τις κρατήσεις, κι αυτά προ μνημονιακής κρίσης, μας καταγγέλλει αγανακτισμένος ότι τον ληστεύουν «νομίμως», και με τη «βούλα» των ανωτάτων δικαστηρίων συχνά, και εξηγείται:

«Επαιρνα σύνταξη 653 ευρώ καθαρά, επί 14 συντάξεις το χρόνο (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), ίσον 9.142 ευρώ το χρόνο. Ήρθε η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ το 2012, μας κατήργησε τα «δώρα», τις δύο συντάξεις το χρόνο, μου ’κοψε και 14€ από τη μηνιαία σύνταξη, και τώρα παίρνω 639 €. Με απλά μαθηματικά, 1.306 € ετησίως, συν την περικοπή (14Χ12) 168 €. Σύνολο 1.474 ευρώ, το χρόνο. Αυτό επί 10 χρόνια μας κάνει 14.474 ευρώ. Αυτό είναι ληστεία, «νόμιμη», αν και αντιΣυνταγματική σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015 (Απ. 2287 & 2288).

Και ταυτόχρονα είναι και κοροϊδία, να έρχεται η κ. Ξενογιαννακοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ και να «ξεχνάει» τη 14η σύνταξη και ο κ. Μαρινάκης της Ν.Δ. να μου λέει πως με καλύπτει με το 7,5% αύξηση από το 2023».

Ε, πώς, αγαπητέ μου συμπατριώτη και ομοιοπαθή μου, θα πάρεις 49,5 ευρώ, «καλά είναι κι αυτά», θα πει ο κολλημένος οπαδός της πολιτικής του ομάδας, «και μεθαύριο στις εκλογές να το αναγνωρίσεις και να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου»!

Ναι, όπως έπρεπε να δείξω την «ευγνωμοσύνη μου», εγώ που έχω ζήσει τη γερμανική κατοχή, τις κατοχικές κυβερνήσεις των δοσιλόγων που μας έδιναν μαθητικό συσσίτιο πλιγούρι και χυλό αγνώστου περιεχομένου και ψωμί από σκουπόξυλο, ώστε να έχει το θράσος η Φράου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα να καταδικάζει τη «γενοκτονία» των Ουκρανών, από τους Ρώσους το 1930(!), με ψήφισμα της γερμανικής Βουλής! Για δες ποιοι μιλάνε...

Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο 7,5% αύξηση του Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό δεν καλύπτει την 13η σύνταξη που επικαλέσθηκε ο «νέας κοπής» νεοδημοκράτης Μαρινάκης. Καλύπτει πολλοστημόριο της κατακρεουργημένης αγοραστικής δύναμης των πενιχρών συντάξεων.

Μπήκα στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) και ζαλίστηκα. Σίγουρα οι προσωπικές μας εμπειρίες υστερούν κατά πολύ, μπροστά στα επιστημονικά στοιχεία και στην επεξεργασία τους από τους ειδικούς.

Το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν είναι μόνο για τα μακαρόνια και τις ντομάτες (οι ..ντομάτες είναι γι’ αυτούς που μας δουλεύουν).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και τους στατιστικολόγους, το 2013 “το καλάθι του νοικοκυριού”, που περιλαμβάνει το σύνολο των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, είχε ακριβύνει, σε σχέση με το 2012 κατά 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ1.

Μόνο στο τρέχον έτος ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 105 στα βασικά είδη και ιδιαίτερα στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα. “Οι αυξήσεις στα βασικά είδη “έχουν μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων. Η μείωση στα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 € φτάνει το 40% (έκθεση ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Νοέμβρης 2022)2.

Η πληθωριστική έκρηξη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια 2020-2022, οφείλεται κατά 54% στα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών (έκθεση ΟΗΕ UNCTAD)3.

Να μη σας ζαλίσω άλλο με στοιχεία αδιάσειστα. Όποιος όμως θέλει λεπτομέρειες, ας ρίξει μια ματιά και στην ηλεκτρονική έκδοση της ΕΒΔΟΜΗΣ, (www.ebdomi.com - άρθρα), Γιάννης Τόλιος και στο λαβύρινθο του google. Εκεί, το “καλάθι των πληροφοριών” είναι πλούσιο και προσφέρεται δωρεάν.

Προσοχή, όμως, στη διαλογή, γιατί ενίοτε και τα στοιχεία “μαγειρεύονται”.

―――――

1. Newsroom.

2. Γιάννης Τόλιος, Διδάκτωρ Οικονομικών.

3. ως άνω.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 105 guests και κανένα μέλος