Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Εξουσίας

Παράδειγμα: το ΚΑΠΗ Βούλας

Κακή διακυβέρνηση,

Μεροληψία – Αδιαφάνεια – Εμπάθεια – Επιλεκτική «νομιμότητα»

Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Εξουσίας


Παράδειγμα: το ΚΑΠΗ Βούλας


Στο φύλλο της ΕΒΔΟΜΗΣ της 29ης Μαρτίου, στην πρώτη σελίδα πάνω – πάνω φιγουράριζε η φωτογραφία του Δημάρχου Βούλας Γ. Μάντεση και του Αντιδημάρχου Γρ. Κωσταντέλου. Ο τελευταίος εντυπωσιασμένος για τηνπροβολή που κάναμε στο θέμα του Διεθνούς Συνεδρίου που είχε συνδιοργανωθεί από τέσσερις Δήμους, μεταξύ των οποίων και η Βούλα, ο Δήμαρχος της οποίας προέδρευε, διερωτήθη «πώς αυτό»; (από εμάς που «αντιπολιτευόμαστε προφανώς τη δημοτική αρχή).

Η απάντηση είναι απλή: Ο τύπος (ο σωστός, όχι τα λαμόγια και τα λιβανιστήρια) ασκεί έλεγχο των πράξεων ή παραλήψεων και κριτική πρωτίστως στην εξουσία. Αυτό, δεν τον απαλλάσσει της υποχρεώσεως να ενημερώνει την τοπική κοινωνία, για τις δραστηριότητες, πέραν του συνήθους, της τοπικής εξουσίας. Αυτή είναι η δουλειά μας! Αυτό κάναμε και αυτό οφείλει πολύ περισσότερο να κάνει και η τοπική εξουσία – και η κεντρική βεβαίως – έναντι των πολιτών, είτε της είναι αρεστοί, είτε όχι.

Να κάνει τη δουλειά της ευσυνείδητα, χωρίς μίση και πάθη με απροσωποληψία και νομιμότητα ουσιαστική. Όχι τυπικά, επιλεκτικά και υποκριτικά.


Το κάνει;


Το ερώτημα είναι αν το κάνει. Κάποτε, ναι και κάποτε όχι. Κάποιοι, ναι και κάποιοι, όχι.

Ο βαθμός και η ποσόστωση του «ναι» και του «όχι» δείχνει και το βαθμό καλής διακυβέρνησης, ή κακής. Άλλα μετρήσιμο στοιχεία δίνουν το βαθμό ικανότητας διακυβέρνησης.

Αν δεν υπάρχει συναίσθηση της ευθύνης, αίσθηση δικαιοσύνης και ισοπολιτείας και αντί αυτών επιδιώκεται η ικανοποίηση ιδιοτελών σκοπών και γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που τους έχει εμπιστευθεί ο λαός άμεσα ή έμμεσα, που γίνεται διαχωρισμός των πολιτών σε ημέτερους και αντίπαλους (εχθρούς πάνω – κάτω), όταν αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους συχνά με εμπάθεια, όταν καταβάλλεται προσπάθεια της καλύψεως της μεροληπτικής και εμπαθούς διακυβέρνησης με διάτροτους χιτώνες «νομιμότητας», από την πλούσια γκαρνταρόμπα της δαιδαλώδους αλληλοσυγκρουόμενης και ανερμάτιστης ελληνικής πολυνομίας, από χρήστες και συντάκτες που δεν γνωρίζουν συχνά το εννοιολογικό περιεχόμενο των λέξεων και τους σκοπούς που εξυπηρετούν τα πλέγματα των νομικών διατάξεων, όταν δεν ζητάμε την συνδρομή των ειδικών – των νομικών εν προκειμένου – κι αν το ζητήσουμε δεν το κάνουμε με γνώμονα την ανεύρεση της αλήθειας, του πραγματικού περιεχομένου του νόμου, αλλά του ζητάμε να ανακαλύψει ή και να εφεύρει τα νομικά τερτίπια που μας βολεύουν ή το άλλοθι μιας ανεύθυνης πρόχειρης και ελλειπούς «γνωμοδότησης», κάποιου υπεύθυνου, υποτίθεται, υπαλλήλου, τότε ασκούμε κακή διακυβέρνηση!


Το ΚΑΠΗ Βούλας «ενημερώνει» τους …Μεγαρείς!!!


Μετά τα παραπάνω αναγκαία γενικά εισαγωγικά, καιρός ν’ αναφερθούμε σ’ ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης. Εμπαθούς άσκησης εξουσίας και κακής συμπράττουσας πρόθυμης διοίκησης. Και αναφερόμαστε στη πρόθυμη και ενδοτική και ανεύθυνη διοίκηση, εν γένει, γιατί αν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους διοικήσεις, δεν θα μπορούσαν ν’ αυθαιρετούν οι πολιτικές εξουσίες.

Τι έγινε λοιπόν στο ΚΑΠΗ – και το λέω με πόνο ψυχής, γιατί ιδρυτής (το 1985) και επανιδρυτής (το 1998) είναι ο υπογράφων – Έγινε και μάλιστα καθ’ υποτροπήν αυτό που λέει ο τίτλος. Το ΚΑΠΗ Βούλας – και όχι μόνο αυτό το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου – ενημερώνει για την οικονομική του κατάσταση του 2007 τους κατοίκους των Μεγάρων, άλλοτε του Πειραιά κι άλλοτε πιο κοντά, της Γλυφάδας! Αποφεύγει συστηματικά να ενημερώσει τους Βουλιώτες!...

Πρόσφατα που ήθελε να προσλάβει τρεις υπαλλήλους, δεν ενημέωσε τους Βουλιώτες, αλλά τους …Γλυφαδιώτες, αφού δημοσίευσε τις σχετικές ανακοινώσεις σε εφημερίδα της Γλυφάδας. Η Γλυφάδα μπορεί να είναι κοντά, αλλά ανήκει σε άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, των Αθηνών. Η Βούλα ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.


Ο Σκοπός της δημοσίευσης


Ας ξαναγυρίσουμε στον ισολογισμό 2007 του ΚΑΠΗ. Ο σκοπός της δημοσίευσης σε μι ατοπική εφημερίδα, είναι προφανής. Να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία, τι χρήματα, πόσα, από πού και πώς τα διαχειρίστηκε η διοίκηση του ΚΑΠΗ.

Με απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΠΗ την περασμένη εβδομάδα, όπως πληροφορηθήκαμε εγκύρως, όρισε να τον δημοσιεύσει σε εφημερίδα των Μεγάρων, γιατί δήθεν είναι φθηνότερη. Προφάσεις εν αμαρτίαις.

Ιδού πως έχουν τα πράγματα για να δείτε πως προσπαθούν να μας εμπαίξουν αυτοί που επιδιώκουν την αδιαφάνεια:

Ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας και άλλες νομικές διατάξεις ορίζουν ότι οι ισολογισμοί κλπ. «…δημοσιεύονται… σε μια τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα ή, εάν τέτοια δεν υπάρχει, σε εφημερίδα η οποία εκδίδεται στα όρια του νομού που εδρεύει ο Δήμος».

Κοιτάξτε τώρα τι καμώνονται οι διατεταγμένες υπηρεσίες του Δήμου Βούλας και του ΚΑΠΗ. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι ο πάλαι ποτέ νομός Αττικής έχει διαιρεθεί σε τέσσερις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (Ν.Α.) και ότι η Βούλα υπάγεται στη Ν.Α. Ανατολικής Αττικής, και διαβάζουν όποια νομική διάταξη τετάρτης βαθμίδας τους βολεύει.

Να όμως τι ορίζουν ορισμένες βασικές διατάξεις τις οποίες όφειλαν να γνωρίζουν και να εφαρμόζουν: Νομός 2218/94, άρθρο 2 §2. «1. Η περιφέρεια κάθε Ν.Α. (Νομαρχιακής Αυτοδ/σης) συμπίπτει με την περιφέρεια του Νομού…» Καταλάβατε; Έχω κουραστεί να το γράφω: Νομός σημαίνει, λιβάδι, εκμεταλεύσιμη έκταση, και διοικητικά, γεωγραφική περιφέρεια της διοικητικής διαίρεσης του κράτους. Νομαρχία (νομός + αρχή) είναι η ασκούμενη διοικητική εξουσία, πάνω σ’ αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια. Νομαρχιακή Αυτό – διοίκηση, ονομάστηκε το 1994 επειδή ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν διορίζεται όπως παλιότερα, αλλά εκλέγονται και έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες – αυτοδιοικούνται στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Τέλος.

Να τη λέει άλλη βασική νομική διάταξη για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μη κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Κι άμα δεν καταλαβαίνουμε, να μη στρεψοδικούμε, αλλά να πηγαίνουμε σπίτι μας. «… Οι Νομαρχίες (εδώ τις λέει Νομαρχίες, όχι Ν.Α.) Ανατολικής Αττικής και Δυτικής Αττικής αποτελούν ξεχωριστές Ν.Α. με περιφέρεια, ονομασία και έδρα τις αντίστοιχες των Νομαρχιών αυτών». (Ν. 2218/94 άρθρο 2 §2 εδάφιο 3) και στη συνέχεια «…γ. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής με έδρα την Παλλήνη περιλαμβάνει: Τους Δήμους … Βούλας …» κι άλλους σαράντα τόσους, χωρίς τη Γλυφάδα βεβαίως και του Πειραιά (στον οποίο κάποτε υπαγόμαστε και τους πιάνει, ως φαίνεται, ορισμένους νοσταλγία). (Π.Δ. 428/1994, Ν. 2240/94, άρθρο 1 §5)

Σχετικό για τις δημοσιεύσεις είναι και το άρθρο 3 Β του Ν 3548/07 (για τον τοπικό τύπο) που κάνει αναφορά δημοσιεύσεων σε «… εβδομαδιαίες εφημερίδες της οικείας Νομαρχιακήυς Αυτοδιοίκησης».


Αγαπητοί αναγνώστες, λυπάμαι αν σας κούρασα με νομικά κείμενα, αλλά αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, με την προϋπόθεση ότι και το θετό Δίκαιο, είναι δίκαιο. Συμφωνώ δηλαδή με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα».


“ Αν κάποιοι επιμένουν ότι υφίσταται νομός Αττικής, να μας πουν ποιος είναι ο Νομάρχης Αττικής. Κι αν κατ’ εξαίρεση είναι Νομός χωρίς Νομάρχη (;) μήπως ο Νομάρχης μας Λ. Κουρής είναι Βοηθός Νομάρχη;…”


Δεν θ’ αναφερθώ ξανά σ’ αυτούς τους Νόμους και στην ιστορία εξέλιξης του διοικητικού καθεστώτος της γεωγραφικής περιφέρειας Αττικής, που τώρα είναι και Διοικητική Περιφέρεια του κράτους και όχι Νομός.

Η γεωγραφική περιφέρεια της όμορφης, δοξασμένης, ταλαιπωρημένης και βιασμένης περιβαλλοντικά Αττικής πέρασε όλα τα στάδια αναπτύξεως.

Α) Επαρχία του Νομού Αττικής και Βοιωτίας από το 1833

Β) Νομός από το 1955 μέχρι το 1994 και

Γ) Περιφέρεια από το 1994 διαιρεμένη σε τέσσερις Νομαρχίες (Ν.Α.)


Οποιαδήποτε αναφορά μου στο μέλλον για το θέμα, θ’ αφορά όχι νόμους αλλά δικαστικές αποφάσεις.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 283 guests και κανένα μέλος