Σε ζωτικής σημασίας επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής αναδεικνύεται το άνοιγμα και η διεύρυνση των διεθνών αγορών, προς την πλευρά κυρίως των αναδυόμενων οικονομιών, των χωρών της Ασίας και Αφρικής...

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ προωθεί η Κυβέρνηση

Σε ζωτικής σημασίας επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής αναδεικνύεται το άνοιγμα και η διεύρυνση των διεθνών αγορών, προς την πλευρά κυρίως των αναδυόμενων οικονομιών, των χωρών της Ασίας και Αφρικής.Η επιλογή της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, προφανώς κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, πράγμα που διεφάνη με την ανάθεση στον κατ’ εξοχήν οικονομολόγο και γνώστη των διεθνών σχέσεων, Πέτρο Δούκα, του Υφυπουργείου Εξωτερικών, επί οικονομικών υποθέσεων. Τις προθέσεις και το άνοιγμα της κυβέρνησης προς αυτήν την τροχιά επιβεβαιώνει η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Ινδία, ευρισκόμενη ήδη σε εξέλιξη. Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Προπομποί της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ινδία ήταν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στις αρχές του 2007 και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, τον περασμένο Νοέμβρη.
Το ρόλο της Ελλάδας στον ΟΣΕΠ και στο Σύνδεσμο Αραβικών κρατών
επισημαίνει ο Π. Δούκας
Τις επιδιώξεις αυτές της Ελληνικής εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, σε σχετική παρέμβαση του κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Τετάρτη (9/1/08).«Η Χώρα μας φιλοδοξεί να παίξει - και το κάνει - πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη και στην συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου», «Ενώ υπάρχουν ισχυρές χώρες – μέλη του ΟΣΕΠ, όπως η Ρωσία και η Τουρκία, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που είναι πλήρες μέλος της ΟΝΕ! Είναι ο κύριος εταίρος των μελών του ΟΣΕΠ* που μπορεί να προωθήσει την Ευρωπαϊκή τους προοπτική», είπε ο Υφυπουργός.Μεταξύ δε των παραδειγμάτων παρέμβασης της χώρας μας ανέφερε: «Προωθούμε την κατασκευή περιφερειακής λεωφόρου (Ring road) που θα συνδέει όλα τα κράτη του Ευξείνου Πόντου.Προωθούμε την ενεργειακή συνεργασία.Στη Θεσσαλονίκη εδρεύει πλέον η Τράπεζα του Ευξείνου ΠόντουΕξετάζουμε τη δυνατότητα Ακτοπλοϊκής Σύνδεσης Οδησσού με Λαύριο και Πειραιά…»Όσον αφορά τις σχέσεις μας με τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών είπε: «Νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως οι σχέσεις μας με τον Αραβικό Κόσμο είναι παραδοσιακά πολύ καλές. Είμαστε χώρα της περιοχής- έχουμε κύρος - και ακολουθούμε τη δική μας πολιτική. Το ότι προσεκλήθη η Υπουργός Εξωτερικών στην συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό στην ANAPOLIS και στο Παρίσι, είναι σαφής ένδειξη του κύρους της Χώρας μας».Κατέληξε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας, η επίτευξη συνεννόησης και οι διαβουλεύσεις σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων δε:ο διάλογος μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών και η προώθηση οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.«Σας υπενθυμίζω, είπε, πως ήδη προετοιμάζουμε επίσημες επιχειρηματικές αποστολές σε Συρία (5-7 Φεβρουαρίου), Αίγυπτο, Αλγερία, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Εμιράτα, Σαουδική Αραβία.Και εκτός από τις παραδοσιακά ισχυρές Ελληνικές επιχειρήσεις, στις αποστολές θα συμμετέχουν:μικρομεσαίες επιχειρήσειςαγροτικές επιχειρήσειςεπιχειρήσεις και επιχειρηματίες από το χώρο της μόδας, του κινηματογράφου, της μουσικής» κλπ. Είναι αυτονόητο φαντάζομαι, ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος πρέπει ν’ αδράξει την ευκαιρία που τους δίνει για πρώτη ίσως φορά η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομικής, εξωτερικής πολιτικής. Κ. Βενετσάνος * ΟΣΕΠ: οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Παραευξείνιων χωρών.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 207 guests και κανένα μέλος