Έτοιμο είναι το «πακέτο» της μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για το οποίο ενημέρωσε βουλευτές των περιοχών στις οποίες είναι εγκατεστημένες οι προς πώληση μονάδες.

Επί ποδός πολέμου, πλέον βρίσκονται οι πόλεις που έχουν παραγωγή ενέργειας, υδροηλεκτρικά φράγματα αλλά και οι τοπικοί βουλευτές, που βλέπουν την αντίδραση του λαού και προβληματίζονται...

Στην πώληση της “μικρής ΔΕΗ” περιλαμβάνεται ένας πολύ σημαντικός δημόσιος πλούτος, όπως:

― 2 λιγνιτικά συγκροτήματα,

― 3 υδροηλεκτρικές μονάδες (ξεπούλημα του νερού δηλαδή)

― 1 μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.

Αναλυτικότερα:

- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380 MW: Αμύνταιο 1 και 2, καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2. Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά και Κλειδί.

- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833 MW: Θησαυρός 384 MW και Πλατανόβρυση 116 MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς και οι μονάδες Πουρνάρι1, 300 MW και Πουρνάρι2, 33,6 MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.

Αντίθετο το Τεχνικό Επιμελητήριο

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τμήμα Μακεδονίας, με ανακοίνωσή του δηλώνει αντίθετο στην πώληση της “μικρής” ΔΕΗ θεωρεί ότι «η βασική αρχή της παροχής των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, μεταξύ αυτών και της ενέργειας, οφείλουν να παρέχονται με μέριμνα και φροντίδα του δημοσίου».

 

Συλλαλητήρια

 

Συλλαλητήρια ήδη οργανώνονται σε διάφορες πόλεις και την ημέρα που θα συζητηθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή θα πραγματοποιηθούν καταλήψεις στις πύλες των σταθμών παραγωγής ρεύματος στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης επισήμανε πως αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθούν και στη Φλώρινα και στην Κοζάνη, σε ημέρες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσδιορίσει τις διαχρονικές υποχρεώσεις της προς την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των ξεκάθαρων σχέσεων που οφείλουν να υπάρχουν σε ένα συντεταγμένο κράτος, αντί να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό αξιοποίησης των εθνικών μας πόρων του λιγνίτη και των υδάτων ενδιαφέρεται μόνο για τον διαμελισμό και την πώληση της ΔΕΗ.

O ΣΥΡΙΖΑδενθααναγνωρίσειτηνπώληση

O ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ»», δηλώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας και υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θανάσης Πετράκος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «Δεν αναγνωρίζουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Κι αυτή είναι μία προειδοποίηση προς άπαντες. Να το ξέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα από τα πρώτα του μελήματα, θα είναι να επαναφέρει σε ό,τι ήταν πριν αυτές τις πράξεις, πριν τις 24 Ιουλίου 2013».

Ο βουλευτής αναφέρει ότι «η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια καινούργια εταιρία, την οποία θα πουλήσει στη συνέχεια. Αυτό το βαφτίζουν «μικρή ΔΕΗ», στην πράξη, όμως, πρόκειται για «μεγάλη ΔΕΗ», για την καλή ΔΕΗ. Σε αυτό το πακέτο είναι οι σύγχρονες μονάδες».

[...]«οι δανειστές θέλουν να ξεκοκκαλίσουν τη μεγαλύτερη ενεργειακή επιχείρηση της χώρας, καθώς η ΔΕΗ έχει ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 6 δισ. ευρώ και έχει και κέρδη.

Άρα, οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί των δανειστών ενδιαφέρονται να κατασπαράξουν μία κερδοφόρα επιχεί- ρηση, που ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα αγαθά -το ηλεκτρικό ρεύμα- που χρειάζεται και ο τελευταίος πολίτης της χώρας».

Τονίζει ακόμα ο Θ. Πετράκος: «από την ημέρα που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση, το 2001 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή κατανάλωση κατά 102% και 76,5% στις επιχειρήσεις.

Άρα η ιδιωτικοποίηση έφερε τρομακτικές αυξήσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια οι πέντε ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, πέρα από τα χρήματα που πήραν για το ρεύμα που πούλησαν, εξασφάλισαν επιδοτήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή δυόμισι φορές περισσότερα από το λεγόμενο πλεόνασμα, που μοίρασε η κυβέρνηση»

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 147 guests και κανένα μέλος