Το στρατηγικό σχεδιασμό του Επιχειρησιακού προγράμματος συζήτησε σε μοναδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου την περασμένη Τετάρτη 7/5.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Μαρκόπουλου συντάσσεται από διεπιστημονική ομάδα του Δήμου και προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος Κ. Δαρεμάς, ενώ παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου που συνεργάζεται το Μαρκόπουλο για το σχεδιασμό του...
Στρατηγικός σχεδιασμός στο Μαρκόπουλο
 

Το στρατηγικό σχεδιασμό του Επιχειρησιακού προγράμματος συζήτησε σε μοναδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου την περασμένη Τετάρτη 7/5.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Μαρκόπουλου συντάσσεται από διεπιστημονική ομάδα του Δήμου και προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος Κ. Δαρεμάς, ενώ παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου που συνεργάζεται το Μαρκόπουλο για το σχεδιασμό του, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημ. Κουρή.


 «Καταστατικό χάρτη για τα επόμενα χρόνια του Δήμου» το χαρακτήρισε ο Δαρεμάς, ο οποίος το υπερασπίστηκε, και ως φιλοσοφία αλλά και ως πρακτική. Επαίνεσε τους εργαζόμενους του Δήμου που δούλεψαν σκληρά για να βγει αυτός ο «μπούσουλας», ο οποίος όμως είναι δεσμευτικός για το Δήμο.

Στην ανάλυση των στοιχείων που ελήφθησαν υπ’ όψιν για το στρατηγικό  σχέδιο, ακούσαμε ότι το Μαρκόπουλο στην τελευταία απογραφή (2001) παρουσίαζε 13.700 κατοίκους και η εκτίμηση μέχρι το 2030  – μελέτη του Πάντειου Παν/μίου - θα είναι 45.000!

Είναι η 2η πόλη σε αριθμό επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων!

Η αύξηση του πληθυσμού από το 2001 έως 2007 είχε ρυθμό ανάπτυξης 50%.

Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μαρκόπουλου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, γιατί η ανάπτυξη είναι αλματώδης και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Πιστεύω ότι το τιμ – όπως εφάνη και στη συνεδρίαση – έχει συνειδητοποιήσει την παράμετρο αυτή και έχει οργανωθεί ανάλογα.

Ηταν άλλωστε ένα θέμα που επεσήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος εκ της μειοψηφίας Ν. Σουρμπάτης.


Ο στρατηγικός σχεδιασμός  μπορεί να αποτυπωθεί με τρεις λέξεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δαρεμάς.

–  Εισάγει τη διαβούλευση θεσμικά.

– Εισάγει την ποσοτικοποίηση των στόχων (συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι).

– Διαπαραταξιακή συμφωνία που δεν κάνει αποκλεισμούς.


Στη συνέχεια ανέλυσε με προβολή σλάιτς ο υπεύθυνος του προγράμματος του Πολυτεχνείου βήμα βήμα τον σχεδιασμό τον οποίο ορίζει με δύο ενότητες

– Στρατηγικός σχεδιασμός

– Επιχειρησιακός & οικονομικός προγραμματισμός

Ο Δρ. Δημ. Κουρής προσπάθησε με απλά, κατανοητά λόγια να αναλύσει τη φιλοσοφία και την πρακτική του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός στηρίζεται στην περιγραφή και αξιολόγηση των αναγκών της περιοχής και από εκεί βγαίνουν  και οι προτεραιότητες των αναγκών. Βέβαια το Μαρκόπουλο αστικοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, «Μια μεγάλη πόλη χωρίς την ανάλογη χωρική δυνατότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τη μειοψηφία, η οποία είχε παραλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό (ένα τόμο), τουλάχιστον ένα εικοσαήμερο πριν τη συνεδρίαση.

 

Μετατρέπει τις προτεραιότητες σε Χρόνο και κόστος. Τόνισε  δε ότι δεσμευτικός. Αν δεν εκτελεστούν τα έργα που περιγράφονται, επειδή γίνεται αξιολόγηση κάθε χρόνο

Ο Νίκος Σουρμπάτης αφού εξέφρασε τους ενδοιασμούς του κατέληξε λέγοντας: «δεν το απορρίπτω, εγώ και η παράταξή μου, αλλά δεν μπορούν να γίνουν άλματα. Εχω σοβαρές επιφυλάξεις για το πώς θα υλοποιηθούν».


Ο Σπ. Γέγος ανήκων την παράταξη του Σωτ. Μεθενίτη (μειοψηφία) ήταν καταγγελτικός, θεωρεί ότι θα μπορούσε να περιγράφεται σε 30 σελίδες αντί για 188. Εξεφράσθη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και μηδενισμούς και κατέληξε λέγοντας: «εγώ το καταψηφίζω γιατί πιστεύω ότι δεν προσφέρει τίποτα».

Εκ των υστέρων βεβαίως, δήλωσε ότι: «δεν είχα την αίσθηση ότι θα εργαστούν επιστήμονες του Δήμου για το Σχέδιο. Τώρα το αντελήφθην».


Ο Δήμαρχος Φώτης Μαγουλάς έκανε μία γενική ενημέρωση, υπεραμύνθηκε του στρατηγικού σχεδιασμού, και απάντησε στον Γέγο, ότι η αντίθεσή του στο συγκεκριμένο μελετητή (επιστημονική ομάδα Πολυτεχνείου), προέρχεται από την πρόταση συνεργασίας με το Πάντειο Παν/μιο, που ζητούσε στην συνεδρίαση που αποφασίστηκε ο φορέας συνεργασίας.


Η Γ. Στουραϊτη δήλωσε ότι ήταν κατ’ αρχήν θετική η παράταξή της, από την πρώτη στιγμή, διότι ως συνδυασμός το 2006 είχαν καταρτίσει Στρατηγικό σχεδιασμό για την πόλη. Συνεχάρη μάλιστα την διεπιστημονική ομάδα, και επεσήμανε ότι πρέπει να εμπλουτιστεί.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος σε δύο περίπου εβδομάδες θα γίνει ανοιχτή διαβούλευση με το λαό, για το στρατηγικό σχεδιασμό.

Σ.Σ. Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι Δήμοι, που το πέρασαν «στη ζούλα».


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 guests και κανένα μέλος