Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*
Τέλος στο όνειρο, με ευθύνη του δημάρχου Παλλήνης

 

Ταφόπλακα στο σχέδιο για μελλοντική κατασκευή σταθμού μετρό στο Γέρακα επιφέρει απόφαση της κυβέρνησης, σε συνεννόηση με την Τρόϊκα, για την πώληση έκτασης που βρίσκεται στη λεωφόρο Γέρακα, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ύστερα από μεταβίβαση του Δημοσίου προς το Ταμείο. Η συγκεκριμένη έκταση είναι γνωστό ότι είχε οριστεί ως χώρος εγκατάστασης υποστήριξης της Αττικής Οδού και προοριζόταν για μελλοντική χρήση, ως χώρος στάθμευσης του μελλοντικού σταθμού μετρό Γέρακα από τους κατοίκους της περιοχής.

oikopedo-gia-metro-gerakaΗ αναλγησία και απραξία του Δήμου Παλλήνης σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, έφερε για άλλη μια φορά τον Δήμο προ τετελεσμένων γεγονότων, κάνοντάς τον απλό θεατή των εξελίξεων, εις βάρος της ανάπτυξης και της προόδου που θα έφερνε η κατασκευή σταθμού Μετρό στην “καρδιά” του Γέρακα. Το οικόπεδο που “βγάζει στο σφυρί” προς πώληση το Ταμείο, με τις οδηγίες της Τρόϊκας αποτελεί ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο σε εντός σχεδίου περιοχή και περιβάλλεται από τις οδούς Γέρακα, Περικλέους, Καλλιδρομίου και Δομοκού. Με αιτιολογία ότι τα όποια έσοδα από τον επενδυτή θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ένα τεράστιο οικόπεδο στο κέντρο της Δ.Ε. Γέρακα, πολύ μεγάλης αντικειμενικής αξίας (πάνω στη λεωφόρο Γέρακα), θα πωληθεί σε ιδιώτη “σε τιμή ευκαιρίας” για ιδιωτική χρήση.

Η συγκεκριμένη κίνηση ανοίγει “τον Ασκό του Αιόλου” για μελλοντικές ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων εκτάσεων και χώρων πρασίνου με το “έτσι θέλω” της Τρόϊκας και της κυβέρνησης και της ανοχής του Δήμου. Άραγε, τί χρήση θα γίνει στο συγκεκριμένο οικόπεδο από πλευράς του Ιδιώτη, σε έναν χώρο που βρίσκεται παραπλεύρως της Αττικής Οδού και σε μια περιοχή που απουσιάζει το πράσινο και υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέων χώρων πρασίνου; Αφού ούτε ακριβώς απέναντι έχει κάνει κάτι ο δήμος Παλλήνηoikopedo-geraka-gia-metroς (παλαιότερα δήμος Γέρακα) για δημιουργία χώρου πρασίνου στα παλιά Τσιμεντάδικα, αλλά ούτε και πιο κάτω στον Άγιο Δημήτριο- Κοιμητήριο επί της Έβρου έχει γίνει τόσα χρόνια κάτι, με τον τεχνητό λόφο από τα μπάζα του δημαρχείου Γέρακα που είχαν εναποτεθεί).

Εγγυάται κανείς ότι ίδια τύχη δεν θα έχει και ο λόφος της Κεραίας στο Σταυρό, έκτασης 38 στρεμμάτων, που είχε ακουστεί για κέντρο Μεταναστών, για να αξιοποιηθεί με παραχώρηση του Δημοσίου σε Ιδιώτη, για δήθεν έσοδα για τη μείωση του χρέους; Η τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων που παραμένουν οι μόνοι πνεύμονες πρασίνου για την περιοχή είναι προ των πυλών, εφόσον και ο δήμος Παλλήνης, μέσω του δημάρχου, έχει αποφασίσει να μη διεκδικεί και να παρακολουθεί αμέτοχος της όποιες εξελίξεις που θα επιφέρουν μελλοντική υποβάθμιση του Γέρακα. Πόσο σημαντικό θα ήταν ο δήμος Παλλήνης να ήταν μπροστάρης στις όποιες διεκδικήσεις δημοσίων εκτάσεων από την Τρόϊκα που βρίσκονται στο χώρο του;

Οι Δ.Ε. Παλλήνης-Ανθούσας εξυπηρετούνται από τον σταθμό Μετρό που κατασκευάστηκε επί της Λ. Μαραθώνος, όπως και η περιοχή της Κάντζας και του Αγ. Νικολάου από τον ομώνυμο σταθμό, εν αντιθέσει με τον Γέρακα, που ενώ υπήρχε η υπόσχεση των αρμοδίων, κατά την κατασκευή του Μετρό, για τοποθέτηση σταθμού επί της Λ. Γέρακα (με το οικόπεδο που πωλείται τώρα, να γίνει χώρος ελεύθερης στάθμευσης αυτοκινήτων), η αδιαφορία της τότε δημοτικής Αρχής Γέρακα για το θέμα, η απουσία πίεσης και διεκδίκησης για δημιουργία σταθμού, φέρνει σχεδόν δέκα χρόνια μετά την περιοχή χωρίς σταθμό και την όποια μελλοντική διεκδίκηση να εξανεμίζεται, με τα επιχειρήματα των υποδομών να εξαφανίζονται (πώληση του χώρου στάθμευσης).

Οι κάτοικοι του Γέρακα αναγκάζονται είτε να μετακινούνται με τα οχήματα τους προς τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι, χωρίς να βρίσκουν εύκολα parking, είτε αναγκάζονται να περιμένουν ώρες σε στάσεις λεωφορείων, προκειμένου να μετακινηθούν προς τον παραπάνω σταθμό. Η επίλυση των μετακινήσεων, εφόσον κατασκευαζόταν σταθμός Μετρό στο Γέρακα (ανάμεσα σε Δ. Πλακεντίας και Παλλήνη) θα δημιουργούσε, εκτός από μεγαλύτερη ανάπτυξη και πρόοδο στην πόλη, οικονομίες κλίμακας για τις μεταφορές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις με μείωση των ρύπων, καθώς και πράσινες διαδρομές με ποδηλατοδρόμους, με τη χρήση κοινόχρηστων ποδηλάτων και τη μείωση των Ι.Χ. μέσα στην πόλη.

Η υποθήκευση του μέλλοντος και της ανάπτυξης της πόλης, είτε από την Τρόϊκα, είτε μέσω της αδιαφορίας του Δήμου για σημαντικά ζητήματα, θα πρέπει να προβληματίσει τους πολίτες για τις επιλογές που έκαναν και κάνουν, για το ποιός τους αντιπροσωπεύει και κυρίως να σκεφτούν τι θέλουν για το Αύριο και το δικό τους Μέλλον, για μια καλύτερη πόλη.

* Ο Νεκτάριος Καλαντζής, είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 194 guests και κανένα μέλος