Μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στους Δήμους

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12/7/2012 στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) με μοναδικό θέμα την «Μεταφορά μαθητών».

Οι εκπρόσωποι των Δήμων, στους οποίους ανήκει πλέον η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία, κατέστησαν σαφές ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει για άλλη μία φορά με προβλήματα στις μεταφορές χιλιάδων μαθητών, καθώς δεν αποδίδουν οι διαγωνισμοί ανάθεσης του έργου, εξαιτίας της μη κατάθεσης μειοδοτικών προσφορών από τους λεωφορειούχους.

Συγκεκριμένα σημείωσαν ότι η βασικότερη αιτία βρίσκεται στον μαθηματικό τύπο που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας με προεδρικό του διάταγμα (για τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού), ο οποίος προσδιορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των λεωφορειούχων (τιμή βενζίνης ανά χιλιόμετρο), με συντελεστή που για τους λεωφορειούχους θεωρείται πολύ χαμηλός, ώστε να μην τους επιτρέπει να κάνουν προσφορές στους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δήμοι, και συνεπώς να βγαίνουν άγονοι.

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με το μείζον θέμα της μεταφοράς μαθητών οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέληξαν σε κοινό ψήφισμα στο οποίο επισημαίνονται τα εξής:

• καταγγέλλεται η ολιγωρία που έχει επιδείξει η πολιτεία για το θέμα, που παρά το γεγονός ότι είναι ενήμερη για το πρόβλημα δεν έχει δώσει καμία λύση.

• ζητείται να αλλάξει ο υπολογισμός της αποζημίωσης των σχολικών μεταφορών (δρομολογίων), γιατί το ισχύον – σύμφωνα με την ΚΥΑ 35415/28-7-2011 – τίμημα είναι πολύ χαμηλό και ιδιαίτερα ασύμφορο για τους μεταφορείς, οι οποίοι για το λόγο αυτό δεν υποβάλλουν προσφορές.

• να μην ισχύσουν οι χιλιομετρικοί περιορισμοί, όπως αυτοί διατυπώνονται στην εν λόγω ΚΥΑ, τουλάχιστον για τους περιφερειακούς δήμους, όπου δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, λόγω της έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας.

• η μεταφορά των μαθητών στα ειδικά σχολεία (καλλιτεχνικά, ΑΜΕΑ, μουσικά κλπ.), επειδή είναι υπερτοπική αρμοδιότητα, καθώς μεταφέρονται εκεί μαθητές από διαφορετικούς δήμους, να παραμείνει στην αρμοδιότητα των περιφερειών.

• στο κόστος της μεταφοράς των μαθητών, να προβλεφθεί και το κόστος των συνοδών των σχολικών λεωφορείων.

• να εξαιρεθούν, εάν είναι δυνατόν, οι συμβάσεις της μεταφοράς των μαθητών από τον έλεγχο της Υπηρεσίας Επιτρόπου, ο οποίος και χρονοβόρος είναι και συνήθως δεν εγκρίνεται.

• να πραγματοποιείται έγκαιρη εκταμίευση των σχετικών πιστώσεων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 181 guests και κανένα μέλος