Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλογών Κερατέας με φορέα διοργάνωσης τη Συνομοσπονδία Φορέων & Ομοσπονδιών  Ανατολικής Αττικής, για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 14/12/2008, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κερατέας με κύριο θέμα τη “Διαχείριση των απορριμάτων”...

ΗΜΕΡΙΔΑ για τη ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ των

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στην ΚΕΡΑΤΕΑ

 

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ομοσπονδία Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλογών Κερατέας με φορέα διοργάνωσης τη Συνομοσπονδία Φορέων & Ομοσπονδιών  Ανατολικής Αττικής, για την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 14/12/2008, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κερατέας με κύριο θέμα τη “Διαχείριση των απορριμάτων”.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Νομαρχίας  και του Δήμου Κερατέας.

Φορέας διοργάνωσης: Συνομοσπονδία Φορέων & Ομοσπονδιών  Ανατολικής Αττικής.


Κύριοι ομιλητές ήταν οι επιστήμονες Δημήτριος Νιάρχος (Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ») και ο Αλέξανδρος Οικονομόπουλος (Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης).

Παράλληλα μίλησαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, βουλευτές, ο νομάρχης, ο δήμαρχος Κερατέας και πολλοί άλλοι.

Παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Υφ. ανάπτυξης Γ. Βλάχος, οι βουλευτές Απ. Σταύρου, Θ. Μπούρας, Ν. Καντερές & Μ. Βορίδης.


Οι κάτοικοι της Κερατέας που γέμισαν την αίθουσα άκουσαν με  ικανοποίηση τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να δηλώνουν, για άλλη μια φορά, ότι θα είναι μπροστά και απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής (Μ.Α.Τ.) εάν επιχειρηθούν βίαιες ενέργειες. Ο δε Μ. Βορίδης δήλωσε ότι θα κάνει μήνυση στον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.  Χιωτάκη  επειδή δεν δέχεται τα απορρίμματα όλων των Ο.Τ.Α. της Αττικής και της Κερατέας όπως έχει υποχρέωση.


Ο Αλ. Οικονομόπουλος προέβη σε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση λύσης του προβλήματος της Διαχείρισης των Απορριμμάτων μέσω της χρήσης δοκιμασμένων και επιτυχημένων μεθόδων τόσο στο εξωτερικό όσο και στην χώρα μας. Μέσα από την ομιλία του απέδειξε με κατανοητά στοιχεία ότι το οικονομικό όφελος από την σωστή διαχείριση, που προτείνει, είναι κατά 810 εκατομμύρια € φθηνότερο από όσο κοστίζει σήμερα. Και έβαλε το πρόβλημα σε σωστό δρόμο δημιουργώντας συγχρόνως 6000 νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, τονίστηκαν τα πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για να γίνει δε πιο πειστικός ο Αλ. Οικονομόπουλος παρουσίασε το παράδειγμα της Κρήτης, όπου αυτός και η ομάδα του κλήθηκαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού –και στους τέσσερις νομούς του. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και η επιστημονική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε οδήγησαν σε μία τελική επιλογή τριών τοποθεσιών από τις οποίες  επελέγη μία για όλη την Κρήτη, και έγινε αποδεκτή σε έναν τόσο «δύσκολο τόπο». Και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Ακόμα περισσότερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ΚΑΜΙΑ από τις τοποθεσίες αυτές δεν είχε προταθεί από την Πολιτεία. Αντιθέτως, είχαν προταθεί τοποθεσίες με αρχαιολογικούς χώρους, πηγές κλπ.


Η μελέτη του Αλ. Οικονομόπουλου έχει παρουσιαστεί και σε άλλες παρόμοιες ημερίδες και μας κάνει εντύπωση, γιατί κανένας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς εκπροσώπους δεν σκύβει να τη μελετήσει, παρά επιμένουν σε “νεκρές” λύσεις διαχείρισης, απαγορευμένες πλέον και από την Ε.Ε.!


Ο Δ. Νιάρχος  εξήγησε μεταξύ άλλων ότι “τα απόβλητα είναι προϊόν ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Όσο αυτό αυξάνεται τόσο πιο επικίνδυνα γίνονται.

Τα απορρίμματα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της πόλης γιατί επηρεάζει τα βασικά της ζητήματα: ενέργεια και περιβάλλον. Το περιβάλλον με την μόλυνση που προκαλούν. Την ενέργεια γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν  στην παραγωγή της με ακόμα μεγαλύτερη ωφέλεια για το περιβάλλον.

 Η «παιδεία» των πολιτών βασικό «εργαλείο» για την αντιμετώπισή του.


Εστίασε τη λύση στην ανακύκλωση με  πρώτο διαχωρισμό των απορριμμάτων  στην πηγή παραγωγής τους: σπίτι & επιχείρηση.

Πρότεινε το κανάλι της ΒΟΥΛΗΣ, που δεν επηρεάζεται από συμφέροντα, να αρχίσει μια  συστηματική ενημέρωση των πολιτών για το θέμα με ωριαία εκπομπή  έτσι, ώστε κάποια στιγμή να εμπιστευτούν οι πολίτες την Πολιτεία και η Πολιτεία τους πολίτες στο θέμα αυτό. Δικαιολογημένα οι πολίτες αντιδρούν στις πρόχειρες λύσεις.


Ο Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Ανατ. Αττικής Παναγιώτης Ρομβέλης επεσήμανε τις ατέλειες και τις προχειρότητες του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμού, τα σημεία στα οποία συγκρούεται με τις Οδηγίες της Ε.Ε. αφ’ ενός και τις εξελίξεις της τεχνολογίας αφ’ ετέρου αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων που θα προκύψουν με ένταση αν και ο αναμενόμενος νέος αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός δεν θεραπεύσει τις παθογένειες του παλιού.

 

Βουλευτής  Αττικής κ. Καντερές Νικόλαος: Πρέπει να πάνε εκτός Αττικής και για οικονομικούς λόγους. Οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι κοντά με το λαό και στο θέμα αυτό.


Ο Δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού δήλωσε ότι: «Δεν τελειώσαμε με το πρόβλημα. Αν και είμαστε σε καλό δρόμο δεν θα ησυχάσουμε ποτέ αν δεν ανακληθεί ο  νόμος».

 

Στοιχεία για την ημερίδα μας απέστειλε ο πρόεδρος  Γώγος Ευάγγελος και ο Γραμματέας Στρατής Χατζημανωλάκης της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών και Εκπολιτιστικών Συλλογών Κερατέας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 164 guests και κανένα μέλος