Επιστημονική ημερίδα για το επίκαιρο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική, διοργάνωσαν χθες (9/2) η Νομαρχία, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων – η Περίπτωση της Αττικής – προτάσεις και λύσεις»...

Επιστημονική ημερίδα για το επίκαιρο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική, διοργάνωσαν χθες (9/2) η Νομαρχία, οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Ανατολικής Αττικής με θέμα «Διαχείριση απορριμμάτων – η Περίπτωση της Αττικής – προτάσεις και λύσεις».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν προτάσεις για τους εναλλακτικούς τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Βασικοί ομιλητές ήταν:

Δημήτριος Παπαμαντέλλος, καθ. Πολυτεχνείου, με θέμα: «Αστικά απορρίμματα: Γιατί, όχι μόνο θάψιμο;»

Φίλιππος Κυρκίτσος, δρ. περιβάλλοντος, πρόεδρος της οικολ. Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) με θέμα: «Πόλεις χωρίς σκουπίδια».

Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, καθηγ. Του τμήματος Μηχανικών περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα: «Διαχείριση οικιακού τύπου απορριμμάτων – προβλήματα εθνικού σχεδιασμού και ορθολογικές λύσεις».

Στο προεδρείο ο Νομάρχης Λ. Κουρής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού. Στην κατάμεστη αίθουσα διακρίναμε μεταξύ άλλων τους βουλευτές Περιφέρειας Αττικής, Αθ. Κατσιγιάννη, Αθ. Μπούρα, Γ. Βλάχο, Ντ. Βρεττό, Ηλ. Παπαηλία, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Αθ. Λεβέντη και πολλούς δημάρχους, νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Εμπεριστατωμένη η εισήγηση και η έντυπη σε βιβλίο 64 σελίδων μεγάλου σχήματος, μελέτη του καθηγητή περιβάλλοντος Αλ. Οικονομόπουλου. Περιληπτικές αναφορές στις εισηγήσεις θα κάνουμε εν καιρώ, αφού τις επεξεργαστούμε.

Μελέτες υπάρχουν. Λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει η Ε.Ε. υπάρχουν. Χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρχουν… Ορεξη για μελέτη (διάβασμα), σκέψη, σύσκεψη και απόφαση με γνώμονα το δέον (το πρέπον, το επιβεβλημένο) υπάρχει; Χωρίς συνυπολογισμούς πολιτικών ωφελημάτων ή ζημιών, οικονομικών συμφερόντων, συσχετισμούς δυνάμεων κλπ., χωρίς φόβους και ατολμίες, χωρίς βερμπαλισμούς.

Ημουνα νιος και γέρασα. Από το 1983 παρακολουθώ «ημερίδες», μελέτες, συζητήσεις κι ακόμα συζητάμε για ΧΥΤΑ, εκσυγχρονισμένες δηλαδή χωματερές.

Σε άλλες χώρες ανακυκλώνουν το 50 ή και το 80% των απορριμμάτων τους, τα χρησιμοποιούν επωφελώς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κι εμείς έχουμε κολλήσει στα …Ανω Λιόσια!

Είναι λάθος η θέση ορισμένων που αποφασίζουν ότι τα σκουπίδια είναι υπόθεση των Δήμων (μεμονωμένων ή καθ’ ομάδας). Τα απορρίμματα είναι υπόθεση κεντρικού σχεδιασμού απόφασης και δράσης με εισήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποδοχή της τοπικής κοινωνίας μετά από πειστική και ειλικρινή ενημέρωση.

Με τα ΜΑΤ δεν γίνονται έργα

Με τα ΜΑΤ δεν γίνονται έργα. Οι ακραίοι αρνητές απομονώνονται από τις κοινωνίες αν έχουν άδικο, αν υπερβάλλουν. Από την άλλη, όποια κωλυσιεργία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κυρίως από τη Νομαρχιακή, και το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν δεν είναι εκ του πονηρού, το εξυπηρετεί.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 guests και κανένα μέλος