Εγκρίθηκε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Λαυρεωτικής

 

Σε έκτακτη συνεδρίαση (16η/21.7.15) το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου.

Το κατεπείγον, όπως αναφέρει η πρόσκληση του Δ.Σ. συνίσταται στο γεγονός ότι στις 15 Ιουλίου 2015 εγκρίθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων βάσει του οποίου στις 30/07/2015 θα συνεδριάσει ο ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να εγκρίνει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Στην συνεδρίαση έγινε σύντομα η παρουσίαση του τοπικού σχεδίου από τον μελετητή και ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις καθώς και τοποθετήσεις συμβούλων.

Διευκρινίζουμε ότι το Τοπικό σχέδιο αφορά τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων που ξεκινάει από το σπίτι, χώρο εργασίας, κατάστημα κ.λπ. έως και τον σταθμό μεταφόρτωσης (που ήδη υπάρχει στην Λαυρεωτική).

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων ψηφίσθηκε ομόφωνα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Το Τ.Σ. περιλαμβάνει τρία στάδια

1. Πρόληψη

2. Επαναχρησιμοποίηση

3. Ανακύκλωση, Κομποστοποίηση

Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που χωρίζουν οι "δρόμοι" των δύο δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, όσον αφορά των διαχείριση των απορριμμάτων.

Το Τοπικό Σχέδιο αφορά αποκλειστικά και μόνο το δήμο Λαυρεωτικής. Ο δήμος Σαρωνικού συνέταξε δικό του τοπικό σχέδιο.

Μετά από αυτό, όπως αναφέρθηκε και στο συμβούλιο, η απόφαση 94/2011 του Δ.Σ. Λαυρεωτικής έχει αυτοαναιρεθεί.

Πολύ σημαντική εξέλιξη στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και έχει "ματώσει" την περιοχή είναι ένα πολιτικό κείμενο που ψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Το πολιτικό κείμενο θα κατατεθεί στον ΕΣΔΝΑ και την Περιφέρεια μαζί με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης (ΤΣΔ) απορριμμάτων δήμου Λαυρεωτικής.

Το κείμενο συνέταξαν οι δημοτικές παρατάξεις ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και συμφώνησε και η παράταξη της πλειοψηφίας ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

ΚΕΙΜΕΝΟ - ΑΠΟΦΑΣΗ

Ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, για οποιοδήποτε Δήμο της Αττικής, ακολουθεί το νόμο, τις αρμοδιότητες και τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Όμως ένα τέτοιο σχέδιο για Δήμους, όπως η Λαυρεωτική (αλλά και ο Μαραθώνας (Γραμματικό) η Φυλή κλπ.), αφού το Τ.Σ. εκφράζει τη βούληση του Δήμου εν’ όψει της ανασύνταξης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, δεν μπορεί παρά εκ προοιμίου να ξεκαθαρίσει τη θέση του Δήμου σε ότι αφορά όσα προέβλεπε ο προηγούμενος ΠΕΣΔΑ.

Είναι γνωστό ότι με το άρθρο 31 του ν. 3164/2003 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 28 του ν.4122/13 στην περιοχή Κερατέας έχει χωροθετηθεί Ο.Ε.Δ.Α.

Οι κοινωνικοί αγώνες της Κερατέας από το 1995 έως σήμερα, με κορύφωση τον αγώνα των 128 ημερών (11/12/2010 έως 18/04/2011), η τεκμηριωμένη με θέσεις αντίθεσή μας, που στηρίζεται στις δικαστικές αποφάσεις που κήρυξαν τελεσίδικα παράνομο το έργο Χ.Υ.Τ.Α. Οβριόκαστρου, αποτελούν παρακαταθήκη για το Δήμο Λαυρεωτικής.

Σήμερα, η νέα Περιφερειακή Αρχή:

1.   Κατάργησε το διαγωνισμό για κατασκευή μονάδας σύμμεικτων στην Κερατέα με ΣΔΙΤ.

2. Με την απόφαση της (223/17.04.2015) διελύθη η σύμβαση και ακυρώθηκε το έργο «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων στοΟΕΔΑ Ν.Α. Αττικής στο Βραγώνι Κερατέας»

Έτσι έδωσε δείγμα γραφής, δικαιώνοντας πλήρως 20 χρόνια αγώνα της περιοχής. Γι΄αυτό στο νέο Τοπικό Σχέδιο, όπως αυτό θα διαβιβασθεί στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, πρέπει να προταχθεί η βασική μας θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων που συνοψίζεται στα εξής:

Στο Δήμο Λαυρεωτικής, στην Κερατέα, απαιτούμε την οριστική κατάργηση των ήδη χωροθετημένων εγκαταστάσεων ΟΕΔΑ (άρθρο 3 ν.3164/13 και άρθρο 28 ν. 4120/13) ταυτόχρονα, με ενιαία απόφαση, στο νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Ζητούμε ακόμα από το ΥΠΑΠΕΝ με νομοθετική πρωτοβουλία να καταργήσει τους προηγούμενους νόμους.

Η Λαυρεωτική καταθέτει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, και λαμβάνει ειδικά μέτρα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης.

Δεν αποδέχεται ουδεμία εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων για απορρίμματα άλλων περιοχών.

forkeratea

σ.ε. Σημειωτέον ότι Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης πρέπει να έχουν εγκρίνει όλοι οι Δήμοι το αργότερο μέχρι 15 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το Αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 174 guests και κανένα μέλος