Τεράστια προβλήματα έχουν ενσκύψει μια που το αλαλούμ σ’ αυτή τη χώρα δεν έχει τέλος

 

Παρατάσεις και επανασχεδιασμοί καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα κύρωσης των δασικών χαρτών στη χώρα μας, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι η διαδικασία ανάρτησης θα συνεχιστεί καθότι αποτελεί περιβαλλοντική και αναπτυξιακή υποχρέωση της χώρας και χωρίς αυτούς δεν γίνεται Κτηματολόγιο. Αποτελεί κι αυτό υποχρέωση μνημονίου. Βέβαια δεν θα έπρεπε να μας το επιβάλλουν κάποιοι για να έχουμε χαρτογραφήσει τις δασικές μας εκτάσεις και να ξέρει η χώρα και το κράτος τί του γίνεται, γιατί σήμερα δεν γνωρίζει.

Τεράστια προβλήματα έχουν ενσκύψει βέβαια μια που το αλαλούμ σ’ αυτή τη χώρα δεν έχει τέλος, όταν συναντάς παράνομες εκχερσωμένες εκτάσεις που έχουν επιδοτηθεί! και πολλά άλλα.

Υπάρχει και η περίπτωση όμως να διαθέτει τίτλους αγρότης που εκχέρσωσε νόμιμα και καλλιεργεί το κτήμα, αλλά σήμερα καλείται να το πληρώσει για να το κρατήσει.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείου Οικονομικών), μειώθηκαν τα τέλη αντιρρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αντίρρηση, σε περίπτωση που διαφωνούν με την εκτίμηση της θεματικής αποτύπωσης του δασικού χάρτη της περιοχής τους, και είναι πάρα πολλοί.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε άλλη μία τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, επιχειρώντας με την ίδια ρύθμιση να επιλυθούν δύο από τα βασικά ζητήματα που έχουν ανακύψει: α) η «αποκάλυψη» των παράνομα εκχερσωμένων πλην επιδοτούμενων εκτάσεων και β) η λανθασμένη προσθήκη ανέκαθεν γεωργικών εκτάσεων σε αναδασωτέες περιοχές.

Στο ντάλα λοιπόν του καλοκαιριού τρέχουν και δεν φτάνουν όσοι έχουν εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές να δουν τί θα κάνουν γιατί σε πολλές περιπτώσεις θα εγκαταλείψουν το αγροτεμάχιο που καλλιεργούν για να μην πληρώσουν, αφού αδυνατούν.

Κάτι οι ζέστες κάτι τα χαρτιά που ψάχνουν και δεν βρίσκουν κάτι ο συνωστισμός στις υπηρεσίες, ανάγκασαν το Υπουργείο να προχωρήσει σε παράταση της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Η σχετική τροπολογία θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όσα κομμάτια γης κακώς συμπεριλήφθηκαν στις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς ουδέποτε ήταν δασικά (πληροφορία που παρέχεται σήμερα από τον δασικό χάρτη), θα πρέπει να γίνει άρση της αναδάσωσης.

Οι επιτροπές αντιρρήσεων θα εξετάζουν και αιτήματα άρσης αναδάσωσης, τα οποία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υποβάλλονται στα δασαρχεία. Οι επιτροπές θα ειδοποιούν την αρμόδια για την άρση της αναδάσωσης Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Προκειμένου να προχωρήσει η εξαγορά από τους αγρότες των εκχερσωμένων ή καταπατημένων προς καλλιέργεια δημοσίων δασικών εκτάσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος υποσχέθηκε ...διευκολύνσεις, όπως τη μείωση του τιμήματος και τη δυνατότητα 100 δόσεων. Ακόμη να καταργήσει την υποχρέωση εκπόνησης μελέτης και να δώσει τη δυνατότητα ανέγερσης κάποιων σχετικών με την αγροτική δραστηριότητα κατασκευών. Βέβαια πάρα πολλοί με αγροτικές καλλιέργειες ήδη έχουν ξοδέψει τον άμπακο για τις αντιρρήσεις...

Οι χαρακτηρισμοί που φέρει το ακίνητο οδηγούν τον πολίτη να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στο χαρακτηρισμό ΑΑ ή ΠΑ δεν χρειάζεται να παρέμβει ο πολίτης,

Στο χαρακτηρισμό του ακινήτου με «ΔΔ», «ΔΑ», «ΑΔ», «ΠΔ», «ΑΝ», υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση του και αξιοποίηση του, γιατί θεωρείται δάσος ή δασική έκταση και πρέπει να προβεί ο πολίτης σε αντιρρήσεις.

Υπάρχει και τρίτη κατηγορία χαρακτηρισμού εκτάσεων, οι λεγόμενες χορτολιβαδικές (ΧΧ, ΧΑ, ΠΧ), όπου σε αυτές τις περιπτώσεις η έκταση διεκδικείται από το Δημόσιο. Και σ’ αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής αντίρρησης.

Ανακοίνωση Υπουργείου

Με τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ενσωματωθεί στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2017.

Η παράταση σκοπεύει να δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να εξαντλήσουν εντός του Αυγούστου και μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός που υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού.

Ταυτόχρονα, δίνει επιπλέον χρόνο στους αγρότες και τους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017), ενώ διευκολύνει και τους κατοίκους εξωτερικού που θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες.

Και, βέβαια, η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει ένα τελευταίο προς αξιοποίηση περιθώριο στους Δήμους, προκειμένου να υποβάλουν τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων, αποφεύγοντας τη δημιουργία προβλημάτων στους πολίτες των Περιφερειών τους.  

Τονίζεται ότι η 7η Σεπτεμβρίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία, τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού.

Ειδικότερα, έως τη λήξη της παράτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου για την χρησιμοποίηση των παρακάτω εργαλείων:

― Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη

― Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη

― Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ.

― Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους Δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα, υπάρχουν ακόμα 20 Δήμοι που δεν έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών τους.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 179 guests και κανένα μέλος