Στα ψιλά των ειδήσεων, ως συνήθως, και υπό τη σκιά του τελευταίου τρίμηνου “πολιτικού και εκδοτικού πολέμου” πέρασαν με αδιαφορία το προηγούμενο δεκαπενθήμερο δύο σημαντικότατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

 

21% των Ελλήνων στο όριο της Φτώχειας

Δρ. Σπύρος Παραλίκης 

Διδάκτωρ Πολεοδομίας & Χωροταξίας Ε.Μ.Π.


Στα ψιλά των ειδήσεων, ως συνήθως, και υπό τη σκιά του τελευταίου τρίμηνου “πολιτικού και εκδοτικού πολέμου” πέρασαν με αδιαφορία το προηγούμενο δεκαπενθήμερο δύο σημαντικότατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της Μαίρης Παραπονιάρη στο voanews.com από το Λουξεμβούργο στις 27/2,  78.000.000 πολίτες στην Ευρώπη βρίσκονται στα όρια της φτώχειας  μεταξύ των οποίων τα 19.000.000 είναι παιδιά. Είναι παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά ανέργων ή γονέων με ελάχιστα εισοδήματα που δεν επαρκούν για την αξιοπρεπή διαβίωση μιας τετραμελούς οικογένειας.

Ο αριθμός είναι συγκλονιστικός. Κι αυτό γιατί συνήθως για τη φτώχεια και άλλα δυσάρεστα μιλάμε μόνο με ποσοστά. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα αναφέρεται ότι ένα ποσοστό 21% των πολιτών αγγίζουν τα όρια της φτώχειας αλλά με την καταβολή των κοινοτικών δαπανών το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 14%. Το ευρωπαϊκό ποσοστό αντίστοιχα είναι 16% και μειώνεται χάρη στις ενισχύσεις στο 8%. Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής για την κοινωνική προστασία που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης οι χώρες μέλη της Ένωσης χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους  στην αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

 

Τα πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα σύμφωνα με την Κομισιόν παρουσιάζουν η Φινλανδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Κύπρος, ενώ σε μια δεύτερη κατηγορία ανήκουν το Βέλγιο, η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες. Ακολουθεί η τρίτη και στην τέταρτη πλέον κατηγορία, αυτή που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα φτώχειας, ανήκει και η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.


Επειδή η ανεργία είναι αυτή που καθορίζει και τα ποσοστά αυτά στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι το ποσοστό πλήρους απασχόλησης στην Ελλάδα φθάνει το 50% και ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 65% και το ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα ανέρχεται στο 11%. Τέλος, καθορίζεται και το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, για τους άνδρες να φθάνει τα 77,2 έτη και για τις γυναίκες τα 81 έτη.

Όσον αφορά το προηγούμενο δημοσίευμα της ίδιας πηγής στις 20 Φεβρουαρίου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα υλοποίησης των προβλέψεων του προϋπολογισμού της Ελλάδος για το 2008 αμφισβητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των ευρωπαϊκών και διεθνών τρεχουσών συνθηκών, παρ’ όλο που διατυπώνεται μια ικανοποίηση για το γεγονός ότι επιδιώκεται στο νέο πρόγραμμα σταθερότητας 2007-2010 της ελληνικής οικονομίας επιτάχυνση των προσπαθειών για την περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει και συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η «δημοσιονομική εξυγίανση» να ξεπεράσει τους «πιθανούς κινδύνους», στους οποίους η ίδια θεωρεί ότι είναι εκτεθειμένη. Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, το ασφαλιστικό και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι τα πρώτα θέματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσει η Αθήνα, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που αυτά θα προκαλέσουν. Εφιστάται επίσης η προσεκτική εκτέλεση και εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού του 2008 με ανοιχτό το ενδεχόμενο της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος και τη συνέχιση ακόμη της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Κλείνοντας την ανάλυσή της η επιτροπή αναφέρεται ακόμη στο θέμα του εξωτερικού χρέους της χώρας και τις σχεδιαζόμενες περικοπές ορισμένων δαπανών και καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να ζητήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις συστάσεις της.

Σκεφτείτε μόνο ότι όλα αυτά τα μείζονα προβλήματα απασχολούν διακαώς την Ευρώπη, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός “ποτίζεται με όπιο” και “αποχαυνώνεται στις οθόνες”.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 263 guests και κανένα μέλος