Τηρείται έτσι η αρχή της αναλογικότητας ή έχουμε αποφασίσει ότι δεν θέλουμε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους;
άρθρο του Παναγιώτη Γεωργ. Αλεξίου

Κάθε τέτοια εποχή κατακλυζόμαστε από ειδήσεις για φορολογικά σενάρια και σχεδιασμούς που μετουσιώνονται σε 2-3 φορολογικά νομοσχέδια εώς το τέλος του έτους .

Σήμερα θα αναφερθούμε στα φλέγοντα ζητήματα αυτής της περιόδου.

Κατ’αρχήν διευρευνάται για πρώτη φορά εάν οι πληρωμές των δανείων δηλώθηκαν ως τεκμήριο στις φορολογικές δηλώσεις . Και αυτό γιατί μετά από πρώτο έλεγχο που έγινε στα τραπεζικά δάνεια διαπιστώθηκε ότι η καταβληθείσα δόση του δανείου στους επαγγελματίες καλύπτει το δηλωθέν εισόδημα σε ποσοστό 80% εώς 150% ενώ στους μισθωτούς η αντιστοιχία κυμαίνεται σε 30% γεγονός που αποδεικνύει απόκρυψη εισοδημάτων .  

Ακούσαμε ότι η ΤΡΟΙΚΑ απαιτεί την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη – να θυμίσουμε ότι η επιτροπή των σοφών που είχε συσταθεί για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του ορίου ηλικίας κατά 1 ετός δίνει ανάσα ζωής στο ασφαλ.σύστημα μόνο κατά 6 μήνες – γεγονός που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου του μέτρου .

Ακούσαμε την φορολόγηση των επαγγελματικών τάξεων με τον εννιαίο συντελεστή 35% η οποία οδηγεί στην φορολογική εξομοίωση = εξίσωση των επιχειρήσεων αντίθετα με τις διατάξεις του συντάγματος -άρθρο 4 σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε πολίτης (επιχείρηση) συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του (όπως εκτενή ανάλυση στην αναντιστοιχία που υπάρχει μεταξύ των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται και των διατάξεων του συντάγματος έκανε σε προηγούμενες εκδόσεις της ΕΒΔΟΜΗΣ ο κ.Κ.ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ) . Εχουν την ίδια οικονομική δυνατότητα όλες οι επιχειρήσεις ? Μία ατομική επιχείρηση έχει την ίδια οικονομική επιφάνεια με μία προσωπική εταιρεία Ο.Ε. ή Ε.Ε. όπου συμμετέχουν 2 ή 3 εταίροι ? η ακόμη περισσότερο όλες μαζί οι προηγούμενες μπορεί να συγκριθούν με μία κεφαλαιουχική εταιρεία π.χ. Α.Ε. η οποία έχει 5.000 μετόχους ? (για την ΕΠΕ δεν κάνω λόγο γιατί μπορεί να πατάει σε όλες τις προηγούμενες εταιρείες)

Πώς είναι δυνατόν να φορολογούνται όλες οι ανωτέρω με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή ?

Τηρείται έτσι η αρχή της αναλογικότητας ? ή έχουμε αποφασίσει ότι δεν θέλουμε ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ανέρχονται αυτή την στιγμή σε 780.000 ,

παρά μόνο ευρύτερους οικονομικούς συνασπισμούς ?

Πόση επιβάρυνση μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο σε μία ατομική επιχείρηση με καθ.ετήσιο εισόδημα 10.000,00 ευρώ ? μέχρι τώρα με το αφορολόγητο των 5.000,00 ευρώ προέκυπτε κύριος φόρος 500,00 ευρώ εάν υπόθέσουμε ότι ο κατέχων την επιχείρηση δεν έχει τέκνα - με τον φορολογικό συντελεστή 35% προκύπτει φόρος 3.500,00 δηλαδή επιπλέον φόρος 3.000,00 ή 600% !

Ενώ εάν υποθέσουμε ότι έχει 2 τέκνα από 100,00 ευρώ φόρο θα καταβάλλει τώρα 3.500,00 δηλαδή επιπλέον φόρος 3.400,00 ή 3400% !

Στην περίπτωση μίας Ο.Ε. με 2 εταίρους και με συνολικά καθ.κέρδη 20.000,00 ο κύριος φόρος της Ο.Ε. από 2.000,00 ευρώ εκτινάσσεται στα 7.000,00 ευρώ επιπλέον φόρος 3.400,00 ή 250% !

Στις κεφαλαιουχικές εταιρείες μόνο μειώνεται και ειδικά σε αυτές που κάνουν διανομή κερδών από 42,50% γιατί σε αυτές που δεν κάνουν αυξάνεται κατά 10% .

Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα της έκπτωσης του 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τα ακαθάριστα έσοδα των επαγγελματιών αντί της έκπτωσης φόρου 10% που ισχύει σήμερα η οποία θα ανακουφίσει τους μικροεπιτηδευματίες .

Για τους μισθωτούς – συνταξιούχους προβλέπεται το σενάριο της φορολογικής κλίμακας με 4 κλιμάκι α από 8 που ισχύουν σήμερα και με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 45% σε 35% - σενάριο το οποίο δεν επηρεάζει ετήσια εισοδήματα εώς 16.000,00 ενώ ελαφρύνονται ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000,00.Είναι δυνατόν να ελαφρύνονται οι μεγαλοεισοδηματίες απο κάθε πηγή

όταν μειώνονται οι συντάξεις του ΟΓΑ , όταν η ΙΤΑΛΙΑ αυξάνει τον ανώτατο συντελεστή σε 70% ,

όταν στην ΑΜΕΡΙΚΗ μετά την περίοδο ΜΠΟΥΣ o οποίος μείωσε την φορολόγηση των πλουσίων , ο

ΟΜΠΑΜΑ αύξησε τον συντελεστή και όταν υπάρχουν πλούσιοι που ζητούν να φορολογηθούν με ακόμη μεγαλύτερους συντελεστές αντί των κατώτατων οικονομικά τάξεων .

Βεβαίως δεν μπορεί να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα οι μισθωτοί – συνταξιούχοι κατά 80% και οι επαγγελματίες μόνο κατά 20% - θα πρέπει η αναλογία να αλλάξει γιατί η φοροδιαφυγή κραυγάζει αλλά δεν μπορείς από την μία στιγμή στην άλλη να επιβαρύνεις τις τάξεις αυτές κατά 600 % ή 700% και χωρίς καμμία διάκριση μεταξύ των επιχειρήσεων, δεν είναι λογικό , είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλούς που αυτή την στιγμή αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές στον ΟΑΕΕ καθώς για πολλούς είναι προτιμότερο να εργάζονται ανεπίσημα=μαύρα κατω από αυτό το πρίσμα . Είναι δυνατόν ένα μόνο συγκεριμένο μέτρο να επιφέρει επιβάρυνση της τάξης του 200% εώς 700% και να ακολουθούν και τα υπόλοιπα : κατάργηση δώρων , μειώσεις μισθών-εφάπαξ-πρ.επιδομάτων , αυξήσεις ορίου ηλικίας , και όλο αυτό το πακέτο να μπορεί να το αντέξει η κοινωνία ? όχι βέβαια , μόνο εάν έχεις αποφασίσει να εξαθλιώσεις και να αφανίσεις ένα ολόκληρο λαό προτείνεις την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων μαζικώς και μάλιστα κατά 3 επαναλαμβανόμενη σειρά .

Επίσης αυτή η ατελείωτη τροικανικής προέλευσης φορολογική επιδρομή (αφού έχουν προηγηθεί όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο η κατάργηση των εκπτώσεων φόρου ,ο περιορισμός του αφορολογήτου & των μειώσεων φόρου κτλ) θυμίζει τις επιδρομές του σερίφη του Νότιγχαμ ο οποίος διαπράττωντας ευρέως κατάχρηση εξουσίας , οικειοποιούμενος εκτάσεις γης, κυνηγούσε αδίκως τους φτωχούς , φορολογούσε υπέρογκα τους υπηκόους του και κάθε τόσο λήστευε τους χωρικούς ακόμη και με το απόθεμα της σοδείας τους . – εμάς τους κάτοικους του ΣΕΡΓΟΥΝΤ ποίος καλός ROBIN HOOD θα βρεθεί να μας σώσει ?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ.ΑΛΕΞΙΟΥ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ   ΑΡ.ΑΔΕΙΑΣ ΟΕΕ14612
ΦΟΡΟΤΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ,
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΙΤΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 143 guests και κανένα μέλος