dogas-panel1Με σύνθημα: “Διαφάνεια παντού, τοπική δημοκρατία με δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο”, ο Δημοσθένης Δόγκας επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” οργάνωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα, το περασμένο Σάββατο 22/3 στο Καβούρι, με τρεις άξονες που αγγίζουν ιδιαίτερα τα 3Β: Βουνό, θάλασσα και περιβάλλον.
Είναι πρωτοφανές για τα δημοτικά δρώμενα να ξεκινάει ένας υποψήφιος δήμαρχος, αναδεικνύοντας πρωτίστως τα φυσικά - εκ θεού - χαρίσματα της πόλης και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο Δημοσθένης Δόγκας ανοίγοντας την ημερίδα ανέλυσε την ανάγκη για επιστημονική προσέγγιση των τοπικών προβλημάτων και για συστηματική αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών στα τοπικά ζητήματα.
Στάθηκε στη σημασία του εθελοντισμού, του θεσμού «που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε τη διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως προϋπόθεση για την τοπική πολιτική και μάλιστα έκανε λόγο για διαφάνεια “πλήρη, κρυστάλλινη και διαυγή, σαν τα νερά της περιοχής μας”.  

lekakouΗ ημερίδα ήταν χωρισμένη σε τρεις θεματικές ενότητες:
α. Θαλάσσια ανάπτυξη και πολιτική,
β. Προστασία φυσικού περιβάλλοντος και
γ. Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Οι εισηγήσεις που κατέθεσαν στο ακροατήριο οι καλεσμένοι επιστημονικοί και θεσμικοί φορείς, φώτισαν αθέατες πλευρές της δημοτικής πολιτικής, εμπλουτίζοντας το Πρόγραμμα της “Δημοτικής Βούλησης” με ιδέες και καινοτομίες.
 
Εισηγήσεις κατέθεσαν η Δρ. Μαρία Λεκάκου επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα “Κοινωνική πολιτική στη θαλάσσια ανάπτυξη”, η Δρ. Νικολέτα Μπέλλου ερευνήτρια στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών με θέμα το ρόλο του πολίτη στη διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο Νικόλαος Βλαβιανός εκπρόσωπος του φορέα “Ευρωπαϊκή Ναυτική Κληρονομιά” (European Maritime Heritage), υπό την αιγίδα της UNESCO με θέμα τη “διάσωση παραδοσιακών σκαφών”,  η Εύα Παπαδημητρίου και ο Άρης Στρατάκης ιδρυτικά μέλη των Γεωπόνων του Κόσμου με θέμα “Δάση και κοινωνική οικονομία”, ο Θεόδωρος Αλεξανδρής Δασολόγος, και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με θέμα την “Οικολογία και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην υπηρεσία του Δήμου”.

mpellouΣτην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βούλας και δημοτικός σύμβουλος ΒΒΒ, Ανδρέας Κάσδαγλης, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών “Απολλωνία”, Μαριάννα Μαυραγάνη, η γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Ευρυάλη Βούλας” Εφη Γαβριλάκη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γιάννης Παναγόπουλος, η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βούλα Λαμπροπούλου καθώς και πολλοί εκπρόσωποι Τοπικών Συλλόγων από τα 3Β.

Η ενημερωτική ημερίδα έδειξε ότι οι άξονες πολιτικής των δημοτικών παρατάξεων και των υποψήφιων δημοτικών αρχών, δεν αρκεί να συντάσσονται από τα γραφεία πολιτικής επικοινωνίας, αλλά πρέπει να “γειώνονται” στην καθημερινή πράξη με τη συνδρομή ανθρώπων της εθελοντικής δράσης και της γνώσης.

Χρήσιμες παρεμβάσεις για ζητήματα που αφορούν στο δήμο των ΒΒΒ έκαναν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Βενετσάνος, η Άννα Μπουζιάνη κ.ά.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 122 guests και κανένα μέλος