Ελλειψη προσωπικού και μέσων. Μισθοί ...πείνας
και καλή προσπάθεια είναι τα στοιχεία που βγήκαν από την παρουσίαση του προγράμματος για το 2008-2010 της Αστυνομίας...

 

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

“Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο”!


Ελλειψη προσωπικού και μέσων. Μισθοί ...πείνας

και καλή προσπάθεια είναι τα στοιχεία που βγήκαν από την παρουσίαση του προγράμματος για το 2008-2010 της Αστυνομίας

 

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής παρουσίασε τριετές Πρόγραμμα 2008-2010 Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και τους στόχους και προτεραιότητές. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής της δ/νσης Νοτιοανατολικής Αττικής Ταξίαρχης, Ταξιάρχης Μποροτής.


Στην εκδήλωση παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αντινομάρχης Ευαγγ. Ράπτης, οι Δήμαρχοι Γλυφάδας (Γιάννης Θεοδωρόπουλος), Αργυρούπολης (Δημ. Ευσταθιάδης), Καλυβίων (Πέτρος Φιλίππου), Αναβύσσου (Γκέραλης), οι αντιδήμαρχοι Κορωπίου (Γάννης Γκίκας μουστάκιας), Βουλιαγμένης (Παν. Καριώτης) και ο δημ. σύμβουλος Παν. Σκουζής, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Μαρκοπούλου και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της Γλυφάδας.

Κατά την παρουσίαση έγινε αποτίμηση της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας για το 2007, παρατέθηκαν στοιχεία δραστηριότητας των Αστυνομικών Υπηρεσιών, τα οποία είχαν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, και στο αίσθημα ασρφάλειας του πολίτη κατ’ επέκταση.

Αναπτύχθηκαν ο νέος στρατηγικός και Επιχειρησιακός σχεδιασμός δράσεως, οι βασικοί άξονες και οι στόχοι και προτεραίοτητες που τέθηκαν από το Αρχηγείο την τριετία 2008-2010, για τη χάραξη του οποίου προηγήθηκε σε κεντρικό επίπεδο εμπεριστατωμένη μελέτη και ανάλυση των νέων δεδομένων και τάσεων της εγκληματικότητας, της διαφοροποίησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και των απόψεων και προτάσεων κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών.


“Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση”


Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος παραμένει ως βασική αρχή και για την επόμενη τριετία και, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του προγράμματος 2008-2010, ενώ βασικοί του άξονες αποτελούν, αφενός η ανάπτυξη στενής συνεργασίας των υπηρεσιών της Αστυνομίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και άλλες υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων που απαιτούν συντονισμένη και συμμετοχική παρέμβαση περισσότερων φορέων και, αφετέρου η αναπροσαρμογή ή η εκπόνηση νέων στοχευμένων - εξειδικευμένων σχεδίων δράσης για τη διαχείριση και αντιμετώπιση συγκεκριμένων εγκληματικών φαινομένων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.


Ο Τ. Μποροτής στον απολογισμό παρέθεσε στοιχεία για τις δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν, (2.499 πεζές περιπολίες, 5.553 εποχούμενες περιπολίες με οχήματα και 370 εποχούμενες με μοτοσυκλέτες, 296 μικτά συνεργεία), για την καταπολέμηση κλοπών - διαρρήξεων οικιών και αφαίρεση οχημάτων στις περιοχές Καλυβίων, Κερατέας, Μαρκοπούλου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 12% των διαρρήξεων και 4,4% της κλοπής οχημάτων.


Οι δράσεις θα στηρίζονται σε τρεις άξονες:

πρόληψη των εγκλημάτων,

καταστολή των εγκλημάτων,

συνεργασία με πολίτες και φορείς.


Εριξε μεγάλο βάρος στα θεσμοθετημένα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (Τ.Σ.Πρ.Παρ.) στον τομέα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για την ικανότητα του Κράτους να προστατεύει αποτελεσματικά τα έννομα και κοινωνικά αγαθά τους, σε άμεση συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Σ.Σ. Τα Τ.Σ.Πρ.Παρ., τα γνωρίζουμε μόνο ως τίτλο μέσα στους Δήμους. Κάναμε ένα σώμα, για να πούμε ότι κάναμε. Οπου έγιναν δεν συνήλθαν ποτέ και δεν είδαμε καμία δράση.


Το αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δ. Κυριαζίδης: «Στα τοπικά συμβούλια παραβατικότητας εδώ και επτά χρόνια γίνονται απλές αναφορές. Δεν βλέπουμε να γίνεται έργο».

Εκλεισε δε ο ταξίαρχος με το σύνθημα «μια σύγχρονη, επαγγελματική και αποτελεσματική Αστυνομία προϋποθέτει τη στενή συνεγασία με τις τοπικές κοινωνίες κυρίως τους ΟΤΑ, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δ/ντής της Υποδ. Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής Φώτης Γεωργόπουλος παρουσιάζοντας στοιχεία από τη δράση της Ασφάλειας στην περιοχή.

Η μικροεγκληματικότητα αφορά ημεδαπούς. Τα σοβαρά, τα σκληρά εγκλήματα τα έχουν διαπράξει κατά 80% αλλοδαποί, τόνισε.

Και το λόγο πήραν  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο τοπικός Τύπος.


Ο αντινομάρχης Ε. Ράπτης ζήτησε καλύτερο εξοπλισμό στην Αστυνομία, γιατί η Ανατ. Αττική έχει βουνά και και δεν μπορεί να προσεγγίσει το περιπολικό.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι τα περιπολικά δεν πρέπει να ξεκινούν από το Αστυν. Τμήμα (ίδιο σημείο πάντα), γιατί ο κλέφτης έχει και τσιλιαδόρο και ειδοποιεί.


Ο Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού μίλησε για πολλά “φάουλ” από πολλές πλευρές, και τόνισε ιδιαίτερα την ανυπαρξία αναφοράς στην αστυνόμευση της αυθαίρετης δόμησης. Γιατί η αυθαίρετη δόμηση γεννάει πάρα πολλά, άλλα ποινικά αδικήματα, όπως εξήγησε.


Ο Δήμαρχος Καλυβίων Π. φιλίππου, αναφέρθηκε στις ρατσιστικές τάσεις της κοινωνίας μας, αλλά και στη σκληρή βία της Αστυνομίας προς τους Αλλοδαπούς με πολλά παραδείγματα που κράτησε στο “φάκελλό του”.

«Είναι περιπτώσεις που ο κόσμος δεν αισθάνεται ότι έχει την Αστυνομία δίπλα του», επεσήμανε ο δήμαρχος.


Ο Δήμαρχος Αναβύσσου Γκέραλης αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας, για την εξάρθρωση σπείρας  ναρκωτικών στην Ανάβυσσο. Μίλησε για το πρόβλημα των ναρκωτικών  μέσα στα Λύκεια, που έχουν επισημανθεί από τους διευθυντές των σχολείων.

Επεσήμανε ότι οι Αστυνομικοί που έρχονται μετά από κλήση στην Ανάβυσσο, δεν γνωρίζουν τους δρόμους,  ψάχνουν πολύ ώρα να βρουν το δρόμο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

 Σ.Σ. Να βάλουν σε όλα οχήματα ηλεκτρονικό σύστημα πλοήγησης. Και μη μας πουν για το κόστος, γιατί αλλού ξέρουν να τα δίνουν.

Και δεν είναι μισθοί αυτοί των 800 περίπου ευρώ που δίνουν στους Αστυνομικούς, πράγμα που επεσήμαναν οι ομιλητές.


Ο αντιδήμαρχος Κορωπίου Γιάννης Γκίκας (μουστάκιας), έφυγε ευχαριστημένος, αφού η πρότασή του να έχει μία Τροχαία το Κορωπί (τώρα έχει 3: Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας & Κερατέας), βρήκε ανταπόκριση. Ο Διοικητής Τροχαίας του δήλωσε ότι έχει γίνει εισήγηση και επανατοποθετείται το Κορωπί στην Κερατέα.

 

Περισσότερο ανθρώπινο πρόσωπο


Όπως ανέφεραν, εξεπλάγησαν με την αντίδραση των πολιτών στην Πεύκη, που κάποιοι επιτέθηκαν στο Τμήμα και το έκαψαν. Δεν είδαν, όπως ελέχθη, την αντίδραση που περίμεναν.


Ομως πόσο είναι κοντά ο Αστυνόμος στον πολίτη; Εχουμε περιστατικά, που μόνο αυτό δεν καταδεικνύουν. Δεν τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι, όμως είναι ένα ποσοστό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολίτες και τους βάζει μέτωπο απέναντι στην Αστυνομία.

Από τα απλά, τα καθημερινά, μέσα στα Τμήματα, στο δρόμο, στα τροχαία.

Αφήνετε τον πολίτη να βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα”, ανέφερε η ΄εκπρόσωπος της εφημερίδας άννα Μπουζιάνη στην τοποθέτησή της.

Ελπίζουμε σε καλύτερο ανθρώπινο πρόσωπο.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος