Τελικά, η κυβέρνηση, συνεχίζει να μας εκπλήσσει, με την σβελτάδα που δείχνει να στραγγαλίσει, όποια δημοκρατική και υπέρ του δημότη, διαχείριση έχει ψηφιστεί στο νόμο Καλλικράτη και Κλεισθένη, που αφορά την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απροστάτευτος παντελώς ο πολίτης. Διακοσμητικά τα Δημοτικά Συμβούλια. Όλες οι αρμοδιότητες που ρυθμίζουν εξουσία ή λειτουργίαπου πρέπει να ασκείται από την Τ.Α. πάνε στην “Οικονομική Επιτροπή” εκάστου Δήμου, που με τροπολογία  του Υπ. Εσωτερικών έγινε υπερενισχυμένη υπέρ της πλειοψηφούσας παράταξης και της παντοδύναμης εκτελεστικής εξουσίας, «για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών», όπως σημειώνει στην επιχειρηματολογία της η κυβέρνηση!

Με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, η Ν.Δ. άρχισε να κόβει και να ράβει τους νόμους Καλλικράτη και Κλεισθένη. Με πολλές τροπολογίες, επαναλαμβανόμενες, φτάσαμε σήμερα, με την αριθμ. 219/42/ 5.3.2020 τροπολογία της τελευταίας στιγμής (εκπρόθεσμη, όπως γράφει το airetos.gr), ψηφίστηκαν δύο αρμοδιότητες:

Η πρώτη αφορά  την αρμοδιότητα ανάθεσης σε ιδιώτες της καθαριότητας, του πρασίνου, του ηλεκτροφωτισμού. Η Κυβέρνηση αντικατέστησε την παρ.1 του αρ. 61 του ν.3979/2011, την οποία είχε πάλι αντικαταστήσει (τέλη Οκτωβρίου) με το αρ.178 του ν.4635/2019, όπου διέγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο και έβαλε στη θέση του την Οικονομική Επιτροπή.

Η δεύτερη αφορά αρμοδιότητα που αποφασίζει για την υποβολή προτάσεων εκ μέρους του Δήμου για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση δράσεων, προγραμμάτων και αντίστοιχων έργων από εθνικούς πόρους ή/και πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή/και οποιουδήποτε άλλου Φορέα.

Αντιλαμβάνεται και ο τελευταίος “αδαής” πολίτης, τι παιχνίδι πρόκειται να παιχτεί...

 

Ποιοι όμως ψήφισαν αυτές τις “κατάπτυστες” όπως τις ονομάζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, τροπολογίες;

Στα επίσημα Πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής, καταγράφεται η ψηφοφορία των πολιτικών κομμάτων για την υπ αριθμ. 219/42 Τροπολογία, ως εξής:

Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής: ΝΑΙ

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25:  ΟΧΙ

Ελληνική Λύση: ΠΑΡΩΝ

 

 

Η «ΝΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ»  ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ... ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!!!

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με ανακοίνωσή της καταγγέλει την κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική τροπολογία. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο προχώρησε χωρίς την  παραμικρή διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Τοπική  Αυτοδι   οίκηση και με εσπευσμένες διαδικασίες στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  Ρύθμιση Ζητημάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», όπου συμπεριλαμβάνονται σωρεία δυσμενών διατάξεων για το προσωπικό,  όπως επίσης και διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., αλλά  εν  κρυπτώ,  εμβόλιμα  και  απροειδοποίητα  κατέθεσε  και  ψήφισε τροπολογία με την οποία διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των Δήμων. Με την τροπολογία αυτή, η αρμοδιότητα της ιδιωτικοποίησης από το Δημοτικό Συμβούλιο μεταφέρεται εφεξής στην Οικονομική Επιτροπή, όπου από τον Νόμο η κάθε Διοίκηση εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Είναι  ξεκάθαρη  η  πρόθεση  της  κυβέρνησης  να  διευκολύνει  τις ιδιωτικοποιήσεις,  ξεπερνώντας  με  διαδικασίες  «bypass»  ακόμη  και  την βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων των Δήμων.

Δεν αρκούσε καν η θεσμοθέτηση του «άρθρου 1 78» του  Ν. 4635/2019, όπου με ισχνές πλειοψηφίες το Δημοτικό Συμβούλιο μπορούσε να  αποφασίσει  την  εκχώρηση  βασικών  υπηρεσιών  σε  ιδιώτες,  τώρα  με αντιδημοκρατικό τρόπο  απαξιώνουν  ακόμη  και  την  Δημόσια,  δημοκρατική αντιπαράθεση σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου με fast track διαδικασίες να ξεπουλιούνται όλα σε ιδιώτες».

 Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 285 guests και κανένα μέλος