Η εβδομάδα που πέρασε ήταν αφιερωμένη στο νερό, μια που η 22α Μαρτίου είναι παγκόσμια ημέρα νερού.

Το νερό φέτος και στη χώρα μας δεν είναι αρκετό, αφού οι βροχές ήταν πολύ λίγες καθώς και τα χιόνια.

Εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη πεθαίνουν από έλλειψη νερού!

Το νερό, όμως είναι αγαθό που στερούνται πολλές χώρες, και οι επιστήμονες τονίζουν ότι μετά το 2020 θα έχουμε πολέμους για το νερό!

Ας δούμε κάποια σημαντικά στοιχεία:

Η κατάσταση στον κόσμο

To 1/3 της ανθρωπότητας με πρόσφατα στοιχεία είναι μόνιμα άρρωστο, εξαιτίας του ακάθαρτου νερού και δέκα εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν το χρόνο από το νερό που πίνουν!!!

Η συνολική ποσότητα νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών είναι μικρότερη από 200.000 km3 , ποσοστό χαμηλότερο του 1% των συνολικών αποθεμάτων.

Η κατανάλωση νερού αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% το 2025 στις αναπτυσσόμενες χώρες και κατά 22% στις αναπτυγμένες χώρες.

Στο 70% των ευρωπαϊκών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, τα υπόγεια ύδατα καταναλώνονται και μολύνονται με ρυθμούς ταχύτερους από ότι αναπληρώνονται.

Το 2025 εκτιμάται ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρει από έλλειψη νερού ικανού για ασφαλή κατανάλωση.

Καθημερινά, 2.500.000.000 τόνοι ανθρωπίνων και βιομηχανικών αποβλήτων, διατίθενται σε υδατικούς φορείς.

Οι μισοί υγροβιότοποι του πλανήτη έχουν εξαφανισθεί από το 1900!!!

Μεταξύ 1991 και 2010 περισσότεροι από 870.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από φυσικές καταστροφές, εκ των οποίων το 90% συνδεόταν με το νερό.

Σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούνται 20-50lt καθαρού νερού ημερησίως για την κάλυψη των βασικών αναγκών (πόση, μαγείρεμα, καθάρισμα) κάθε ανθρώπου.

Περισσότεροι από 894.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως (ποσοστό μεγαλύτερο του 16%) δεν έχει πρόσβαση στην προαναφερόμενη ποσότητα καθαρού νερού. Σε αυτά προστίθενται και 200.000.000 της Κίνας που πρόσφατα δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάρροια είναι μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Περίπου το 80% των θανάτων από διάρροια οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων καθαρισμού και εξυγίανσης του πόσιμου νερού.

Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της ελλιπούς υγιεινής του νερού.

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, μπορεί από μόνο του να μειώσει την εμφάνιση περιστατικών διάρροιας κατά 51%.

Στο 20% περίπου της συνολικής καλλιεργήσιμης γης παγκοσμίως εφαρμόζονται τεχνητοί τρόποι άρδευσης. Το εναπομείναν 80% εκμεταλλεύεται το νερό της βροχής.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η ποσότητα του χιονιού των Ιμαλαΐων, το οποίο παρέχει τεράστιες ποσότητες νερού γεωργικής χρήσης στην Ασία, εκτιμάται ότι θα ελαττωθεί κατά 30% το 2030.

Η ημερήσια απαίτηση σε πόσιμο νερό είναι 2-4 λίτρα ανά άτομο. Η παραγωγή, όμως, της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας τροφής χρειάζεται την κατανάλωση 2.000 έως 5.000 λίτρων νερού.

Παρ’ όλα αυτά η κατεύθυνση για εμπορευματοποίηση του νερού προχωράει κανονικά (οδηγία 2000/60) απελευθερώνοντας το από την κρατική προστασία των περιβαλλοντικών υπηρεσιών μεταξύ αυτών η άρδευση και η αποχέτευση.                                                                                            

Μόνο το 2012 ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά των υδάτινων πόρων ξεπερνούσε τα 120 δις δολάρια ενώ το 2015 ξεπέρασε το 1,5 τρις, όπου το 92% το εκπροσωπούν 10 μονοπωλιακοί όμιλοι.

Και στην Ελλάδα

2 εκατομμύρια Έλληνες πίνουν επικίνδυνο νερό για την υγεία τους. Έρευνες του ΠΑΚΟΕ και άλλων φορέων έδειξαν ότι το αρσενικό, το εξασθενές χρώμιο, παράγωγα χλωρίου, σίδηρος, αμμώνιο, νιτρώδη άλατα και άλλα επικίνδυνα χημικά συστατικά βρίσκονται στο νερό «ανθρώπινης κατανάλωσης» πολλών Δήμων και ο εκάστοτε «αρμόδιος» δεν δίνει καμία σημασία. Συγκεκριμένα σε σαράντα περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, δεκαπέντε της Δυτικής Ελλάδας, δέκα της Ανατολικής Ελλάδος, είκοσι της Στερεάς Ελλάδας, τριάντα της Πελοποννήσου και σε είκοσι νησιά, το νερό για την ανθρώπινη κατανάλωση θεωρείται ακατάλληλο και επικίνδυνο για την χρήση αυτή. Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιώντας μετρήσεις σε πολλές περιοχές ανέδειξε το πρόβλημα, όπως για παράδειγμα το επικίνδυνο νερό στον Βόλο, Χίο, Αλμυρό, Καρδίτσα, Ηράκλειο, Χαλκίδα, Ωροπός, Κορωπί, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο, Φωκίδα κ.α.

Παρατάθηκε για ένα χρόνο η αδειοδότηση στην ΛΑΡΚΟ για τα απόβλητά της που ρυπαίνουν με καρκινογόνες ουσίες τους υδροφορείς.

Τα ποτάμια της χώρας είναι από μέτρια ως κακή η κατάσταση τους σε ποσοστό 64%

18% της επικράτειας έχει χωριστεί σε ζώνες νιτρορύπανσης (Κάμπος Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Θεσσαλικός Κάμπος, Κωπαΐδα, λεκάνη Στρυμόνα, Έβρος) και ήδη επιβάλλονται πρόστιμα γι’ αυτήν.

Πέρα όμως από τα επικίνδυνα συστατικά που φτάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας βιομηχανικών και αγροτικών χρήσεων, στην Ελλάδα υπάρχει εντονότατο πρόβλημα με το, σε μεγάλο βαθμό κατεστραμμένο και πεπαλαιωμένο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Οι σωλήνες είναι κατασκευασμένες από αμίαντο, ενός υλικού απαγορευμένου πια και κατηγορούμενο για καρκινογενέσεις. Το δίκτυο αυτό φτάνει τα 7000 χλμ και είναι κυρίως κατασκευασμένο από αμιαντοσωλήνες (περίπου το 50%) και χρήζει άμεσης αντικατάστασης.

Πέρα από την χημική ρύπανση υπάρχει και η μικροβιακή μόλυνση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι μικροβιακές αναλύσεις είναι περίπου 10.000 το χρόνο, που είναι πολύ λίγες για το συνολικά διανεμόμενο νερό (360 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Το ΠΑΚΟΕ μετά από μετρήσεις ανέδειξε έντονα προβλήματα μικροβιακής μόλυνσης του νερού, ειδικά στα σημεία όπου γίνεται ανάμιξη νερού κάποιας πηγής που εκμεταλλεύεται ιδιώτης με νερό της ΕΥΔΑΠ. Οφείλουμε όμως να δεχθούμε ότι συγκριτικά με άλλες χώρες και πόλεις το νερό της ΕΥΔΑΠ υπερτερεί.

Αμφίβολης ποιότητας και τα εμφιαλωμένα

Με στοιχεία που δημοσίευσε το ΠΑΚΟΕ όμως, και τα εμφιαλωμένα νερά είναι αμφιβόλου ποιότητας και πολλές φορές καθίστανται επικίνδυνα, με υψηλές συγκεντρώσεις μικροβίων, κολοβακτηριδίων και σκληρότητας. Το Γενικό Χημείο του Κράτους από το 1995 μέχρι το 2015 είχε πραγματοποιήσει αναλύσεις σε 2800 δείγματα, περίπου 200 το χρόνο. Δηλαδή, χίλια εξακόσια δείγματα σε εννιακόσια εκατομμύρια λίτρα νερού.

Αξιόπιστο το ένα δείγμα στα 1.5 εκατομμύριο μπουκάλια νερού;

   Τα δε φίλτρα που υποτίθεται ότι λύνουν τα προβλήματα, σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν μεγαλύτερο (ιδιαίτερα σε μικρόβια)

Σχεδόν 2.400 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο αναλογούν στην κατανάλωση κάθε κατοίκου της Ελλάδας, όταν ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240 κυβικά μέτρα.

Η τιμή αυτή καθιστά την Ελλάδα δεύτερη(!!!) στη σχετική κατάταξη παγκοσμίως πίσω μόνο από τα Η.Π.Α.

Το 86% του νερού που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα αφορά την άρδευση, το 11% την ύδρευση, και το 3% καλύπτει ανάγκες της βιομηχανίας.

Το 60% του νερού που αντλείται στην Ελλάδα από λίμνες, και ποτάμια χάνεται λόγω απωλειών από το δίκτυο μεταφοράς του.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δημιουργηθεί Συμβούλιο Διαχείρισης Νερού γιατί οι καιροί ου μενετοί και βέβαια το νερό σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται εμπόριο και να ιδιωτικοποιείται.

Αιφνιδιάστηκαν οι όμοροι κάτοικοι γύρω από το γήπεδο της Βούλας, όταν έλαβαν με δικαστικό επιμελητή, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης (727/8.12.2015), την οποία τους κοινοποιούν προκειμένου να λάβουν γνώση και να εκφράσουν τυχόν ενστάσεις.

Να λάβουν δηλαδή γνώση ότι ο δρόμος που κατοικούν θα στενέψει, θα γίνει μπροστά τους ένα κτίριο εννιάμιση μέτρα, θα γίνουν κερκίδες με στέγαστρο (κι άλλο ύψος) και ένα πάρκινγκ αυτοκινήτων.

Πού θα γίνουν όλα αυτά; Στο χαρακτηρισμένο από δημιουργίας της πόλης της Βούλας κοινόχρηστο πράσινο!!!

Η κεντρική πράσινη λουρίδα της Βούλας, που ξεκινούσε από εκεί που σήμερα είναι τα σχολεία και έφτανε στην παραλία, λίγο λίγο εξαφανίζεται από τις διάφορες αυθαίρετες και προσωρινές(!) κατασκευές!!!

Ποια είναι όμως η απόφαση;

Η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Αθλητικό Κέντρο Βούλας, η οικοδόμηση κτιρίου και η επέκταση του γηπέδου.

Συγκεκριμένα η απόφαση περιλαμβάνει:

α. Τη μετατόπιση των ρυμοτομικών γραμμών κατά μήκος των οδών Περικλέους και Λυκούργου, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ελάχιστη, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, απόσταση των έξι μέτρων από τις υφιστάμενες γραμμές του γηπέδου ποδοσφαίρου. Η οδός Περικλέους διαμορφώνεται με πλάτος δρόμου 15 μέτρων και η οδός Λυκούργου με πλάτος δρόμου 16,50 μέτρων.

β. Τη μετατροπή μέρους του κοινωφελούς χώρου σε κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

γ. Τη δημιουργία τριών δομούμενων χώρων για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου και νέων κερκίδων με στέγαστρο και για τις βοηθητικές κτιριακές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των αθλητικών εγκαταστάσεων (χώροι γραφείων, αποδυτηρίων, υγιεινής, ιατρείου, αποθηκών κ.ά.).

δ. Την αύξηση των ειδικών όρων δόμησης του χώρου του γηπέδου και ειδικότερα:

ι. του συντελεστή δόμησης και κάλυψης σε 0,20 (από 0,10 που ισχύει).

ιι. του μέγιστου ύψους σε 9,50 μ. (από 4,00 μ. που ισχύει).

Η συνολική επιφάνεια του χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι 13.900,57 τ.μ.

Οι δομούμενες επιφάνειες είναι 3.328,59 τ.μ.!

Η απόφαση αυτή λοιπόν πέρασε αβρόχοις ποσίν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού την υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι.

Δεν γνωρίζουμε αν είχαν όλη τη μελέτη στα χέρια τους και ψήφισαν υπέρ, γιατί στην εισήγησή του ο δήμαρχος, ανέφερε ελάχιστα από όσα καταγράφονται στο αποφασιστικό.

Δεν γνωρίζουμε - τελικά - εάν οι δημοτικοί σύμβουλοι γνωρίζουν ότι αυτός ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος πράσινο κοινόχρηστο πάρκο και παρ’ όλα αυτά δεν αντέδρασαν!

Βέβαια πολλοί σύμβουλοι προέρχονται από τη Βάρη και επομένως δεν είναι ενημερωμένοι για τα της Βούλας.

Δεν μιλάω για τους συμβούλους της πλειοψηφίας, διότι αυτοί ούτε φωνή έχουν, ούτε άποψη, απλώς ψηφίζουν...

Σημειωτέον ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και κατασκευάζονται μεταξύ του υπάρχοντος γηπέδου και του σχολικού συγκροτήματος, «τρία γήπεδα καλαθοσφαίρισης».

Μάλιστα όπως μας καταγγέλουν κάτοικοι, έχουν κατ’ επανάληψιν ειδοποιήσει την Αστυνομία για εργασίες παράνομες (ούτε αριθμό αδείας δεν είχαν αναρτήσει), και δεν είναι μικρής κλίμακας όπως τους ανέφερε ο δήμαρχος, αλλά η Αστυνομία δεν πηγαίνει καν να κάνει αυτοψία!!!

Ανάστατοι οι κάτοικοι
προσβάλλουν την απόφαση με ενστάσεις
 

Με δύο ενστάσεις δεκάδων πολιτών, απαντούν οι κάτοικοι της περιοχής στην απόφαση του Δ.Σ. και τη μελέτη για «παράνομη επέκταση ήδη παρανόμου εγκατάσταση γηπέδου, που επιπλέον, εφόσον υλοποιηθεί, υποβαθμίζει το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής μας και επιδεινώνει τους όρους διαβίωσής μας», σημειώνουν.

Στην πολυσέλιδη ένστασή τους καταλήγουν: «Είναι βέβαιο ότι η δημιουργία μεγάλου γηπέδου στο μέσο των κατοικιών μας, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τις κατοικίες μας στην οδό Περικλέους, οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι πολυπληθείς θορυβώδεις συγκεντρώσεις και δραστηριότητες μεγάλου αριθμού ατόμων θα διαταράξουν πλήρως τη γαλήνη και την ησυχία μας - που όμως προστατεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις. Θα επιφέρουν αισθητική επιβάρυνση λόγω της επιπρόσθετης δόμησης καθώς και κυκλοφοριακή επιβάρυνση η οποία πέραν της μεγάλης υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας (ρύπανση, θόρυβος κ.λπ.) ενέχει και κινδύνους για τη ζωή ιδιαίτερα των μαθητών των εντελώς γειτονικών σχολείων».

Ζητούν δε την ανάκληση της (727/8.12.2015) απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 192 guests και κανένα μέλος