Ακίνδυνος ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής, πρακτικά, από τα διάφορα μέταλλα και άλλα χημικά συστατικά, διαπιστώνει από τις μετρήσεις της...

Ακίνδυνος ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής

Συνέντευξη Τύπου με το Νομάρχη Λεωνίδα Κουρή
και την ερευνητική Ομάδα του Παν/μίου Αθηνών

 

 

Ακίνδυνος ο υδροφόρος ορίζοντας της Αττικής, πρακτικά, από τα διάφορα μέταλλα και άλλα χημικά συστατικά, διαπιστώνει από τις μετρήσεις της, η Πανεπιστημιακή Ομάδα που έχει υπογράψει σύμβαση έρευνας του υδροφόρου ορίζοντα με την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

 

Το θέμα ανέλυσαν οι παρευρισκόμενοι καθηγητές

Σπύρος Λέκκας Παν/μίου Αθηνών και ο καθηγητής Γ. Καλέργης Παν/μίου Πατρών

 

 

Το χρώμιο, που έχει γίνει ιδιαίτερος θόρυβος περιορίζεται στο ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο γύρω από τη βιομηχανική περιοχή Κορωπίου. Το τρισθενές χρώμιο δεν είναι επικίνδυνο, το δε εξασθενές, που είναι επικίνδυνο, όπως και άλλα στοιχεία, δεν βρίσκεται στο πόσιμο νερό της εταιρείας υδάτων, απ' όπου υδροδοτείται όλη σχεδόν η περιοχή, γιατί διυλίζεται. Το εξασθενές χρώμιο που βρίσκεται πιθανόν στο νερό που χρησιμοποιείται στην άρδευση των οπωροκηπευτικών, ανάγεται από τα φυτά σε τρισθενές, που είναι αβλαβές.

 

Κανένα νερό πάντως που δεν περνάει από διυλιστήριο δεν είναι ασφαλές. Το νερό λοιπόν, χωρίς επεξεργασία, δεν είναι πόσιμο, όπως δηλώθηκε ρητά και επανειλημμένα από τον καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών Γ. Καλέργη.

Τα παραπάνω συμπεράσματα διατυπώθηκαν σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τετάρτη που έδωσε ο Νομάρχης Λ. Κουρής με δύο εκπροσώπους της παραπάνω ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Το θέμα ανέλυσαν επιστημονικά και εμπεριστατωμένα οι παρευρισκόμενοι καθηγητές Σπύρος Λέκκας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Γ. Καλέργης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ομιλία του ο Νομάρχης επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή που εντοπίσθηκε η αυξημένη συγκέντρωση χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Κορωπίου η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής προχώρησε, σε συνεργασία πάντα με την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν οι παράμετροι του προβλήματος και να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την αντιμετώπισή τους με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό.

«Η λύση που επιλέξαμε», είπε ο Λ. Κουρής «ήταν η ανάθεση της επιστημονικής διερεύνησης του θέματος στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ενώ παράλληλα ζητήθηκε από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ η αξιολόγηση των επιμέρους φάσεων της επιστημονικής έρευνας καθώς και η συνδρομή της στις υπηρεσίες της Νομαρχίας για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων.»

Από το τέλος του 2006, όταν και ολοκληρώθηκε από το ΙΓΜΕ η γεωχημική και υδρογεωλογική έρευνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας  με ενδελεχή εξέταση των αποτελεσμάτων κατέληξαν στην επιλογή και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων περιστολής της ρύπανσης, που εντοπίστηκε σε έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων.

Με βάση τα πορίσματα των κοινών αυτοψιών και ελέγχων από την Νομαρχία και την ΕΥΕΠ/ΥΠΕΧΩΔΕ επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 6 βιομηχανικές μονάδες συνολικού ύψους 70.000 ευρώ περίπου, ενώ εκδόθηκαν αποφάσεις απαγόρευσης υπεδάφιας διάθεσης αποβλήτων για 8 βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις άδειες που τους είχαν χορηγηθεί, προκειμένου να υποβάλουν μελέτη για την αποθήκευση, διαχείριση και διακίνηση των αποβλήτων τους ως επικίνδυνων με παράλληλη τροποποίηση των όρων λειτουργίας τους.

«Παράλληλα», συνέχισε ο Λ. Κουρής, «ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, που είναι αρμόδια για την διαχείριση των υπογείων υδάτων, τόσο η σφράγιση των γεωτρήσεων που παρουσίαζαν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου όσο και η διαχρονική παρακολούθηση των παραμέτρων της ρύπανσης.

Επειδή όμως δεν υλοποιήθηκαν οι προτάσεις αυτές, η Νομαρχία προχώρησε στην έγκριση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο της 8/11, Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αθηνών προκειμένου να συνεχιστούν οι μετρήσεις και ο έλεγχος του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται σήμερα.»

 

Κατά την αναλυτικότατη παρουσίαση των συμπερασμάτων ο καθηγητής Σπ. Λέκκας είπε χαρακτηριστικά: «Η 1η μέτρηση που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου 2007, έδειξε αποτελέσματα τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αρκετά ικανοποιητικά. Σε ότι αφορά το χρώμιο, από τις 10 μετρήσεις από τις οποίες πήραμε δείγματα, μία μόνο γεώτρηση παρουσίασε χρώμιο τρισθενές - που είναι αβλαβές 42 χιλιογραμμάρια ανά λίτρο και ασθενές (που είναι επικίνδυνο) 26 mg/l.

Αυτές οι τιμές είναι πτωτικές. Στο παρελθόν υπερέβαιναν τα του σήμερα 42. Οι άλλες γεωτρήσεις είχαν τιμές που δεν ανιχνεύονται, μικρότερες του 5».

«Τα νιτρικά που είναι πρόβλημα όλης της Ελλάδας, το όριο ποσημότητος, όχι αρδεύσεως είναι 50mg/l. Βρήκαμε σε ορισμένες περιπτώσεις λίγο αυξημένες, όχι όμως πάνω από 65 μονάδες. Πρέπει να τονίσουμε ότι το νερό που εξετάζουμε, δεν χρησιμοποιείται για ύδρευση. Και πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και εάν δεν υπήρχε η βιομηχανική ρύπανση, το νερό αυτό είναι κατάλληλο προς πόση, από τις φυσικές του ιδιότητες». 

 

Ο καθηγητής Γ. Καλέργης, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι σύμφωνα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το νερό δεν πρέπει να έχει περιεκτικότητα σε νιτρικά μεγαλύτερη από 50 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Όπου παρατηρήθηκε αυτό, και είναι σ' όλη την Ελλάδα, σταδιακά χαρακτηρίζουμε αυτή την περιοχή ως ευαίσθητη και επιβάλλεται η περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων που αποτελούν την κύρια αιτία αύξησης της περιεκτικότητας του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα σε νιτρικά.

 

Σε ερώτηση της εφημερίδας μας αν πρακτικά και έξω από χημικές ορολογίες είναι επικίνδυνα τα οπωροκηπευτικά προς βρώση, η απάντηση από τον καθηγητή Σπ. Λέκκα ήταν κατηγορηματικά αρνητική.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 358 guests και κανένα μέλος