ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ
Προς ΔΗΜΟΤΕΣ &
ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΒΑΡΗΣ
Θέμα: ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΠΕΡΙ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΑΛΙΕΩΝ ΒΑΡΚΙΖΑΣ ΕΝ ΟΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΤΟΥ 2010

 

Άρθρο 1

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΑΛΙΕΩΝ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

Ο Μώλος Αλιέων Βάρκιζας κατασκευάσθηκε το 1980 από την Κοινότητα Βάρης, για να καλύψει τις τοπικές ανάγκες, κατ’ αρχήν των δημοτών, μονίμων κατοίκων ή παραθεριστών και διαθέτει 116 αγκυροβόλια για τα σκάφη μήκους μέχρι 20 μέτρα.

Για αυτό απαγορεύεται ο ελλιμενισμός σκαφών που οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι δημότες, μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Η κατασκευή του έγινε υπό τις ακόλουθες συνθήκες όπως περιγράφονται στην υπ’ αριθμ. 86/13/6/88 απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Βάρης η οποία αποτέλεσε και την ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΩΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΩΛΟΥ ΑΛΙΕΩΝ ΒΑΡΚΙΖΑΣ», η οποία αναφέρει:

Με την Π. 7397/1824/21.11.1980 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών εγκρίθηκε η με αριθμ. 601467/16.10.1980 απόφαση του Αναπλ. Νομάρχη Διαμ. Πειραιά, με την οποία χορηγήθηκε στην κοινότητά μας η άδεια κατασκευής λιμενικών έργων Βάρκιζας, όπως αυτά φαίνονται στο από Αυγούστου 1980 διάγραμμα του υπομηχανικού της ΤΥΔΚ Πειραιά κου Χρήστου Οικονόμου, που θεωρήθηκε την 30/10/1980 από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τους όρους που ορίζονται στη πιο πάνω αναφερόμενη απόφαση του Νομάρχη Πειραιά και στα έγγραφα των συναρμοδίων Υπηρεσιών που λήφθηκαν υπόψη, για την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης.

Ήδη οι εργασίες κατασκευής του εν λόγω Μώλου βρίσκονται στο τέλος και θα πρέπει η Κοινότητά μας να συντάξει τον σχετικό κανονισμό λειτουργίας του. Στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος, έθεσε υπόψη του Συμβουλίου το με αριθμ. 10334/18/2/1988 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών και με το οποίο μας γνωστοποιείται ότι η Κοινότητά μας νομιμοποιείται να επιβάλλει τέλη για τη χρήση των λιμενικών έργων που κατασκεύασε στη παραλία Βάρκιζας, σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ. 19 του από 24/9/20/101958 Β.Δ/τος.

 

Συνεπώς με τον όρο «Μώλος Αλιέων Βάρκιζας» εννοούμε τον κατασκευασμένο από την τέως Κοινότητα Βάρης Λιμενίσκο που περιλαμβάνει τον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο όπως φαίνεται στο με αριθμ. 533713/10.8.1978 σχεδιάγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. ως και στο από Νοέμβρη 1995 σχεδιάγραμμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με όλες τις κατασκευές και εγκαταστάσεις σ’ αυτό.

Συγκεκριμένα ο Λιμενίσκος περιλαμβάνει : α) την λεκάνη με στοιχείο Α (κυρίως λιμάνι) και β) την λεκάνη με στοιχείο Β, που αρχίζει από τον αγωγό όμβριων υδάτων Νοτιοδυτικά των εγκαταστάσεων του Ε.Ο.Τ. μέχρι την είσοδο του λιμανιού ως και τον θαλάσσιο και χερσαίο χώρο όπως προσδιορίζονται στα ανωτέρω σχεδιαγράμματα. Διαθέτει 116 αγκυροβόλια για σκάφη με ανώτερο μήκος τα 20 μέτρα».

Έκτοτε ο κανονισμός τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και κωδικοποιήθηκε 10 φορές με τις ακόλουθες αποφάσεις της κοινότητας και αργότερα του Δήμου Βάρης :

127/20.10.1988,            154/16.11.1993,

188/16.11.1989,            146/31.7.1995,

59/2.4.1990,            204/9.11.1995

12/27.1.1992,            205/4.12.1994

182/26.11.1992,            και 95/27.4.2005

 

Εν συνεχεία ο Δήμος κατά την ανανέωση ελλιμενισμού σκαφών της περιόδου 2008 παρέδωσε εις τους δικαιούχους την υπ’ αριθμ. 6210/8.5.2008 ενημέρωση σχετικά με τον ελλιμενισμό σκαφών για το έτος 2009 στην οποία διαλαμβάνονται οι αντιλήψεις του ύστερα από 20 έτη λειτουργίας του Μώλου ότι οι άδειες ελλιμενισμού θα δίδονται κατά προτεραιότητα ως εξής:

1. Δημότες και μόνιμοι κάτοικοι

2. Δημότες και μη μόνιμοι κάτοικοι

3. Μόνιμοι κάτοικοι κατά αρχαιότητα

4. Ετεροδημότες και μη μόνιμοι κάτοικοι κατά την εκτίμηση της υπηρεσίας.

 

ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Με την παρούσα κωδικοποίηση και τροποποίηση ο Δήμος συνέταξε μια εμπεριστατωμένη και μελετημένη από τα όργανα και τους φορείς θέση (ΟΜΙΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ / ΟΜΙΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ Ν.Ο.Ε.Α.Β.Β.) ο οποίος υπέβαλλε το από Δεκεμβρίου 2009 ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ, το οποίο προσαρτάται και συνεκτιμάται με τα άλλα στοιχεία και θέση, κατόπιν συνεδριάσεων της ορισθείσης προς τούτο επιτροπής (ώστε να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις με τα σημερινά δεδομένα και την νέα πραγματική και νομική κατάσταση, με απόλυτο σεβασμό στα κεκτημένα στην διατήρηση των δικαιωμάτων των δημοτών μας και αφού έλαβε υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλους τους παρόμοιους λιμένες ή μώλους σκαφών στην παραλία Νοτιοανατολικής Αττικής, κατέληξε στις ακόλουθες προτάσεις :

 

Άρθρο 2

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:

Α) ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ που είναι και μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου (καΐκια, τράτες, γρί γρί κλπ., που έχουν μήκος μέχρι 20 μέτρα και οι ιδιοκτήτες τους είναι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς).

Το τελικό τους μήκος των 20 μέτρων ορίσθηκε εξ αρχής στην από 86/13.6.88 καταστατική πράξη και όλες τις επόμενες. Κατ’ εξαίρεση του κανόνα που ήταν σύμφωνος με την συμμετρία και την χωρητικότητα του λιμένα παρενεβλήθη στις 86/88 και 127/88 αποφάσεις η φράση ότι «απαγορεύεται ο ελλιμενισμός επαγγελματικών σκαφών πάνω από 25 μέτρα», ενώ σε όλους τους επόμενους κανονισμούς ορίζονται σταθερά τα 20 μέτρα.

Δια του παρόντος αποφασίζεται οριστικά ότι απαγορεύεται ο ελλιμενισμός σκαφών επαγγελματικών άνω των 20 μέτρων. Τα υπάρχοντα όμως σήμερα 1 έως 2 σκάφη μέχρι 25 μέτρων είναι νομίμως και μονίμως εντός του λιμένα, και θα είναι πάντοτε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η σημερινή όμως χωρητικότητα αποκλείει τον ελλιμενισμό ουδενός άλλου μεγαλύτερου των 20 μέτρων σκάφους.

Διατηρείται επίσης δια του παρόντος και η παρ. α του άρθ. 2 της υπ’ αριθμ. 13/1992 απόφασή μας ότι επειδή υπάρχει κορεσμός των θέσεων για επαγγελματικά σκάφη στο εξής κανείς άλλος νέος ή παλαιός δημότης επαγγελματίας αλιέας δεν θα δικαιούται θέση ελλιμενισμού.

Β) ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, στους οποίους ακολουθείται η σειρά αρχαιότητας της απόκτησης της ιδιότητας του Δημότη, προκειμένου περί νέων αιτήσεων από την περίοδο 2010.

Γ) ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ, στους οποίους ακολουθείται η σειρά αρχαιότητας απόκτησης της ιδιότητας του Δημότη, εφόσον δεν έχουν εξαντληθεί οι θέσεις από την κατηγορία Β.

Δ) ΤΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ (πάλι υπό την προϋπόθεση ότι πλεονάζουν θέσεις από τις άνω δυο κατηγορίες Β+Γ).

Ε) ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΤΕΛΩΣ 5 ΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ 3 ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ Ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ και 2 για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις (κακοκαιρία, επισκευή μηχανής κλπ.)

Ζ) Ασχέτως των ανωτέρω προσόντων (Δημότη, κατοίκου) θα διατίθεται μια θέση ελλιμενισμού στον εκάστοτε Πρόεδρο ή πρώην Πρόεδρο του Ομίλου Ερασιτεχνών Αλιέων (ΝΟΕΑΒΒ), ο οποίος συνεργάζεται στην κατάρτιση του παρόντος και στην εφαρμογή του προγράμματος του ΔΗΜΟΥ με συνεχή απασχόληση σε όλα τα θέματα ΔΗΜΟΥ, ΛΙΜΕΝΟΣ.

Η) α) ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΩΣ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

β) Επί συνιδιοκτησίας, προς αποφυγή πλασματικών συμφωνιών θα  χορηγείται άδεια ελλιμενισμού μόνο εφόσον η συμμετοχή στο σκάφος θα είναι σημαντική, και ως τοιαύτη θεωρείται η συμμετοχή τουλάχιστον 40 τοις εκατό του ελάσσονος συγκυρίου.

γ) Σε περίπτωση αποχώρησης ή πώλησης του μεριδίου του από τον ένα συγκύριο ο έτερος διατηρεί το δικαίωμα ελλιμενισμού  για τον εαυτό του, αλλά η είσοδος νέου συνιδιοκτήτη δημότη και κατοίκου είναι δυνατή μόνο εάν η συνιδιοκτησία είχε διαρκέσει άνω των 5 ετών, οπότε και ο νέος συγκύριος απολαμβάνει του ίδιου δικαιώματος για το ίδιο σκάφος, άλλως το δικαίωμα του αποχωρήσαντος έχει απολεσθεί και παραμένει ο έτερος μέχρις εξαντλήσεως του ίδιου δικαίου, οπότε επανέρχεται στη διάθεση του ΔΗΜΟΥ.

δ) Ιδιοκτήτης ελλιμενισμένου σκάφους  ο οποίος διαρκούσης της περιόδου μεταβιβάσει ιδανικό μερίδιο του σκάφους  σε άλλον με σκοπό να τον καταστήσει δικαιούχο συμμετοχής στον ελλιμενισμό υπόκειται σε ανάκληση της αδείας.

 

ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ

Οι θέσεις ελλιμενισμού λόγω του περιορισμένου αριθμού τους και της μεγάλης λίστας υποψηφίων δικαιούχων, υπόκεινται αποκλειστικά στην διαχείριση του ΔΗΜΟΥ και αποτελούν κοινωνικό αγαθό εξαιρούμενο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ιδιωτικών συμφωνιών.

Κατ’ ακολουθίαν οι θέσεις δεν είναι κληρονομητές ούτε το δικαίωμα ελλιμενισμού είναι παρακολουθηματικό οποιασδήποτε μεταβίβασης σκάφους  ιδιαίτερα δε από ανιόντες στους κατιόντες δι’ αποχώρησης του μεγαλύτερου και είσοδο του νέου, αποκλειομένης της ίδιας μεθοδολογίας και μεταξύ ξένων αφού θεωρείται δεδομένο ότι η θέση δεν παρακολουθεί το σκάφος και αν εκκενωθεί θα κριθεί η παραχώρηση εξ αρχής της βάσει των οριζομένων προσόντων και όχι ιδιωτικών συμφωνιών, ώστε να ικανοποιούνται και νέοι σε αναμονή δικαιούχοι.

Το ίδιο συμβαίνει και με δημότες ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ή του τυχόν μείζονος ΔΗΜΟΥ που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ συνένωση των οποίων οι ΔΗΜΟΤΕΣ δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ελλιμενισμού αποκλειστικώς και μόνον λόγω ανυπαρξίας θέσεων διότι άλλως εκτοπίζονται και αποκλείονται οι σύμφωνα με τον οικονομικό και κοινωνικό σκοπό του δικαιώματος οι ΔΗΜΟΤΕΣ ΒΑΡΗΣ, από το μικρό αυτό τοπικό έργο  που κατασκευάστηκε κατά κύριο λόγο προς εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας πολιτών και νομίμως έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στον ΔΗΜΟ η χρήση και διαχείρισή του .

 

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και την γενομένη έρευνα και των απόψεων όλων των παραγόντων του λιμένα και του από Δεκεμβρίου 2009 ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ του ομίλου ΝΟΕΑΒΒ, κρίνουμε ότι το δικαίωμα των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σκαφών έχουν αποκτήσει μία ανανεωμένη κατ’ έτος παραχώρηση, αφού παρέρχεται εις όλα τα σκάφη των ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ενιαίος και συνεχής ελλιμενισμός από την ίδρυση του λιμενίσκου (1988) μέχρι σήμερα, ήτοι από ένα έως είκοσι ένα συναπτά έτη σε αδιάσπαστη περιοδική ενότητα η οποία αποτελεί μορφή ιδιότυπης διάρκειας.

Ο Δήμος αποφασίζει να μην αποστεί από την παρεχόμενη από την ίδρυση του λιμένος από όλα τα Συμβούλια του Δήμου  προστασία ελλιμενισμού στους ΔΗΜΟΤΕΣ και ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ούτε να τους αποβάλλει από τον Λιμένα μονίμως ή περιοδικά σε εναλλασσόμενα διαστήματα προς εξυπηρέτηση νέων δικαίων αιτήσεων άλλων δημοτών, διότι τούτο δεν εξομαλύνει το πρόβλημα ούτε θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές οι οποίες μετά βεβαιότητας θα συγκρουσθούν εκατέρωθεν και μετά του ΔΗΜΟΥ (για την μάχη της θέσης) χωρίς να είναι δυνατή η ταυτοχρόνως σύμμετρη ικανοποίηση.

Αντιθέτως ο ΔΗΜΟΣ θα στηρίξει απόλυτα και τις δύο ομάδες, τους μεν παλαιούς με την διατήρηση του ελλιμενισμού, των δε νέων με την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα παραχώρηση όλων των θέσεων που θα εκκενούνται ή θα δημιουργούνται και στις 2 λεκάνες του λιμένα.

 

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΕΤΙΑ

Μέχρι την τρέχουσα περίοδο ο ΔΗΜΟΣ ανανέωνε κατά τις αρχές έκαστου έτους την άδεια ελλιμενισμού κάθε σκάφους για το επόμενο έτος, εφόσον τα υποβαλλόμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου δικαιολογητικά πληρούσαν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του κανονισμού, με προέχουσα την ιδιότητα του ΔΗΜΟΤΗ και ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ τα οποία πρέπει να αποδεικνύονται από δημόσια έγγραφα.

Από του τρέχοντος έτους 2010 κρίνεται πρακτική για τον ΔΗΜΟ και τους δικαιούχους η ανανέωση ελλιμενισμού να γίνεται ΚΑΘΕ ΤΡΙΕΤΙΑ, ώστε να μην υποβάλλεται ο ΔΗΜΟΣ και οι ενδιαφερόμενοι στην συγκέντρωση εγγράφων και μεγάλη απασχόληση εκατέρωθεν για την ανανέωση της αδείας κατ’ έτος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΑΦΩΣ ΟΤΙ :

α) Το δικαίωμα του ΔΗΜΟΥ για ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ δύναται να ασκείται κατά την κρίση του και κατ’ έτος ή οποτεδήποτε κρίνει ότι το απαιτούν οι περιστάσεις.

β) Στο διάστημα της τριετίας εάν παραβιάσει ο δικαιούχος τους όρους του παρόντος κανονισμού, ή απολέσει το δικαίωμά του, η θέση αυτομάτως περιέχεται στη διάθεση του Δήμου.

γ) Το αυτό συμβαίνει και επί αλλαγής σκάφους εφόσον δεν προηγήθηκε έγκριση της Δημοτικής Υπηρεσίας.

Συνεπώς ορίζεται ότι :

α) από την περίοδο ελλιμενισμού του έτους 2010 οι παραχωρούμενες θέσεις στις ανωτέρω (Β,Γ,Δ,Ε και ΣΤ) κατηγορίες ερασιτεχνών αλιέων αλλά και για τις θέσεις του Δήμου θα παραχωρούνται για ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ ΑΝΑΝΕΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΤΡΙΕΤΙΑ.

β) δεδομένου ότι το λιμάνι (λεκάνη Α) έχει υπερπληρωθεί (και σχεδόν κορεσθεί) θα δίδονται εφεξής θέσεις στην λεκάνη Α:

1. Εφόσον εκκενωθεί οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες θέσεις σε αυτή (λόγω αποχώρησης, αχρηστίας, πώλησης σκάφους, ασθένειας, παραβατικότητας κλπ.). Και η θέση αυτή είναι κατάλληλη για το σκάφος που θα ελλιμενισθεί, άλλως παραμένει κενή μέχρις ότου ζητηθεί από σκάφος της κατηγορίας των οριζομένων στο σχεδιάγραμμα διαστάσεων.

2. Θα ποντισθούν στην ΛΕΚΑΝΗ Β΄ τα αναγκαία ΡΕΜΕΝΤΖΑ που θα χωροθετήσει ο ΔΗΜΟΣ, ώστε να δίδονται θέσεις σε νέους δικαιούχους για μικρά φουσκωτά σκάφη, αλλά και για μεγαλύτερα όπως επιτυχώς εξυπηρετήθησαν κατά την τρέχουσα περίοδο και υπήρχαν σκάφη μέχρι του Νοεμβρίου.

3. Ο Ν.Ο.Ε.Α.Β.Β. κατ’ έτος θα παραδίδει κατάσταση στον Δήμο περί των κενών θέσεων από σκάφη μη χρησιμοποιούμενα και επιπλέον θα ειδοποιεί αμέσως την υπηρεσία να τα μεθορμίσει. Μέγιστο όριο μήκους των ερασιτεχνικών σκαφών είναι τα 10 μέτρα. Κανένα σκάφος μεγαλύτερο δεν θα ελλιμενισθεί. Όποιο δε είναι στον λιμένα θα μεθορμισθεί. Το μήκος του σκάφους υπολογίζεται σύμφωνα με το αναγραφόμενο στην άδεια του Λιμεναρχείου.

 

ΑΡΘΡΟ 3

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΣΕΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ

Η τεχνική υπηρεσία του δήμου κατήρτισε και έχει το από 2008 σχεδιάγραμμα το οποίο προσαρτάται στον παρόντα κανονισμό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτού στο οποίο εμφαίνονται όλες οι υφιστάμενες το θέρος 2009 117 θέσεις ερασιτεχνικών σκαφών στην Λεκάνη Α και απεικονίζονται όλα τα ελλιμενισμένα σκάφη με τις διαστάσεις τους, την ονομασία, τα διακριτικά στοιχεία του Λιμεναρχείου και το ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη.

Το σχεδιάγραμμα τούτο παραδόθηκε στον προϊστάμενο της οικονομικής υπηρεσίας κο Ιωάννη Οικονόμου ο οποίος συνεργαζόμενος με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου προέβη:

1) Σε επαλήθευση των στοιχείων των υφιστάμενων θέσεων.

2) Σε ειδική μελέτη των διαστάσεων κάθε σκάφους ώστε σε συνάρτηση με την θέση ελλιμενισμού να επέρχεται τάξη, ομοιογένεια, ισόμετρη τοποθέτηση ομοειδών κατά το είδος κατασκευής και διαστάσεων κάθε σκάφους, ώστε να αντιμετωπισθεί η υπάρχουσα αναρχία και ανομοιογένεια και θα παρέχεται κάθε θέση με οριζόμενο δια πινακίδας αριθμό χωρίς να επιτρέπεται σ’ αυτή τη θέση η πρόσδεση κανενός άλλου σκάφους παρά μόνο της κατηγορίας για την οποία καθορίστηκε.

Με την νέα αυτή μελέτη θα καταβληθεί προσπάθεια εκεί όπου συμπίπτουν οι υφιστάμενες θέσεις στις οποίες υπάρχουν δεμένα σκάφη με το νέο σχέδιο να διατηρηθούν, ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση σε όλο το λιμάνι.

Επομένως από το έτος 2010 όταν υποβάλλεται αίτηση για ελλιμενισμό νέου σκάφους θα χορηγείται σχετική άδεια μόνο εάν στην ομάδα σκαφών του ιδίου μήκους και πλάτους υπάρχει κενή θέση.

Η κατανομή των θέσεων μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών θα διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι σήμερα, αποκλειόμενης κάθε μεταβολής.

Επίσης θα γίνει από τον ΔΗΜΟ ημερολόγιο στο οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ.) κάθε ιδιοκτήτου ώστε ο Δήμος να δύναται κάθε στιγμή να επικοινωνεί για κάθε θέμα ή παράβαση και να δύναται να επιβάλλει τα προσήκοντα μέτρα.

 

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΚΑΝΗΣ Β΄

Θα επιδιωχθεί για την ικανοποίηση νέων αιτήσεων και ύστερα και από συνεννόηση των χρηστών να γίνει εκβάθυνση, κατά το δυνατόν, χωροταξική μελέτη και ποντισμός ρεμέντζων ώστε να είναι ασφαλή τα σκάφη που θα προσδεθούν, θα ακολουθήσει δε σχεδιάγραμμα με καθορισμό θέσεων ανάλογα με τις διαστάσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε σκάφους.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2010 ουδεμία νέα άδεια θα  δοθεί για πολύ μικρά σκάφη στον υπάρχοντα Λιμένα (λεκάνη Α), για κάθε δε νέα αίτηση για το έτος 2010 θα παραχωρούνται με μειωμένο κατά το ½ τιμολόγιο θέσεις ελλιμενισμού στη Λεκάνη Β για την θερινή περίοδο μέχρι του φθινοπώρου. όπως συμβαίνει με όλους τους γειτονικούς Δήμους και όλη την Ελλάδα.

 

Παρόμοιο δικαίωμα είχε αναγνωρισθεί με την υπ’ αριθ. 204/8.12.1997 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες που τα σκάφη τους ελλιμενίζονται στη Λεκάνη Β, ύστερα από σχετική άδεια του Δημάρχου (με τις διατάξεις του αρ. 2) είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το ήμισυ των τελών όπως ισχύουν κάθε φορά για τα σκάφη της Λεκάνης Α.

Συνεπώς με ενεργοποίηση της δυνατότητας χρήσης ολόκληρου του Λιμένος (Α και Β)  η οποία Β είχε εν μέρει αδρανοποιηθεί) αυξάνονται οι θέσεις για την ικανοποίηση νέων Δημοτών και ιδίως όσων ανήκουν στην κατηγορία χρήσης του σκάφους μόνο κατά τους θερινούς μήνες στους οποίους θα γίνεται και εγγράφως κατά την παραχώρηση της θέσης γνωστή η ιδιομορφία του τμήματος αυτού του λιμένα που αφορά την θερινή περίοδο. Τρεις εκ των θέσεων αυτών στην Β΄Λεκάνη θα παραχωρηθούν στον ΔΗΜΟ για δημόσιες σχέσεις.

 

ΑΡΘΡΟ 5

ΠΩΛΗΣΗ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΑΦΩΝ - ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ  - ΕΥΘΥΝΕΣ

1 Όλοι όσοι χρησιμοποιούν οποιοδήποτε τμήμα χώρου του Μώλου αλιέων ή τις θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις του με μόνιμα αγκυροβόλια, γλίστρες, εξέδρες, σημεία ανεφοδιασμού κλπ. για οποιαδήποτε αιτία με δική τους πρωτοβουλία ή χωρίς υπόδειξη οργάνων της Κοινότητα, ενεργούν πάντα με δική τους ευθύνη και δύνανται να αποβληθούν από το Δήμο, υποχρεούμενοι και σε αποζημίωση για τυχόν ζημίες που έκαναν.

2. Σε περίπτωση ΠΩΛΗΣΗΣ ή αλλαγής ιδιοκτησίας σκάφους που ελλιμενίζεται στον Μώλο πρέπει ο παλαιός και ο νέος ιδιοκτήτης να ενημερώσουν προ της αλλαγής τον Δήμο για την γενομένη μεταβολή αναφέροντας με υπεύθυνη δήλωσή τους όλα τα στοιχεία της μεταβίβασης. Ο νέος κάτοχος ή αγοραστής τους σκάφους γίνεται από την ημέρα μεταβιβάσεως υπεύθυνος αλληλέγγυα για την εξόφληση των οφειλών του σκάφους προς τον Μώλο. Σε περίπτωση πώλησης, το σκάφος χάνει αυτόματα την μόνιμη θέση ελλιμενισμού, αλλά ο πωλητής της θέσης  μπορεί να την διατηρήσει εάν αποκτήσει σκάφος των αυτών διαστάσεων (μήκους – πλάτους), ο δε νέος ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει θέση κατόπιν αίτησης στον Δήμο. Την ίδια διαδικασία ακολουθεί και ο πωλητής εάν αγοράσει άλλο σκάφος μεγαλύτερο.

3. Σε περίπτωση πώλησης ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ σκάφους και ναυπήγησης νέου από τον εν λόγω πωλητή, αυτός θα δικαιούται να διατηρήσει την παλαιά του θέση μέχρι την καθέλκυση ύστερα από έγκριση του Δήμου και όχι παραπάνω από ένα χρόνο. Στο ενδιάμεσο διάστημα ο Δήμος θα μπορεί να δώσει το αγκυροβόλιο σε άλλο σκάφος με την ρητή προϋπόθεση της απόδοσής του στον ανωτέρω πωλητή μόλις ζητηθεί.

4. Όλα τα ελλιμενισμένα σκάφη πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε καλή κατάσταση πλοϊμότητας και εξωτερικής εμφάνισης.

Η αντίθετη περίπτωση δίνει το δικαίωμα στον Δήμο της ανέλκυσης ή απομάκρυνσης του σκάφους με έξοδα του ιδιοκτήτη. Η παραπάνω ενέργεια θα γίνεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι η εγκατάλειψή του έχει φθάσει σε κατάσταση κρίσιμη για τον ίδιο και επικίνδυνη για τα γειτονικά σκάφη. Αν και μετά την ανέλκυση του σκάφους δεν εμφανισθεί ο ιδιοκτήτης μπορεί ο Δήμος να απομακρύνει τούτο οριστικά από τον χώρο του Μώλου, κατά τους όρους των κάτωθι άρθρων χωρίς να ευθύνεται για οποιαδήποτε ζημιά συμβεί κατά την ανέλκυσή του και απομάκρυνσή του, καθώς και για την φύλαξή του. Στην περίπτωση αυτή μπορεί ο Δήμος να ζητήσει από την ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει το σκάφος την κάλυψη των εξόδων της απομάκρυνσής του από τους χώρους του Μώλου.

5. Απαγορεύεται απολύτως η αλλαγή και τοποθέτηση μεγαλύτερου σκάφους από τον ιδιοκτήτη από εκείνο για το οποίο του χορηγήθηκε η άδεια, παρά μόνο κατόπιν υποβολής αίτησης στον Δήμο και έγκρισης εφόσον υπάρχει ανάλογη για το σκάφος θέση. ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΦΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ.

 

Σε περίπτωση αυθαίρετης αντικατάστασης του υπάρχοντος σκάφους με μεγαλύτερο, έστω και κατ’ ελάχιστο (γεγονός που θα δημιουργούσε συνωστισμό και χάος στο λιμάνι) τότε αυτομάτως ο δικαιούχος χάνει την θέση του και υποχρεούται εντός 10 ημέρου να το ανελκύσει και να παραδώσει την θέση στον Δήμο, αλλιώς θα ληφθούν τα οριζόμενα μέτρα για την αποβολή του.

Το μόνο παρεχόμενο δικαίωμα είναι να υποβάλει νέα αίτηση οπότε θα αντιμετωπισθεί σαν νέος δικαιούχος εάν υπάρξει μελλοντική θέση.

6. Επίσης δεν επιτρέπεται στους χρήστες θέσης ελλιμενισμού η  εγκατάλειψη σχοινιών, αλυσίδων, καλωδίων, σωλήνων νερού, συσκευών ή άλλων εξαρτημάτων ιδιοκτησίας των ή του λιμένος, ούτε και η ρύπανση της πλωτής εξέδρας με λάδια, υγρά καύσιμα ή κατάλοιπα απορρυπαντικών πλυσίματος μετά το μπάνιο τα οποία δεν επιτρέπονται στην εξέδρα και λόγω ρύπανσης και προς αποφυγή ατυχημάτων από ολισθηρότητα.

Δεν επιτρέπεται ο ελλιμενισμός μεγάλων σκαφών, κότερων, θαλαμηγών κλπ. εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, ήτοι κακοκαιρίας, βλαβών κλπ. και αυτό μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος.

Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις κατασκευές και εγκαταστάσεις όλου του λιμενικού συγκροτήματος, και στις δύο λεκάνες Α και Β του λιμένα καθώς και σε όλα τα ελλιμενισμένα και παρορμισμένα σκάφη.

Οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας Λιμένων και οι ισχύουσες τελωνειακές και αστυνομικές διατάξεις ελέγχου της ζώνης των Λιμένων και των ελλιμενισμένων σ’ αυτούς σκαφών ισχύουν εν προκειμένω. Ιδιαίτερα έχουν απόλυτη ισχύ οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΙΜΕΝΩΝ ο οποίος δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμ. 1323/16.9.2003 ΦΕΚ και όλες οι νεώτερες υπουργικές και λιμενικές αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία των Λιμένων.

 

ΑΡΘΡΟ 6

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΡΜΙΣΗ ΣΚΑΦΩΝ

Στις περιπτώσεις που :

α) Υπάρχει αυθαίρετη κατάληψη θέσης ελλιμενισμού, ήτοι χωρίς την τήρηση των ανωτέρω διατυπώσεων υποβολής στον Δήμο των οριζόμενων δικαιολογητικών και έγκριση παραχώρησης της συγκεκριμένης θέσης.

β) Παραμένει το σκάφος στη θέση του και μετά τη λήξη της χορηγηθείσης αδείας.

γ) Δεν καταβάλλει νομίμως και εμπροθέσμως τα ορισθέντα τέλη ελλιμενισμού ή τα επιβληθέντα από τον Δήμο πρόστιμα παραβάσεων.

δ) Παρακωλύει από την καταληφθείσα θέση την ομαλή λειτουργία του λιμένα.

ε) Έγινε αυθαίρετη τοποθέτηση μεγαλύτερου σκάφους.

στ) Πιθανολογείται εκ της κακής καταστάσεως του σκάφους κίνδυνος ναυαγίου ή πρόκλησης ζημίας σε άλλα σκάφη λόγω φωτιάς, έκρηξης, διαρροής κλπ., ή κίνδυνος ρύπανσης.

Στις περιπτώσεις αυτές και σε κάθε συναφή περίπτωση παραβίασης των όρων του κανονισμού ο ΔΗΜΟΣ δύναται:

α) να επιβάλει πρόστιμα αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.

β) να ζητήσει την μεθόρμιση και απομάκρυνση του σκάφους.

Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται πρακτικό από την υπηρεσία διαχείρισης του Δήμου με το οποίο ορίζεται 5ημερη προθεσμία από της κοινοποίησης στον υπαίτιο για μεθόρμιση μεταφορά του σκάφους.

Το έγγραφο κοινοποιείται στον ιδιοκτήτη του σκάφους ή στον ορισθέντα στη σχετική δήλωση εκπρόσωπο ή αντίκλητο εφόσον τα στοιχεία αυτά έχουν δηλωθεί.

Αν τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι γνωστά το πρακτικό επικολλάται σε εμφανές σημείο του σκάφους.

Αν η ταχθείσα προθεσμία παρέλθει προβαίνει ο Δήμος στην ανέλκυση ή μεθόρμιση του σκάφους σε σημείο επιλογής του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού λειτουργίας Λιμένων που δημοσιεύθηκε στο φύλλο 1323/2003 του ΦΕΚ.

Τα σχετικά έξοδα βαρύνουν τον ιδιοκτήτη του σκάφους και αναζητούνται νομίμως.

Ο Δήμος δεν φέρει ευθύνη για την φύλαξη του σκάφους που μεθορμίστηκε αναγκαστικά ή για τυχόν ζημιά που έγινε σ’ αυτό κατά την μεταφορά ή την παραμονή σε άλλο χώρο εκτός του λιμένα.

Παράλληλα σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν συμμορφώνεται με την εντολή μεθορμίσεως δύναται να ζητηθεί η συνδρομή των λιμενικών αρχών οι οποίες ενεργούν ή παρέχουν συνδρομή στην μεθόρμιση, με έξοδα του Δήμου, τα οποία αναζητούνται ή τέλος κινείται η συνοπτική διαδικασία μεθόρμισης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ν. 499/1947 σε συνδυασμό με το άρθρο 157 του ΚΔΝΔ.

Τέλος αποφασίζεται ότι η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ θα επιβάλει τάξη στη λειτουργία του λιμένα. Θα απομακρύνει με την ανωτέρω διαδικασία μικρά σκάφη μισοβουλιαγμένα ως και ορισμένα σκάφη εγκαταλελειμμένα πέραν του έτους. Θα παρακολουθεί και θα συντηρεί σ’ όλες τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις για την άρτια λειτουργία όλου του συστήματος του λιμένα και θα προβεί επίσης μόλις το επιτρέψουν τα οικονομικά σε διορισμό φύλακα.

Παράλληλα ο Ναυτικός Όμιλος Ερασιτεχνών Αλιέων, ο οποίος διατηρεί γραφείο έναντι της εισόδου της κεντρικής εξέδρας, παρέσχε την διαβεβαίωση ότι θα συνδράμει το έργο του Δήμου σε όλες τις περιπτώσεις και θα συνεχίσει να επιμελείται την καθαριότητα μεταξύ γραφείου και λιμένος, την διακόσμηση με άνθη και την επίβλεψη και επιτήρηση του λιμένος κατά την διάρκεια της ημέρας που υπάρχουν μέλη του για το σκοπό αυτό στο γραφείο του. Ο Δήμος κατά την παροχή κάθε αίτησης ελλιμενισμού θα ζητεί και βεβαίωση ότι ο δικαιούχος είναι εγγεγραμμένος στον Ν.Ο.Ε.Α.Β.Β., ώστε να υπάρχει σε κάθε φάση συνεργασία του με τον Δήμο, για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

1) Ο Δήμος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να δώσει νόμιμες και δίκαιες λύσεις. Ατυχώς δεν έχει στη διάθεσή του μεγάλο λιμένα με απεριόριστες θέσεις για να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα.

Πρόκειται ως γνωστό για μικρό ΜΩΛΟ (καταφύγιο) που έγινε με τοπικά έξοδα και πρωτοβουλία για τις τοπικές ανάγκες και έχει ήδη ασφυκτικά κορεσθεί, ώστε επαγγελματίες και ερασιτέχνες με μεγάλη δυσχέρεια μετακινούνται ιδίως όταν υπάρχουν ισχυροί νότιοι άνεμοι.

Η φιλοξενία νέων είναι επιθυμητή αλλά προσκρούει στο αδιαχώρητο του ΜΩΛΟΥ αλλά και στο ΝΟΜΙΚΟ  και ηθικό πρόβλημα ότι για να δοθούν π.χ. 20 νέες άδειες σε νέα σκάφη πρέπει να εκδιωχθούν 20 σκάφη παλαιών δημοτών.

Και αυτό οδηγεί ευθέως σε δικαστική αντιπαράθεση, οπότε ουδείς ικανοποιείται. Ο Δήμος ερεύνησε ουσιαστικά και νομικά κάθε λύση, ακόμη και την εκ περιτροπής κατ’ έτος ικανοποίηση, όπως αναφέρεται ανωτέρω, και στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ Ν.Ο.Ε.Α.Β.Β. αλλά και αυτή θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες περιπλοκές. Ο Δήμος αντιμετωπίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα γιατί έχει οξύτατο πρόβλημα αφού διαθέτει μόνο ένα μικρό κορεσμένο τοπικό καταφύγιο και αποτελεί παραπλάνηση η υπόσχεση και η ελπίδα για την εισαγωγή νέων σκαφών, που θα αγορασθούν με σημαντικά έξοδα, αλλά θα γίνουν μέρος του ανωτέρω οξυτάτου προβλήματος εντόνου σύγκρουσης, χωρίς ίσως να μπουν καν στο λιμάνι.

2) Στην εφαρμογή της παρούσης ο ΔΗΜΟΣ είναι πρόθυμος να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να επιφέρει βελτίωση.

 

 

ΙΣΧΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΑΛΙΕΩΝ

Ο παρών κωδικοποιημένος κανονισμός εκφράζει τις σημερινές απόψεις του Δήμου και των χρηστών του Λιμένος και υπερισχύει έναντι κάθε προγενέστερης ρύθμισης.

Όμως παράλληλα ισχύουν και οι προηγούμενες 11 αποφάσεις, κανονισμοί (όπως απαριθμούνται ανωτέρω) στα θέματα που δεν συγκρούονται και δεν περιλαμβάνουν αντίθετες διατάξεις με τον παρόντα.

Η εφαρμογή του κατά τα επόμενα έτη θα μας οδηγήσουν σε συμπληρωματικές προσαρμογές εάν απαιτηθεί.

 

Παρακαλούμε τους δημότες και τους αρμόδιους φορείς του Δήμου Βάρης όπως υποβάλλουν γραπτώς τις προτάσεις / ενστάσεις τους από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαρτίου 2010.

Πληροφορίες: κα Τσινάρη, τηλ.: 213-2030416

Ο Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής

Παναγιώτης Καπετανέας

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 guests και κανένα μέλος