apollon-zosthrΗ συστηματική εργασία και οι συγχρονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Σπύρου Πανά και του αρχαιολόγου – ιστορικού Βουλιαγμενιώτη Χρ. Διονυσόπουλου, έπιασαν τόπο. Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 350/4-10-2013) η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού που ανακηρύσσει και οριοθετεί ως προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, μεγάλα τμήματα της Βουλιαγμένης. Με τον τρόπο αυτό συνδέεται άμεσα η προστασία της  σημερινής φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης, με την ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων του τόπου.

Mε τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. ενισχύεται το «θεσμικό οπλοστάσιο» του Δήμου, ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αυτά που αφορούν την πώληση του Αστέρα, τα οποία επιθυμούν να αλλοιώσουν τη σημερινή φυσιογνωμία της Βουλιαγμένης, προσθέτοντας  περισσότερο τσιμέντο και αναπτύσσοντας εμπορικές χρήσεις στην περιοχή.

Οπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο δήμαρχος Σπ. Πανάς «η προστασία του οικιστικού χαρακτήρα και της απαράμιλλης φυσιογνωμίας της Βουλιαγμένης αποτελούν άμεση προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής».

Οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής σε συνεργασία με τον Χρ. Διονυσόπουλο για την ανακήρυξη αρχαιολογικών χώρων τμημάτων της Βουλιαγμένης, ξεκίνησαν πριν από μήνες, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου 3Β, όρισε τον Χρ. Διονυσόπουλο ως εμπειρογνώμονα και τον εξουσιοδότησε να ενημερώσει προφορικά το Κ.Α.Σ. για τις προθέσεις του Δήμου. Παράλληλα, με την 174/ 11-06-2013 απόφασή του, που ελήφθη ομόφωνα, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπ. Πολιτισμού να κηρυχθούν ως αρχαιολογικός χώρος τμήματα της Δ.Ε. Βουλιαγμένης.

Ετσι λοιπόν σήμερα με τη δημοσίευση του ΦΕΚ 350 /4 Οκτωβρίου 2013, ανακηρύσσονται όπως αναφέρει: 
«Κήρυξη και οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Βούλας − Βάρης −Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ αποφασίζει την κήρυξη − οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή της Βουλιαγμένης, Δήμου Bούλας − Βάρης − Βουλιαγμένης, Περιφέρειας Αττικής, για λόγους προστασίας των σημαντικών μνημείων και των άλλων αρχαίων καταλοίπων και συγκεκριμένα:

arxaia-orfanotrofeio1. Στην περιοχή του «Λαιμού», του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρα του τέλους του 6ου αι. π.Χ. στην παραλία του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Βωμού της Αρτέμιδος μπροστά από το σηκό του ναού, καθώς και της δεξαμενής−κρήνης των αρχαϊκών χρόνων (η οποία διατηρείται σε κατάχωση βόρεια του ναού).
2. Της ιερατικής οικίας του τέλους του 6ου αι. π.Χ., η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά του ναού.
3. Των δύο πύργων του 5ου αι. π.Χ., στην παραλία της Ωκεανίδας και στο λόφο του ορφανοτροφείου αντίστοιχα, καθώς και τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα στο μικρό ακρωτήρι, δυτικά του τελευταίου πύργου.
4. Των οικιστικών καταλοίπων στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης, που χρονολογείται από τους προϊστορικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.
5. Των καταλοίπων του αρχαίου κτηρίου και δρόμου στην παραλία του μεγάλου Καβουρίου, που χρονολογούνται στους κλασικούς χρόνους.
6. Των κτηριακών και ταφικών καταλοίπων, τα οποία χρονολογούνται στους προϊστορικούς και στους ρωμαϊκούς χρόνους, εντός του σύγχρονου οικισμού του Καβουρίου.
Ο Δήμαρχος Σ. Πανάς επισήμανε: «Η ανακήρυξη τμημάτων της Βουλιαγμένης ως αρχαιολογικών χώρων «θωρακίζει» τη Βουλιαγμένη. Δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια  σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να προωθήσουν στην περιοχή μας οποιοδήποτε σχέδιο ανάπτυξης, που θα έρχεται σε αντίθεση με τον οικιστικό χαρακτήρα της Βουλιαγμένης και θα απειλήσει τη μοναδική της ομορφιά. Θέλω με την ευκαιρία της δημοσίευσης του ΦΕΚ, να ευχαριστήσω από καρδιάς τον αρχαιολόγο, ιστορικό και φιλόλογο κ. Χ. Διονυσόπουλο, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας μας, αλλά και να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου δεν θα επιτρέψει να προστεθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο επιπλέον τσιμέντου στη Βουλιαγμένη και θα είναι απέναντι σε κάθε σχέδιο που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον τόπο μας σε περιοχή άναρχης εμπορικής ανάπτυξης».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 130 guests και κανένα μέλος