Ελέγχους σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας ξεκινά το ΣΔΟΕ, μετά την αποκάλυψη ότι τρεις επικεφαλής «έβαλαν στην τσέπη» πάνω από 4 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για δαπάνες εκσυγχρονισμού των υποθηκοφυλακείων.

Πληροφορίες, λένε, ότι κατά τους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ στα υποθηκοφυλακεία σε Νίκαια, Κορωπί και Σπάτα, διαπίστωσε ότι οι επικεφαλής τους, παρακράτησαν την τελευταία δεκαετία περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ ο καθένας για δαπάνες εκσυγχρονισμού των υποθηκοφυλακείων τους.

Σύμφωνα με το νόμο ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μετεγγραφομένων τίτλων «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του, καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του». Όπως διαπίστωσε το ΣΔΟΕ, στη Νίκαια, την τελευταία δεκαετία έχουν παρακρατηθεί για δαπάνες εκσυγχρονισμού 1.230.266,97 ευρώ, στο Κορωπί 1.915.080,83 ευρώ και στα Σπάτα 1.038.591,29 ευρώ. Τα ποσά αυτά αναγράφονται σε ιδιαίτερη στήλη του βιβλίου εσόδων εξόδων. Όμως, οι δαπάνες δεν «φαίνονται» στα υποθηκοφυλακεία, και παραστατικά δεν υπάρχουν πουθενά.

 

Το 1993 ο Νόμος 2145, όριζε ότι ο άμισθος υποθηκοφύλακας παρακρατεί συγκεκριμένα ποσοστά επί της αξίας των μεταγραφόμενων τίτλων, «για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του καθώς και για την εισαγωγή συστήματος πληροφορικής, η οποία θα γίνει με δαπάνη του».

Στις ίδιες διατάξεις ορίζεται πως με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης καθορίζεται ο χρόνος έναρξης των έργων εκσυγχρονισμού, ενώ επίσης με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης έναρξης ή περάτωσης των σταδίων της μηχανογράφησης διακόπτεται εφεξής η παρακράτηση του εν λόγω ποσού υπέρ του υποθηκοφύλακα και αποδίδεται στο Δημόσιο, αφαιρουμένων των ποσών που απαιτούνται για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του υποθηκοφυλακείου του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τους οι υποθηκοφύλακες σημειώνουν ότι από το 1993 μέχρι σήμερα δεν έχουν καθοριστεί με αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, ούτε ο χρόνος έναρξης του συστήματος πληροφορικής, ούτε η εφαρμογή ενιαίου συστήματος μηχανοργάνωσης, γι' αυτό και δεν έγιναν οι συγκεκριμένες δαπάνες.

 

Δεν γύρισαν όμως ούτε τα λεφτά!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 161 guests και κανένα μέλος