Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) (24.4.) για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και που τους οδηγούν ή σε πλήρη αποδιοργάνωση ή ακόμη και σε κλείσιμο.

Συμμετείχαν Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα.

kedeΗ έκτακτη Γενική Συνέλευση είχε ως μοναδικό θέμα τη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση των Δήμων και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

• Να μη γίνει καμία άλλη περικοπή στα έσοδα των Δήμων, γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

• Να γίνουν άμεσα πράξη, και πριν τις εκλογές, τα συμφωνηθέντα με τη σημερινή κυβέρνηση για τα οικονομικά των δήμων.

• Όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μην οδηγηθεί ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, η κοινωνία και οι πόλεις σε πλήρη και οριστική κατάρρευση και η Δημοκρατία σε αναπηρία.

• Όλες οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις, σε ευρεία συμμαχία, να επιβάλλουν τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την ουσιαστική αποκέντρωση ώστε οι δήμοι να αποτελέσουν γνήσια δύναμη της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας.

Στη Συνέλευση εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της Συνέλευσης, οι Δημαρχοι, ανάμεσα τους διακρίναμε το Δήμαρχο Παλλήνης Αθ. Ζούτσο, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα 3Β Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.

Φθάνοντας η πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη με κύριο αίτημα να υλοποιηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις της κεντρικής κυβέρνησης για απόδοση στους δήμους το 2012 των 450 εκατ. ευρώ που εκ παραδρομής δεν ενεγράφησαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

 

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την απόδοση 300 εκατ. ευρώ, τα οποία επεσήμαναν ότι είναι κατοχυρωμένα.

 

Μετά, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάσο Γιαννίτση, προκειμένου να συζητήσουν για το θέμα του εκλογικού επιδόματος.

Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν αμέσως μετά τις εκλογές να διαβουλευτούν με την νέα κυβέρνηση και να επανέλθουν με νέα γενική συνέλευση, όπου και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης και αν συνεχιστούν οι περικοπές που γίνονται μέχρι σήμερα σε λίγο οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι οι δήμοι έχουν συνεισφέρει μέχρι τώρα στη δημοσιονομική προσαρμογή με περικοπές πόρων πάνω από 50%. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και με δεδομένο ότι αν υπήρχε η ίδια λογική για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τότε η χώρα μας θα είχε προ πολλού πρωτογενές πλεόνασμα και δε θα χρειάζονταν πρόσθετα μέτρα».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 97 guests και κανένα μέλος