― Επιβεβαιώθηκε από την υφυπουργό Ευη Χρστοφιλοπούλου

σε συνάντησή της με την Ενωση Γονέων Βούλας

― Από τον ΟΣΚ που ζήτησε από το Δήμο Βάρης πρόταση

Εληξε και η καταληκτική ημερομηνία 18 Αυγούστου

 

 

Τελικά, όπως είχαμε προβλέψει, το ακίνητο για την εγκατάσταση του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Βούλας χάθηκε, μόλις προχθές 18 Αυγούστου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης της αποζημίωσης απαλλοτρίωσης στους δικαιούχους.

Αλλή μια φορά διαψεύστηκαν οι ελπίδες γονιών και παιδιών που από μαθητές σήμερα βρίσκονται γονείς, αφού εδώ και είκοσι τουλαχιστον χρόνια περίμεναν αυτήν την απαλλοτρίωση.

Κακοί χειρισμοί, λάθη, παραλείψεις, εσκεμμένως ή μη, ότι και να υποθέσει κανείς δίκηο θα έχει. Δεν είναι ούτε ένας ούτε δύο χρόνια.

 

H Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, είχε ενημερώσει την Ένωση Γονέων Βούλας (4/8), σε συνάντηση που είχε μαζί τους, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά τις φήμες και τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε έντυπο της περιοχής.

Η Υφυπουργός επιβεβαίωσε την απόφαση του Υπουργείου να μην καταβάλει τα χρήματα της απαλλοτρίωσης, επισημαίνοντας ότι:

Ως λύση το Ο.Τ. 251 απορρίπτεται τελεσίδικα από τους αρμοδίους για λόγους οικονομικούς. Ετσι η πρόταση της Υφυπουργού είναι να δρομολογηθεί   μια νέα  μακροπρόθεσμη λύση για την κατασκευή Γυμνασίου – Λυκείου στην περιοχή της Βούλας.

 

Νέα πρόταση σε πόσα τέρμινα;

 

Συγκεκριμένα η Υφυπουργός εξήγησε ότι προωθούν λύση άλλου οικοπέδου στα όρια Βούλας-Βάρης, που ανήκει στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αντί του Ο.Τ. 251 που χάθηκε.

Εξήγησε δε ότι: “έχουμε θέσει τις διαδικασίες για το κληροτεμάχιο έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων στα όρια Βούλας-Βάρης, το οποίο θα προσδιοριστεί σε σχετική απόφαση του ΟΣΚ. Ο χώρος θα παραχωρηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Είμαστε υπέρ αυτής της λύσης, διότι με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, θα κατασκευαστούν δύο σχολεία, ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο, που θα εξυπηρετεί κυρίως τις περιοχές Πηγαδάκια και Πανόραμα Βούλας, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστεί ΤΕΕ και ΕΠΑΛ στην περιοχή της Βάρης».

 

Εκτακτη συνεδρίαση ζητούσαν Αποστολάτος και Κωνσταντέλλος

 

Την ανάγκη άμεσης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου στη Βούλα, είχε ζητήσει με έγγραφό του ο δημ. Σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος Άγγελος Αποστολάτος για το φλέγον και κατεπείγον θέμα  της  κατασκευής του 3ου Γυμνασίου και Λυκείου Βούλας, καθώς επίσης και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, που παραχώρησε και συνέντευξη τύπου εδικά για το θέμα.

 

Σε δήλωσή του ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγγελος Αποστολάτος είχε τονίσει: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να παίζει με τα ζητήματα της παιδείας και να εμπαίζει με οποιοδήποτε τρόπο τόσες οικογένειες της Πόλης μας.  Το δικαίωμα στη μάθηση είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών μας και θα μεταχειριστώ κάθε μέσο ώστε να δοθεί άμεση λύση στην ανησυχία όλων αυτών των ανθρώπων. Απαιτώ το ίδιο να πράξει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή ή μη του κου Κάσδαγλη, ο οποίος θα πρέπει να καταλάβει έγκαιρα σε τι λάθος έχει υποπέσει.»

 

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος το είχε προβλέψει

 

Την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε ζητήσει και ο δημ. Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μετά από συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 4 Αυγούστου και μάλιστα μιλούσε για κοινή συνεδρίαση και των τριών σημερινών Δήμων που ενοποιούνται (Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης).

Ζήτησε δε από όλους, όσοι σκοπεύουν να διεκδικήσουν το νέο Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, να πάρουν θέση.

“Χάνεται κάτι βέβαιο για κάτι εντελώς αβέβαιο”, δήλωσε. Αναλύοντας δε την πρόταση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνοντας, ότι δεν αμφισβητεί τις καλές προθέσεις της, τόνισε ότι  αν απωλεσθεί το Ο.Τ.251, η περιοχή μας χάνει κάτι βέβαιο για κάτι εντελώς αβέβαιο. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να φτάσουμε σε μια υπαρκτή σχολική μονάδα στο κληροτεμάχιο των 12 στρεμμάτων θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία και θα απαιτήσει τη συνεργασία πολλών δημοσίων υπηρεσιών, έτσι που μας κάνει να αισθανόμαστε πως τίποτα από αυτά δεν είναι σίγουρο, με δεδομένες τις δυνατότητες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Εμείς, από θέση αρχής θέλουμε περισσότερους, όχι λιγότερους χώρους μόρφωσης των παιδιών μας. Χαιρετίζουμε την πρόταση της κυρίας υφυπουργού και θα τη στηρίξουμε, αλλά μόνο αν είναι ανεξάρτητη από την απαράδεκτη απώλεια του Ο.Τ. 251.

 

Μετά ταύτα ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ανδρέας Κάσδαγλης είχε συγκαλέσει δημοτική συνεδρίαση, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας. Τεχνητό off site;

 

Ο ΟΣΚ απέρριψε την απαλλοτρίωση

Αναζητεί νέες σχολικές μονάδες στη Βάρη

 

Ο Δήμος Βάρης σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου είχε ως θέμα προ ημερησίας συζήτησης  (όχι τακτικό δηλαδή), τη «Λήψη απόφασης για τον χαρακτηρισμό χώρου ως “σχολικού” για ανέγερση διδακτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δημο Βάρης».

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Παν. Καπετανέας,  αναφέρθηκε σε επιστολή που έφθαστε στο Δήμο από τον ΟΣΚ, (αρ. πρω. ΕΓ 32-ΤΙ/16644/28.7.10), όπου ζητάει να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό ως “σχολικού” και την παραχώρηση του χώρου, εμβαδού 4000μ2 περίπου που βρίσκεται στο Ο.Τ. 16 του Δήμου Βάρης επί των οδών Κέκροπος, Ζακύνθου και Λεωφ. Βάρης.

Δηλαδή ο Δήμος Βάρης, κάλεσε δημοτική συνεδρίαση μετά την επιστολή του ΟΣΚ, γιατί αφενός είχε υποχρέωση να το πράξει και αφ’ ετέρου του είχαν καταθέσει μία πρόταση που έπρεπε να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο· να τη δεχθεί ή να την απορρίψει.

 

Η Επιστολή του ΟΣΚ

 

Γράφει συγκεκριμένα η επιστολή του ΟΣΚ: «Στον παραπάνω χώρο πρόκειται να στεγασθεί Διδακτήριο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκειο), για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Επίσης, για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, προτείνεται η κατάργηση της οδού Ζακύνθου, η ενοποίηση του Ο.Τ. 16 με τον σχολικό χώρο του υπάρχοντος 2ου Γυμνασίου στο Ο.Τ.15, με την παράλληλη διάνοιξη οδού στα όρια του Ο.Τ. 16 με τον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο.

Οσον αφορά το πολιτιστικό ίδρυμα (μουσείο) το οποίο είχε προβλεφθεί να ανεγερθεί στο Ο.Τ. 16, προτείνεται να στεγαστεί σε χώρο ιδίου εμβαδού στη θέση όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΠΑΛ Βάρης, επί της οδού Μουτούση 2.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΠΑΛ θα μεταστεγαστεί σε χώρο ιδιοκτησίας ΟΣΚ, στο Ο.Τ. Γ374 (επί των οδών Σπάρτης - Μπουμπουλίνας - Μπενακη - Πάρου) για το οποίο αναμένεται το κτιριολογικό πρόγραμμα προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη ανέγερσης του διδακτηρίου. Στο χώρο αυτό, λόγω επαρκούς εμβαδού (7.206,65μ2) δύναται επίσης να ανεγερθεί διδακτήριο για τη στέγαση και ενός 9θέσιου Γυμνασίου.

Οσον αφορά την κατασκευή των νέων σχολικών μονάδων που αναφέρονται ως άνω, λόγω των αυξημένων αναγκών της περιοχής θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες...».

 

Ο Δήμαρχος Βάρης εισηγήθηκε την κατ’ αρχήν αποδοχή της πρότασης του ΟΣΚ και ζήτησε από το Σώμα να αποφασίσει.

Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Δεν ψήφισαν οι Αναστασίου, Ντούλας, Αργυρουδάκης, Πάσχος και Αργυροπούλου, ενώ η Σαραντίδη ψήφισε παρών.

Ο Δ. Κυπριώτης δεν παρευρέθη στη συνεδρίαση γιατί βρισκόταν εκτός Αθηνών, όπως είχε ενημερώσει το Δήμαρχο.

Με επιστολή του που μας απέστειλε, Ο Δ. Κυπριώτης εκφράζει την απορία του για το “κατεπείγον” της συζήτησης του θέματος, το συνδέει με τον 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Βούλας και προτείνει ότι,  αφού το θέμα αφορά το 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο της Βούλας, πρέπει και πάλι να επανέλθει για συζήτηση στο ΔΣ του Δήμου μας και να εφαρμοστεί απόλυτα το ΑΡΘΡΟ 77 του ΚΔΚ που ρητά αναφέρει ότι:

ΆΡΘΡΟ 77   ΚΔΚ

Γνώμη των δημοτικών αρχών για ειδικά θέματα

«Προκειμένου οι κρατικές αρχές να εκδώσουν οποιαδήποτε διοικητική κανονιστική πράξη που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τα ρυθμιστικά ή χωροταξικά σχέδια και τις αποφάσεις χωροθέτησης εγκαταστάσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, οφείλουν να ζητούν τη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων και των Κοινοτήτων ή των ΔΣ των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, στην περιφέρεια των οποίων πρόκειται να ισχύσουν, κατά τις ακόλουθες διακρίσεις.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 180 guests και κανένα μέλος