Στη Βουλιαγμένη, Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο γινόταν το αδιαχώρητο. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπερπλήρης, και ο κόσμος όρθιος να φτάνει μέχρι έξω. Πρωτοφανής για τη Βουλιαγμένη.
Ο λόγος, επιστολή που απέστειλε ο Δήμος προκειμένου να οχυρωθεί η πόλη από πυρκαγιές, την οποία όμως οχύρωση μεταθέτει στον κάθε πολίτη χωριστά, που είναι όμορος με πράσινο...

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

 

Πρωτοφανής συγκέντρωση στη Βουλιαγμένη

Η πυρασφάλεια του καθενός!

 

Στη Βουλιαγμένη, Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο γινόταν το αδιαχώρητο. Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου υπερπλήρης, και ο κόσμος όρθιος να φτάνει μέχρι έξω. Πρωτοφανής για τη Βουλιαγμένη.

Ο λόγος, επιστολή που απέστειλε ο Δήμος προκειμένου να οχυρωθεί η πόλη από πυρκαγιές, την οποία όμως οχύρωση μεταθέτει στον κάθε πολίτη χωριστά, που είναι όμορος με πράσινο.


Μετά τις τραγικές επιπτώσεις των τελευταίων πυρκαγιών, αυτό ακούγεται πολύ φυσικό, προκειμένου να αποφύγουμε άλλη μια τέτοια καταστροφή.

Αλλά να επισύρει βαρύτατα πρόστιμα σε όποιον δεν εφαρμόσει το σύστημα πυρασφάλειας, και μάλιστα συγκεκριμένο σύστημα το οποίο καταγράφει η Τεχνική Υπηρεσία, αυτό πάει αλλού.


Τα μέτρα πυρασφάλειας έχει πάρει με ομόφωνη κανονιστική απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (129/19.5.2009).

Επισυνάπτουν όμως μαζί με την επιστολή και Υπηρεσιακό Σημείωμα που υπογράφει ο προϊστάμενος Ζαχαρίας Παπαχατζάκης και ο Διπλωματούχος Μηχανολόγος & Αεροναυπηγός Μηχανικός Γιάννης Π. Γιάχος, στο οποίο καταγράφονται οι «Τεχνικές Προδιαγραφές Συστήματος Πυρόσβεσης».

Κομφούζιο στην αίθουσα, μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, όλοι θέλουν να μιλήσουν. Αλλοι καταγγέλουν, άλλοι εκφράζουν απορίες, άλλοι προσπαθούν να ενημερώσουν.

Ασυντόνιστη τελείως η συγκέντρωση, δεν υπήρχε προεδρεύων, έπαιρνε ο καθένας το λόγο όποτε ήθελε.

Ο Δήμαρχος δεν μπόρεσε να επιβάλει τον απαιτούμενο σεβασμό. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν, έχουν λόγο, δικαιώματα και απαιτούν.

Ετσι, αντί να γίνει μία κουβέντα με μία ορθή ενημέρωση, ο δήμαρχος ευχήθηκε «καλή τύχη» και αποχώρησε, αφήνοντας τον κόσμο ενεό!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


Οι κάτοικοι που συνορεύουν με πράσινο έλαβαν ονομαστικά μία επιστολή από το Δήμο στην οποία τους κοινοποιούσε την απόφαση του Δ.Σ. 129/09 με την κανονιστική για τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο καθένας χωριστά για να οχυρωθεί ο ίδιος και η πόλη από πυρκαγιά.

Ας τα κατονομάσουμε:

Υποχρεωτική εγκατάσταση σύγχρονου δικτύου πυρόσβεσης (το αναλύει σε επισυναπτόμενο κείμενο)

Μέχρι 30/4 κάθε χρόνου θα διενεργείται έλεγχος των δικτύων πυρόσβεσης από Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους της Διεύθυνσης ΤΥΔΒ και του Τμήματος πρασίνου.

3. Ειδικά οι ιδιώτες των οποίων τα ακίνητα εφάπτονται με κοινόχρηστες περιοχές ή περιοχές χαρακτηριστικές ως αστικό πράσινο στην περιοχή Καβούρι, υποχρεούνται να εγκαταστήσουν δίκτυο πυρόσβεσης με εμβέλεια κάλυψης 50 μέτρων περιμετρικά των ιδιοκτησιών τους.

Υποχρεωτικό καθαρισμό – αποψίλωση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που γειτνιάζουν με κοινόχρηστο πράσινο, 50 μέτρα κοινοχρήστου χώρου περιμετρικά της ιδιοκτησίας τους.

Και καταλήγει η επιστολή: «Σε περίπτωση μη τήρησης της κανονιστικής απόφασης του Δ.Σ., ο Δήμος θα επιβάλλει τα κατά νόμο προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και πρόστιμα, όπως έχουν ορισθεί στην συνημμένη διοικητική πράξη».

Δηλαδή η πυροπροστασία ξεκινάει με τον πέλεκυ στο κεφάλι, ότι αν δεν το κάνεις θα τιμωρηθείς!


Στο υπηρεσιακό σημείωμα που ακολουθεί την επιστολή παραθέτουν την τεχνική περιγραφή του συστήματος πυρόσβεσης το οποίο ονομάζουν Αυτόνομο Συγκρότημα Δασοπυροσβεστικής Προστασίας (ΑΣΔΠ).

Το ΑΣΔΠ θα πρέπει:

– να έχει δυνατότητα εμβέλειας τουλάχιστον 40 μέτρα από τα όρια του οικοπέδου του!

– Τα κόστη εγκατάστασης βαρύνουν τον ιδιοκτήτη

– τα ετήσια κόστη συντήρησης και εύρυθμης λειτουργίας βαρύνουν επίσης τον ιδιοκτήτη.

– η εγκατάσταση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την ΔΕΗ (δηλαδή να διαθέτει ανεξάρτητο θερμοκινητήρα), όπως σημειώνει.


Τεχνικές Προδιαγραφές Εγκατάστασης


Οι προδιαγραφές δίνονται αναλυτικά από τον διπλ. Μηχανολόγο Γιάννη Γιάχο και τον προϊστάμενο της Τεχν. Υπηρεσίας Ζ. Παπαχατζάκη, οι οποίες στο τέλος καταλήγουν με την τιμωρία εάν δεν «συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις».


Τι ζητάνε;

Α. Πυροσβεστικό συγκρότημα (αντλία-κινητήρα) με τις ακόλουθες προδιαγραφές:

1. Κινητήρας βενζινοκίνητος/πετρελαιοκίνητος, υποχρεωτικώς τετράχρονος, αερόψυκτος ισχύος 13ΗΡ τουλάχιστον, με εκκίνηση ηλεκτρική από κατάλληλο συσσωρευτή 14 έως 20Ah (αλλά και με σχοινάκι), με δεξαμενή καυσίμου 6Lt τουλάχιστον, η οποία θα δίδει μια αυτονομία της τάξεως της 1 ½ ώρας και με εγκεκριμένη φλογοπαγίδα στην εξάτμιση.

2. Αντλία τουλάχιστον διβάθμια, με σώμα και κράμα αλουμινίου, ανοξείδωτο άξονα και λοιπά μέρη από ανοδειωμένο αλουμίνιο για μεγάλη αντοχή στη διάβρωση και εξοπλισμένη με χειροκίνητη αντλία προπλήρωσης.

3. Αποδόσεις 300lt/min@ 10bar περίπου μέχρι πίεση 15bar, μέγιστη παροχή 400lt/min περίπου. Να είναι εξοπλισμένη με μανόμετρο καθώς και βαλβίδα ελέγχου (ανεπίστροφη) στην κατάθλιψη.

4. Λοιπά χαρακτηριστικά: προστασία έναντι υπερστροφής, προστασία έναντι χαμηλής ποσότητα ελαίου, φλογοπαγίδα.

5. Δίκτυο: δυνατότητα αναρρόφησης είτε από δεξαμενή είτε από πισίνα, πηγάδι κλπ. μέσω κατάλληλων ταχυσυνδέσμων και σωλήνων, μια παροχή 1’’ εφοδιασμένη με βάνα, κατάλληλο ταχυσύνδεσμο Storz και πώμα, μία παροχή 1” προς τον τυλιγκτήρα αξονικής τροφοδοσίας.

Β. Τυλιγκτήρας αξονικής τροφοδοσίας υποχρεωτικώς από ανοξείδωτο χάλυβα, χειροκίνητος, εφοδιασμένος με λάστιχο πυρόσβεσης μήκους 50μ τουλάχιστον, με πίεση θραύσης 50bar τουλάχιστον και αυλό πυρόσβεσης τύπου πιστολιού πυρόσβεσης, παροχής 100lt/min. Το επιτυγχανόμενο μήκος βολής να είναι 20μ.

Γ. Βάση μεταλλική και επιθυμητό τροχήλατη, επί της οποίας θα εδράζεται το συγκρότημα αντλίας – κινητήρα και τυλιγκτήρα αξονικής τροφοδοσίας.

Δ. Κάλυμμα, πτυσσόμενο, είτε από αλουμίνιο είτε από GRP εφοδιασμένο με αμορτισέρ αέρος, το οποίο θα προστατεύει το πυροσβεστικό συγκρότημα από τις καιρικές συνθήκες.

Επιπρόσθετα η κατασκευάστρια (όχι η προμηθεύτρια) εταιρία του όλου πυροσβεστικού συγκροτήματος ως τελικού προϊόντος θα πρέπει:

να διαθέτει πιστοποίηση ποιότητας κατά ISO 9001.

να διαθέτει αποδεδειγμένα κινητό συνεργείο άμεσης επέμβασης με ειδικευμένο προσωπικό.

Για όλα τα παραπάνω και ιδιαίτερα τις επιδόσεις του πυροσβεστικού συγκροτήματος, θα πρέπει να κατατεθούν υποχρεωτικώς για έγκριση στην Τεχνική Υπηρεσία, τα τεχνικά έντυπα και στοιχεία που να τα αποδεικνύουν καθώς και το πιστοποιητικό ISO.


Καταλήγει δε: τυχόν μη τήρηση εγκατάστασης και συντήρησης των ΑΣΔΠ θα επιφέρει ανάλογες ποινές που θα οριστούν από το Δ.Σ. του Δήμου Βουλιαγμένης.


Δεν γνωρίζω πόσο σας φώτισαν οι τεχνικές προδιαγραφές, αλλά εγώ τα διάβασα «κινέζικα», όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι από εσάς.

Και εύλογο είναι από εκεί και πέρα, ότι για να τα εφαρμόσει κάποιος δημότης, θα πρέπει να προσφύγει στον ειδικό, που θα του κάνει τη μελέτη κλπ κλπ πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.


Αναδιπλώθηκε ο Δήμαρχος


Προφανώς, και από την αγανακτισμένη παρουσία του κόσμου και ίσως να  είδε το άτοπο όλων αυτών των προδιαγραφών που του πρότεινε η τεχνική υπηρεσία, ο Δήμαρχος αναδιπλώθηκε, λέγοντας εν τέλει στους κατοίκους. Κάντε ότι θέλετε, αλλά κάνετε κάτι για την πυρασφάλεια.


Αγνόησε ο Δήμος επιστολή ειδικού


Ο Διπλωματούχος Ναυπηγός Μηχανολόγος μηχανικός, μέλος ΤΕΕ, Μιχάλης Μποδούρογλου, απέστειλε στο Δήμο επιστολή, στην οποία καταθέτει ορισμένες σκέψεις – ως ειδικός – για το σύστημα που προτείνουν.


«Πιστεύω ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στο σημείωμα της 9/12/08 είναι επιεικώς λίαν πρόχειρες και άστοχες» τονίζει και κάνει μία ανάλυση της κάθε τεχνικής προδιαγραφής χωριστά, καταρρίπτοντας μία μία  επιλογή αιτιολογημένα. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα σύστημα εγκατάστασης που έχει τοποθετήσει εδώ και 6 χρόνια στο σπίτι του και λειτουργεί άψογα και κάθε χρόνο δοκιμάζεται από όλη την οικογένεια!


«Πιστεύω ότι οι προδιαγραφές θα έπρεπε να είναι μόνο μία παράγραφος που θα απαιτούσε την ελάχιστη παροχή, την ελάχιστη ακτίνα καταιωνισμού, την ελάχιστη διάρκεια λειτουργίας (δηλαδή χωρητικότητα δεξαμενών νερού) να απαιτεί η λειτουργία του συστήματος να μην επηρεάζεται από διακοπή της ΔΕΗ και κυρίως (κάτι που δεν αναφέρεται καν) να είναι ένα σύστημα εύχρηστο, που να μπορεί να το χειριστεί ο οιοσδήποτε. Δηλαδή να ζητά τα σημαντικά με απλό τρόπο», επισημαίνει.

Και καταλήγει λέγοντας ότι στην επιστολή του ο Δήμος ούτε απάντησε στην επιστολή του ούτε τον κάλεσε για να ενημερωθεί.


Αναμένεται το αποτέλεσμα της μελέτης των Καναδών!


Να σημειώσουμε εδώ ότι ήδη έχει προεγκριθεί μελέτη για την πυροπροστασία στο Καβούρι, που είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που συζητάμε σήμερα, αφού ο Δήμαρχος μιλούσε για μια επένδυση της τάξεως των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ.


Απ’ την άλλη, το Καλοκαίρι είχαν επισκεφθεί τη Βουλιαγμένη, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι ειδικοί  Denis Gaudry & Dave Dunsdon από το Πανεπιστήμιο Simon Frase με το Υπουργείο Δασών και φυσικού περιβάλλοντος της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά, για να αναπτύξουν, μετά από επιτόπια μελέτη, ένα σχέδιο προστασίας της κοινωνίας και του φυσικού πλούτου παρέχοντας επιχειρησιακά και εκπαιδευτικά προγράμματα, φυλλάδια ενημερωτικά για τους κατοίκους βάσει των αναγκών της περιοχής. 

Η ομάδα μελέτησε τις καιρικές συνθήκες, την ιδιαιτερότητα του περιβάλλοντος, την στατιστική πυρκαγιών, ετοιμότητα και μέτρα προστασίας επαγγελματιών και κατοίκων, δυνατότητες της πόλης να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ανάλογα με τα ευρήματα θα αναπτυχθεί ένα σχέδιο για πρόληψη, αντιμετώπιση και στρατηγικές που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανή απώλεια ανθρώπινης ζωής καθώς και φυσικού πλούτου. Τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και αναρωτιόμαστε: 

Γιατί δεν τους περιμένουν να δουν τι προτείνουν;


Και μου γεννάται μία άλλη απορία. Καλά όλα αυτά τα σπουδαία για την ασφάλεια του καθενός. Αν λοιπόν την ώρα που θα πιάσει φωτιά, δεν είναι κανείς στο σπίτι, τί γίνεται; Πάει περίπατο το σύστημα;

Ο τελευταίος που φταίει πάντως για την αποτυχία της συγκέντρωσης είναι ο πολίτης. Ο πολίτης απαιτεί σωστή πληροφόρηση και σεβασμό, πράγμα που έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι δεν προσφέρει ο Δήμος Βουλιαγμένης.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 316 guests και κανένα μέλος