Η αποκριάτικη παρέλαση που διοργάνωσε το ΝΠΔΔ Σφηττός και ο Δήμος Κρωπίας με τον τίτλο «Μουσούνες 2016», στην 4η χρονιά διεξαγωγής της, την περασμένη Κυριακή 6 Μαρτίου, προσέφερε άλλη μια ευκαιρία για μια αυθόρμητη έκφραση των πολιτών και της νεολαίας, κόντρα στο δυσάρεστο κοινωνικό κλίμα των τελευταίων ετών, αλλά και της προσφυγικής κρίσης που εξελίσσεται στην χώρα μας.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο γλέντι που ακολούθησε στο 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου με την εντυπωσιακά άρτια, λαϊκή-παραδοσιακή μπάντα του Γιώργου Γκίκα. Η απρόσμενη επιδείνωση του καιρού με δυνατό κρύο αέρα και πυκνές νεφώσεις δεν κατάφερε να μειώσει το κέφι των πολιτών.

Ηταν μια μεγάλη διοργάνωση με πολύ χαμηλό κόστος, με δεκάδες εθελοντές και δημοτικούς υπαλλήλους στην πρώτη γραμμή.

Στην αποκριάτικη παρέλαση συμμετείχαν έντεκα πληρώματα από τους φορείς:

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
Α΄ και Β΄ Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί
ΚΑΠΗ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΚΑΠΗ ΚΙΤΣΙ
1ο, 2ο & 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ΧΟΡΟΡΑΜΑ»
ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ «ARTE DE LA DANZA»
 

Η αποκριάτικη παρέλαση ξεκίνησε με το ιστορικό σωματείο ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ το οποίο είχε πολυπληθή παρουσία με εναλλαγές παραδοσιακών και μοντέρνων χορών. Τα νεαρά μέλη του αποκάλυψαν όψεις της σημαντικής διδασκαλίας παραδοσιακών χορών που προσφέρει ενώ εντυπωσίασαν με τη ζωντάνια και φρεσκάδα των εμπνεύσεών τους. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ιστορίας τους με πολύ μεγάλη συμμετοχή κάτι που χαροποίησε την πρόεδρο του Δ.Σ του, καΑντωνία Ιωακειμίδου.

Αμέσως μετά, η μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής πρόσφερε σημαντικές στιγμές μουσικής δημιουργίας ενώ παράλληλα έδειξε ότι τα μέλη του, οι νέοι μουσικοί, ζουν έντονα τις δημοτικές εκδηλώσεις ως πρωταγωνιστές. Το συλλογικό πνεύμα που τα διακατέχει είναι μια επιτυχία του αρχιμαέστρου Ηλία Σοφρώνη που ξέρει να εμπνέει και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες καλλιτεχνικής μουσικής έκφρασης κόντρα στις αντιξοότητες καιρικές, κοινωνικές ακόμα και εργασιακές.

Ακολούθησαν, οι Παιδικοί Σταθμοί και μέλη του ΚΑΠΗ Κορωπίου και Κιτσίου, με πολύ έντονο το στοιχείο της σάτιρας και της πρόσκλησης για ενεργή συμμετοχή των θεατών στην εκδήλωση.

Το 1ο Δημοτικό σχολείο πρόβαλε το σύνθημα «ΧΑΛΑΡΟΙ» αλλά δεν έπεισε… Οι γονείς και κυρίως οι μαθητές/τριες μόνο χαλαροί δεν ήταν. Χόρεψαν και τραγούδησαν με την ψυχή τους ενώ τα μαξιλάρια που κρατούσαν δεν χρησίμεψαν για ύπνο αλλά για διασκέδαση!

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο κατάφερε να ξεσηκώσει πολλούς γονείς και μαθητές με το μήνυμα «ΤΟ ΚΕΦΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ». Και πράγματι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και η ποικιλία των μεταμφιεσμένων μελών του μετέδωσε πράγματι πολύ κέφι.

Οι «ορεινοί της Βόκας Κορωπίου», το 4ο Δημοτικό σχολείο, με την «Μελωδία της Φασαρίας», είχε συγκροτημένο και πολυπληθές πλήρωμα, με ομοιόμορφες στολές και δημιούργησε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Ο αέρας της Βόκας…ενέπνευσε γονείς και μαθητές και χάρισαν αξέχαστες αποκριάτικες εικόνες που θα διατηρηθούν στη συλλογική και ατομική μας μνήμη. Θα συνοδεύουν τη σύγχρονη ιστορία του εορτασμού της Αποκριάς στο Δήμο Κρωπίας. Το 2ο Γυμνάσιο, χωρίς συνθήματα, με μικρό αλλά ζωηρό πλήρωμα, εκπροσώπησε επάξια το σχολείο και την παράδοση της συμμετοχής του σε εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

mousounes 16a

Οι δύο ιδιωτικές σχολές χορού που συμμετείχαν, είχαν, όπως αναμενόταν, εντυπωσιακή και πολυπρόσωπη παρουσία. Οι χορευτικές τους ομάδες παρουσίασαν δείγματα της υψηλής τεχνικής τους και για μια ακόμη χρονιά έκλεισαν πανηγυρικά τη φετινή παρέλαση ενθουσιάζοντας τους θεατές και συμμετέχοντες.

Την παρουσίαση των πληρωμάτων έκαναν τα μέλη της εφηβικής θεατρικής ομάδας του ΝΠΔΔ Σφηττός, Ειρήνη Καμινάρη και Σωτήρης Σέχου και απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια.

Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες μαζί με πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Κορωπίου, στον προαύλιο χώρο του Γυμναστηρίου και παρακολούθησε το λαϊκό-παραδοσιακό συγκρότημα του Γιώργου Γκίκα. Ήταν ένα όμορφο «κλείσιμο» των αποκριάτικων εκδηλώσεων του ΝΠΔΔ Σφηττός και του Δήμου Κρωπίας για το 2016.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης σε δήλωσή του προσδιόρισε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη η φετινή αποκριάτικη εκδήλωση και έστειλε ένα μήνυμα δημιουργικής αντίστασης της κοινωνίας του Κορωπίου: «Η μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα μας και κάθε τοπική κοινωνία εδώ και 6 και πλέον χρόνια έχει τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Η κρίση είναι βαθιά και δυστυχώς λαμβάνει την όψη μιας διπλής ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας. Η τοπική κοινωνία του Κορωπίου είναι εμφανές ότι έχει πληγεί. Οι επιπτώσεις είναι ορατές, στις οικογένειες, με τους ανέργους και τους νέους που μεταναστεύουν, στην ολοένα αυξανόμενη τάση πολιτών που προστρέχουν στις κοινωνικές μας δομές. Παρόλα αυτά, η μάχη των πολιτών μας συνεχίζεται. Οι οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας, επαγγελματικοί και τοπικοί σύλλογοι, ιδιωτικοί φορείς, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς με τα παιδιά τους, οι μαθητές και μαθήτριες του Κορωπίου, ο Δήμος μας, κάνουν ότι μπορούν για να κρατηθεί η συνοχή, να διατηρηθεί υψηλά το ηθικό και να αντιμετωπιστούν δημιουργικά οι επιπτώσεις. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις και κάθε εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης ή περιβαλλοντικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διοργανώνουμε, αυτούς τους στόχους έχουν. Μπράβο στους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μπράβο σε συλλόγους, στα τμήματα του Σφηττός και σε ιδιωτικούς φορείς. Μπράβο σε όσους συμμετείχαν και διασκέδασαν…τους φόβους, τις αγωνίες και τα άγχη τους. Μπράβο στους εθελοντές του ΝΠΔΔ Σφηττός και του Δήμου μας».

Η πρόεδρος του Δ.Σ του Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου δήλωσε μετά το πέρας της παρέλασης: «Η ευρηματικότητα και το κέφι των συμμετεχόντων απάλυνε τη διάχυτη απογοήτευση και απαισιοδοξία που επικρατεί στην κοινωνία μας. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που συνεχίζεται μας δημιούργησε προβλήματα φέτος στην συμμετοχή πληρωμάτων και φορέων - δυστυχώς υπήρξαν σχολεία που απουσίαζαν – όπως φαίνεται η διάθεση και το κέφι μικρών και μεγάλων μειώνεται χρόνο με το χρόνο... για αυτό το λόγο συγχαίρω όλους τους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων που έλαβαν μέρος και αφιέρωσαν τον χρόνο και τη διάθεσή τους σε αυτή τη διοργάνωση. Όμως θα επαναλάβω αυτό που υποστηρίζω συνεχώς: Το παρόν και το μέλλον μας εξαρτάται από τη διάθεσή μας να οργανωθούμε σε νησίδες δημιουργίας σε κάθε χώρο και τόπο. Το Κορωπί είναι ο τόπος μας και χώροι δημιουργίας είναι τα σχολεία μας, οι σύλλογοι, οι ομάδες του Σφηττός. Την αποκριάτικη παρέλαση δεν την εμπνευστήκαμε ως αναβίωση κάτι παλιού και ξεπερασμένου. Είναι και θα παραμείνει μια εκδήλωση «ανέμελου» κεφιού και αυθόρμητης έκφρασης. Είναι μια εκδήλωση της ψυχής μας για να αντιδράσουμε δημιουργικά!».

Την οργάνωση σε θέματα κυκλοφορίας και διασφάλισης της ασφάλειας των συμμετεχόντων είχε η πολιτική προστασία του Δήμου με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θοδωρή Γρίβα και η Εθελοντική Ομάδα της ΚΕΔΚ Δήμου, Τομέας Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης με επικεφαλής, τα μέλη της Επιτροπής Διοίκησης, Διονύση Μποτώνη και Δημήτρη Καραγιάννη.

Η οργανωτική επιτροπή των εθελοντών του Σφηττός πλην της προέδρου του, είχε την ακόλουθη σύνθεση: Αγγελική Γκίκα, Μαρία Δούζη, Σοφία Μάλλιου, Κατερίνα Μινακούλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, τους αντιδημάρχους, Ανδρέα Ντούνη, Θοδωρή Γρίβα, την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση, τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών και δημοτικούς συμβούλους, Ελένη Αδάμ και Δήμητρα Μιχαιρίνα ενώ διακρίναμε και τους δημοτικούς συμβούλους, Δημήτριο Λέκκα, Αγγελική Μαρκαντώνη, Σταμάτιο Ντούνη και Δημήτριο Πιέτρη. Επίσης παρευρέθηκε και η καΑγγελική Γκιόκα, γραμματέας του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ Σφηττός.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 guests και κανένα μέλος