Τι λέει το Σύνταγμα: «…Άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία…»

του Κώστα Βενετσάνου

 

«Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία…» Σύνταγμα, αρθ. 51 §3

Τρίτο και αμεσότερο εικονοκλαστικό, αλλά και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που απογυμνώνει αυτή τη δυτικότροπη «δημοκρατία» την οποία απολαμβάνουμε, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και είναι πλέον Νόμος του κράτους.

Η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που έφερε η Υπουργός Εσωτερικών, για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, δεν πέρασε, γιατί απαιτούσε τα 2/3 της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να το επαναφέρει μετά τις ευρωεκλογές.

Προσεχώς προφανώς θ’ ακολουθήσει και η εκμοντερνισμένη «ηλεκτρονική ψήφος». Θα ψηφίζεις από το …«κινητό σου, βρε αδερφέ!»

Αλλά γιατί χαρακτηρίζω έτσι «αυθαίρετα» ένα Νόμο ως αντισυνταγματικό;

Τι λέει το Σύνταγμα (Σ) στο σχετικό άρθρο 51;

– «…Άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία…»

«Άμεση: Άνευ μεσολαβήσεως ετέρου… (χωρίς μεσολάβηση άλλου προσώπου). Πώς πιστοποιείται και διασφαλίζεται κατά την ψηφοφορία αυτό; 

Με την αστυνομική ταυτότητα κ.λπ. του ψηφοφόρου, που ελέγχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και η εφορευτική Επιτροπή υπό το άγρυπνο βλέμμα των αντιπροσώπων των κομμάτων, και με την «κατά μόνας» είσοδο του ψηφοφόρου στο παραβάν.

«Άμεση ψηφοφορία» είναι εκείνη που συντελείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία και επιλογή των εκλογέων.

Με το νόμο της επιστολικής ψήφου, που εψήφισε η Κυβέρνηση, συντελείται η επιταγή αυτή του Συντάγματος;

Καταφανώς και αυταπόδεικτα, ΟΧΙ. Την ταυτοποίηση δεν μπορεί να βεβαιώσει ούτε ο ταχυμεταφορέας (courier), ούτε η ταχυδρομική εταιρία ως εν δυνάμει διαβλητοί, όπως ήδη έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις διεθνώς, αλλά και στην ίδια την ελληνική βουλή!

Ως προς την αμεσότητα λοιπόν, η επιστολική ψήφος είναι διαβλητή και ακυρωτέα.

 

Η ψήφος είναι μυστική

Κατά τη συνταγματική επιταγή, επιπλέον η ψηφοδοσία είναι μυστική. Πώς εξασφαλίζεται η μυστικότητα (του παραβάν όπου βρίσκεσαι μόνος με τη συνείδησή σου), όταν στο φάκελο του ψηφοδελτίου μπορεί να έχει βάλει το ψηφοδέλτιο άλλος ή εσύ ο ίδιος υπό την επιτήρηση άλλου; (Εξουσιοδοτημένος!)

Αυτός «ο άλλος» μπορεί να είναι ο εργοδότης σου ή εκπρόσωπός του, κάποιος πολιτικός…καθοδηγητής που σ’ εκβιάζει ή από τον οποίο προσδοκάς κάποιαν «εξυπηρέτηση». Δεν αναφέρομαι στην τεχνική τακτική του θέματος διότι στερούμαι αναλόγου πείρας, είτε ως θύμα – λόγω χαρακτήρος – είτε πολύ περισσότερο ως βιαστής της βουλήσεως των συνανθρώπων μου.

Μυστικότητα χωρίς παραβάν (πλήρη και ασφαλή απομόνωση) δεν υφίσταται.

Και ο όρος αυτός του Συντάγματος, η μυστικότητα, με την επιστολική ψήφο παραβιάζεται.

Όμως η κυβέρνηση επικαλείται ότι με τη σχετική διάταξη διευκολύνει τους ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό κυρίως, ή εκτός εκλογικής τους περιφέρειας, ή αδυνατούν να κινηθούν ή βαριούνται, να ψηφίσουν ώστε να μειωθεί και το ποσοστό της αποχής, και να πληρωθεί ως ένα βαθμό και η καθολικότητα της ψηφοφορίας.

Να τα εξετάσουμε ένα – ένα:

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους εντός της επικράτειας αλλά μακριά της εκλογικής τους περιφέρειας, αυτό μπορεί να επιλυθεί με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπου ο ψηφοφόρος θα δύναται να ψηφίζει στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα και οι εκλογικοί φάκελοι να ρίπτονται σε ξεχωριστή κάλπη.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους εκτός επικράτειας, αυτοί είναι κυρίως δύο κατηγοριών:

Η πρώτη κατηγορία ψηφοφόρων είναι αυτοί που για οποιονδήποτε λόγο ευρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα της ψηφοφορίας, είτε πρόσκαιρα, είτε μόνιμα, αλλά οι υποχρεώσεις τους φορολογικές, στρατιωτικές κ.λπ. συνδέονται άμεσα με την Ελλάδα, την πατρίδα τους και έχουν εκπληρωθεί οπότε και θα μπορούν να ψηφίζουν στο πλησιέστερο προξενείο.

Η δεύτερη και εξίσου σημαντική κατηγορία  είναι αυτοί που έχουν μεταναστεύσει σε χώρα του εξωτερικού· ο απόδημος ελληνισμός.

Ο απόδημος ελληνισμός

Υπόθεση μέγιστης εθνικής βαρύτητας.

Ο απόδημος ελληνισμός είναι κεφαλαιώδους σημασίας και δεν έχει δοθεί, διαχρονικά, από την πολιτεία η δέουσα και επιβαλλόμενη μέριμνα, φροντίδα, επαφή και προσοχή.

Είναι ξεχωριστό μέγα θέμα που δεν επιδέχεται στο παρόν περαιτέρω ανάπτυξης.

Όσον αφορά όμως την ψηφοφορία του, κατά τις εθνικές, και τις ευρω-εκλογές, το δικαίωμα της ψηφοδοσίας τους και οι συναφείς επιλογές τους, πρέπει να συναρτώνται με αντίστοιχες υποχρεώσεις των Ελλήνων πολιτών (φορολογικές στράτευσης κ.λπ.).

Όλοι σχεδόν έχουμε συγγενείς και μάλιστα δεύτερης και τρίτης γενιάς μονίμως εγκατεστημένους σε χώρες του εξωτερικού. Διερωτηθείτε, εάν είναι λογικό ο αδελφός σας που βρίσκεται κάποια χρόνια στην Αυστραλία, στην Αμερική κ.λπ., αν είναι λογικό ν’ αποφασίζει ισότιμα, χωρίς επαρκή, πολλαπλή και διιστάμεση πληροφόρηση (πλουραλιστική), και χωρίς επιπτώσεις – εκ των επιλογών του · στον ίδιον – οικονομικές, εθνικές, ιδεολογικές, πολιτειακές – ν’ αποφασίζει για σας που θα «πληρώσετε το λογαριασμό» των επιλογών του.

Πιέζω και τον εαυτό μου ν’ αποδεχθεί καλοπροαίρετα ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι καλόπιστες και εύχομαι να διαψευστώ. Δεν μπορώ όμως να τον πείσω,  διότι δεν θεωρώ τα μέλη της και τον Πρωθυπουργό αφελή, καθώς και το προσωπικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ούτε και κακόβουλους διανοούμαι να τους χαρακτηρίσω ή «αγόμενους και φερόμενους», από ποιους άλλωστε(;) γι’ αυτό και ελπίζω να επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Άλλως, αντί να δουν αυξανόμενη την εκλογική συμμετοχή θα τη δουν ολοένα μειονώμενη από απέχθεια και άρνηση συμμετοχής σ’ αυτό το θέατρο προειλημένων αποφάσεων εις βάρος του λαού και του έθνους, με την έγκριση και «δημοκρατική. Νομιμοποίηση του ίδιου του λαού!

Η Αχίλειος πτέρνα

Να προσθέσω υστερογράφως, «επί του πιεστηρίου», αφού διάβασα τις οδηγίες του ΥΠ.ΕΣ. για την επιστολική ψήφο, ότι η διαδικασία, αν τη δεχθούμε είναι σωστή, πλην της κεφαλαιώδους σημασίας περιπτώσεις που επιτρέπει ο φάκελος που θα σταλεί από το ΥΠ.ΕΣ. στον εκλογέα να παραληφθεί ,είτε από τον εκλογέα, είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητά εξουσιοδοτηθεί...», πράγμα που επιβεβαιώνει τις απόψεις και τις ε΄πιφυλάξεις μου ως προς την αμεσότητα και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας, και επιμένως της συνταγματικότητας του νόμου.

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 124 guests και κανένα μέλος