Δημοσιεύουμε κατ’ εξαίρεση συνέντευξη του πρώην Aντιδημάρχου Παλλήνης και ήδη Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Aγγελάκη, αφ’ ενός γιατί πρόκειται για την πρωτεύουσα του Nομού κι αφ’ ετέρου γιατί θίγει σοβαρότατα θέματα, όπως αυτό του Λόφου Eντισον...

Δημοσιεύουμε κατ’ εξαίρεση συνέντευξη του πρώην Aντιδημάρχου Παλλήνης και ήδη Δημοτικού Συμβούλου Θανάση Aγγελάκη, αφ’ ενός γιατί πρόκειται για την πρωτεύουσα του Nομού κι αφ’ ετέρου γιατί θίγει σοβαρότατα θέματα, όπως αυτό του Λόφου Eντισον.

 

Eίναι ένα θέμα που κατά την άποψή μας, πρέπει, μαζί με το αποχετευτικό ν’ αποτελέσει βασικό σημείο αναφοράς των υποψηφίων Δημάρχων στις Δημοτικές εκλογές.

 

Nα το πούμε πιο ξεκάθαρα: H δημοκρατική θέση και το επίπεδο κοινωνικής ευαισθησίας, ΔEN θα κριθεί από την κομματική προέλευση και υποστήριξη των υποψηφίων, αλλά από την υπεύθυνη θέση που θα πάρουν στο σημείο αυτό.

 

Tη συνέντευξη πήρε η Bίκη Aναστασίου.

 

Bίκη Aναστασίου: Κύριε Αγγελάκη, είστε εκλεγμένο μέλος της πλειοψηφίας, έχετε διατελέσει αντιδήμαρχος για 2 χρόνια. Η κοινή γνώμη δεν είναι ικανοποιημένη από το έργο της Δημοτικής Αρχής. Σίγουρα έχετε διαφορετική άποψη. Γιατί;

 

Θ. Aγγελάκης: Θεωρώ ότι η σημερινή Δημοτική Aρχή αδικείται από την κοινή γνώμη αν έτσι συμβαίνει, πράγμα που πιστεύω ότι προκύπτει από την έλλειψη ενημέρωσης του δημοτικού μας έργου καθώς επίσης από τις υπερβολές της ισοπεδωτικής αντιπολιτευτικής τακτικής μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

B.A.: Όσον αφορά τις παραλείψεις, ποια είναι τα δύο σοβαρότερα προβλήματα της Παλλήνης που δεν επιλύθηκαν. Θα μπορούσαν να έχουν επιλυθεί και πως;

 

Θ.A.: Πιστεύω πως θα μπορούσαμε να κινηθούμε με γρηγορότερους ρυθμούς για να είχε ολοκληρωθεί περισσότερο έργο πολεοδόμησης.

Επίσης πιστεύω πως χάθηκε αρκετός χρόνος στην προσπάθεια μας να πείσουμε την σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση να προχωρήσει το έργο της αποχέτευσης μέσω του Γ’ΚΠΣ.- θα έπρεπε να έχουμε προβλέψει την απροθυμία των κυβερνήσεων και να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα την μελέτη σκοπιμότητας που ήδη εκπονούμε.

Τέλος, δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας των υπηρεσιών του Δήμου. Πιστεύω όμως πως είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας για την νέα τετραετία.

B.A: Πιο συγκεκριμένα: Ποια είναι η θέση σας για τον λόφο Έντισσον; Έχει πάρει ο Δήμος τα χρήματα που δικαιούται από την εταιρεία; Ποια είναι η γνώμη σας για την μπάρα που χωρίζει τους μεν από τους δε;

 

Θ.A.: Όσον αφορά τα χρήματα, ο Δήμος έκανε βεβαιωτικό κατάλογο, δηλαδή βεβαίωσε στην Εφορία το ποσό των 900.000 ευρώ στην RETS για τα χρήματα που οφείλει, ωστόσο η RETS για να αποφύγει την πληρωμή ακόμη και του 20% που έπρεπε να πληρώσει για να έχει δικαίωμα ενστάσεως, αμφισβητεί δικαστικά και τον βεβαιωτικό κατάλογο που έστειλε ο Δήμος. Κατά συνέπεια, η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, ο Δήμος το απαιτεί, παρόλο που μόλις παραλάβαμε την Δημοτική Αρχή αμέσως πετύχαμε τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και απαιτήσαμε το ποσό των 900.000 ευρώ τα οποία όμως αμφισβητήθηκαν από αυτούς. Είναι πλέον θέμα δικαστηρίου, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

 

Σχετικά με το καθεστώς της πλατείας, αν είναι κοινόχρηστος χώρος -επειδή υπήρχαν πολλές παρερμηνείες- σύμφωνα με τον νόμο που διέπει την πολεοδόμηση του χώρου του κτήματος του ΟΤΕ η πλατεία είναι κοινόχρηστη. Ωστόσο, επειδή αμφισβητήθηκε από την εταιρεία ο Δήμος ζήτησε μία διευκρίνιση για το τι είναι τι, ποιο είναι το καθεστώς της πλατείας και η απάντηση που πήραμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι ότι μας συνιστά να έρθουμε σε συνεννόηση με την εταιρεία! Aπάντηση η οποία δεν είναι κατατοπιστική. Για μας δεν χωρά αμφισβήτηση ότι η πλατεία και οι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι χώροι.

 

 

Φταίνε οι προηγούμενοι...

 

…Μία παρέμβαση γίνεται όταν ξεκινά ένα έργο. Για το κάθε ένα γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι μέλλει γενέσθαι και για το τι αρνητικές επιπτώσεις θα έχει στον περιβάλλοντα χώρο της περιοχής...

 

Εδώ, όπως διαπιστώνεται, δεν υπήρξε καμία σχέση της εταιρείας που εκπονούσε το έργο με τη Δημοτική Αρχή. Όταν διατείνεται ο πρώην Δήμαρχος ότι εξασφαλίσαμε 37 στρέμματα κοινόχρηστους χώρους αυτό είναι λάθος. Όταν το κτήμα είναι συνολικά 121 στρέμματα η υποχρέωση εισφοράς σε γη είναι το 60%. Το δε 60% του συνόλου δεν είναι 37 αλλά 72 στρέμματα περιλαμβανομένης βεβαίως και της επίμαχης πλατείας αλλά και των δρόμων που περιβάλλουν τα κτίρια καθώς και τους υπολειπόμενους χώρους για αθλητικές δραστηριότητες. Δεν είναι κατόρθωμα που ο πρώην Δήμαρχος εξασφάλισε το 37% γιατί τα κοινόχρηστα πρέπει να είναι συνολικά 72%, και δεν ξέρω αν είναι τόσα. Αν η προσπάθεια της RETS είναι να γίνει περιουσιακό απόκτημα μαζί με τα κτίρια της και η πλατεία και οι δρόμοι, τότε δεν έχουμε κάνει τίποτα.

 

Σχετικά με την μπάρα, για μένα είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει δεν έχει σημασία. Έχουμε ήδη κάνει γνωστό στην εταιρεία πως η ύπαρξη των security είναι απλά και μόνο για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Επιτρέπεται να μπαίνουν οι κάτοικοι μέσα και να επισκέπτονται ελεύθερα τον χώρο.

 

B.A.: Η εν λόγω ελεύθερη είσοδος είναι κάπως αμφιλεγόμενη όταν στην προσπάθεια μου να εισέλθω στον οικισμό ερωτήθηκα για το ποια είμαι, αν μένω εκεί, για ποιο λόγο θέλω να μπω και πως αν επαναλαμβανόταν, αυτό θα γινόταν με την συνοδεία μου από security ή πολιτικό μηχανικό που θα μου υποδείκνυε τους κινδύνους(!) Μια τέτοια είσοδος με προϋποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί ελεύθερη;

 

Θ.A.: Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν αδιάνοιχτοι δρόμοι ακόμη οι οποίοι καταλήγουν μέσα στο κτήμα και τον περιφερειακό δρόμο του κτήματος. Είναι δύο δρόμοι από την ανατολική πλευρά που είναι μέσα στο πρόγραμμά μας να ανοιχτούν.

 

Επίσης ήδη ανοίξαμε άλλον έναν δρόμο που συνδέει την Αγίου Αθανασίου, την πλευρά του νεκροταφείου με το κτήμα της Edison. Υπάρχει άλλος ένας δρόμος, ένας παράδρομος της οδού Πεντέλης που έρχεται από την βόρεια πλευρά και καταλήγει μέσα στο κτήμα. Με την διάνοιξη αυτών των δρόμων δεν νοείται ότι θα μιλάμε για ένα κτήμα περιφραγμένο ή έναν χώρο γκέτο όπως θέλουν να το λένε ορισμένοι.

 

B.A.: Μόνο που προς το παρόν μόνο ως γκέτο μπορεί να εννοηθεί, καθώς οι δημότες που μένουν στα πέριξ του οικισμού έχουν μεγάλο πρόβλημα «διαφυγής» -κατά βάση από την οδό Μαρκόνι της οποίας η επικινδυνότητα είναι γνωστή.

 

Θ.A.: Η φιλοσοφία μας είναι να είναι ο χώρος ελεύθερος και προσβάσιμος από όλους τους κατοίκους της Παλλήνης. Μέχρι τώρα θα λέγαμε ότι δίνουμε μία περίοδο χάριτος διότι υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του οικισμού όπου είναι σε εξέλιξη κάποιες εργασίες οικοδομικής φύσεως και γι’ αυτό και είναι ακόμα δικαιολογημένη η αυξημένη προσοχή τους. Η θέση μας όμως τελικά είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση του χώρου.

 

B.A. Σας ευχαριστώ κύριε Aγγελάκη και σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 198 guests και κανένα μέλος