Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορωπίου, κατέρχεται για πρώτη φορά στην εκλογική κονίστρα, είναι τρίτης γενιάς πολιτικός με ιστορία στον τόπο του και προβλέπεται ένα αισιόδοξο μέλλον.

Μία συνέντευξη μαζί του ήταν απαραίτητη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

 

Για τη γνωστή υπόθεση των περασμένων εκλογών, με ενστάσεις και αντεστάσεις, αλλά και μηνυτήριες αναφορές του Δημάρχου Θ. Αθανασόπουλου, «κατά παντός υπευθύνου» για «δολιοφθορά» ικανού αριθμού ψηφοδελτίων εντός του Πρωτοδικείου, - για την οποία είχε κατατεθεί και σχετική ερώτηση στη Βουλή - με δημοσιεύματα εβδομαδιαίου και τοπικού τύπου, ήταν λογικό ν’ απευθυνθούμε στους δύο αντιπάλους πρωταγωνιστές. Στην «Αναγέννηση» και στον νέον επικεφαλής της, υποψήφιο Δήμαρχο Αριστ. Γκίκα – στα πλαίσια της συνέντευξης που μας παρεχώρησε και δημοσιεύουμε ευθύς αμέσως – και στον υποψήφιο Δήμαρχο Δημ. Κιούση, που «εγκαλείται» από τον πρώτο να δώσει εξηγήσεις.

Δίνονται λοιπόν κι αυτές, κι από κει και πέρα περιμένουμε ν’ αποφανθεί η «δικαιοσύνη», η οποία καρκινοβατεί βεβαρυμένη από τις διαφορές των Ελλήνων και το δικαιοδοτικό μας σύστημα.

 

 

Κύριε Γκίκα, όπως διατείνονται πολλοί εμφανιστήκατε στο προσκήνιο παραμονές των εκλογών. Είναι έτσι;

Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όπως γνωρίζετε ο νέος Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2010 και πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους μεταγενέστερα. Είμαι ενεργός πολίτης του Κορωπίου και η επαγγελματική μου ζωή είναι συνδεδεμένη με αυτήν τη πόλη πολλά χρόνια τώρα. Παράλληλα ως φίλος της Αναγέννησης παρακολούθησα από κοντά τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία έξι χρόνια. Έτσι γνώριζα καλά ότι πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες προγραμματικές δεσμεύσεις της «Αναγέννησης» και τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών με μοναδικό αποδέκτη τον δημότη.

 

Τι σας ώθησε να συμμετέχετε ως υποψήφιος Δήμαρχος στο Κορωπί;

gkikas-3Εκπροσωπώντας την τρίτη γενιά, θέλω να συνεχίσω – με το δικό μου τρόπο - την παράδοση της προσφοράς της οικογένειάς μου στο Κορωπί. Στόχος μου είναι να εκφράσω ένα νέο όραμα και να υποστηρίξω ένα νέο σχέδιο για το Δήμο που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της εποχής: την εκτεταμένη οικονομική κρίση, τις κοινωνικές ανακατατάξεις που αυτή συνεπάγεται και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται σε θεσμικό επίπεδο με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας. Παράλληλα επιθυμώ να συμβάλλω στη συνέχεια του έργου της Αναγέννησης.

 

Είναι αλήθεια ότι έχετε ένα όνομα με ιστορία στο Κορωπί. Ηδη υπάρχει δρόμος Αριστείδου Γκίκα και δωρεά οικοπέδου, όπου στεγάζεται η Κοινωνική Πρόνοια σήμερα. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;

Η οικογένειά μου είχε ανέκαθεν βαθειά αγάπη για το Κορωπί και τους ανθρώπους του. Η πρώτη γενιά της οικογένειάς μου, ο Αριστείδης Γκίκας, προσέφερε τις υπηρεσίες του ως γιατρός στους κατοίκους της περιοχής και ήταν πρόεδρος της νεοσύστατης κοινότητας Κρωπίας από το 1914 έως το 1922. Η δεύτερη γενιά, ο πατέρας μου, Ανδρέας Γκίκας, έκανε δωρεά μέρους της περιουσίας του στο Δήμο πριν από 45 χρόνια, η οποία αξιοποιήθηκε με τη δημιουργία του κτηρίου της Κοινωνικής Πρόνοιας το 2010.

 

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχετε δημιουργήσει ένα ρεύμα που σας υποστηρίζει. Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Η ανταπόκριση των δημοτών στην προσπάθειά μας είναι πράγματι συγκινητική και μας κάνει πολύ αισιόδοξους. Μέσα από την καθημερινή επαφή μας, όλο αυτό το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, διαπιστώνω ότι οι δημότες αξιολογούν θετικά το έργο της δημοτικής αρχής, επιθυμούν σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις για τα θέματα της καθημερινότητάς τους και δείχνουν εμπιστοσύνη στις προτάσεις του συνδυασμού μας. Είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας διαθέτουν μνήμη και κρίση και όντας άρτια ενημερωμένοι, στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα επιλέξουν σωστά. Και σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανανεωμένη υποψηφιότητα της Αναγέννησης.

 

Τον τελευταίο μήνα ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και οι τοπικές εφημερίδες με ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πολλές φορές, για μια νοθεία σε ψηφοδέλτια της προηγούμενης δημοτικής εκλογικής διαδικασίας.

Σήμερα έχει επανέλθει στο προσκήνιο και κατηγορείται ο άλλος υποψήφιος Δημήτρης Κιούσης.

Εσείς μέσα από την «Αναγέννηση» καλείτε τον Δ. Κιούση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση του και να αποκαταστήσει το όνομά του, γιατί όπως σημειώνετε ζητάτε «ο κ. Κιούσης να σεβαστεί το δημόσιο συμφέρον και να λογοδοτήσει πολιτικά στην τοπική κοινωνία αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες του και να μην καλύπτεται πίσω από το όνομα του συνδυασμού εκθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ηθικά και πολιτικά τους υποψηφίους συμβούλους του».

Εχετε κάτι συγκεκριμένο και τελεσίδικο σ’ αυτή την ιστορία; Γιατί εμείς περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου κατά πόσον είναι δολιοφθορά τα σημαδεμένα ψηφοδέλτια και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Πράγματι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ και οι τοπικές εφημερίδες ασχολούνται με την υπόθεση της απόπειρας νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος του 2006. Εκτός από τις δικές σας αναφορές στην υπόθεση, μέσα στον τελευταίο χρόνο, η πρώτη αναφορά στο θέμα έγινε από την εκπομπή του Γ. Σπίνου στο τηλεοπτικό κανάλι EXTRA 3, τον Ιούλιο του 2010. Δύο μήνες μετά, την 2/9/2010, η τοπική εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βλαστάρια και στο Κορωπί», ενώ ακολουθεί εκτενέστερο ρεπορτάζ στη σελίδα 14. Η τρίτη αναφορά έγινε πρόσφατα (3/10/2010) από την εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Δικαστικό θρίλερ στο Κορωπί, με απόπειρα νοθείας και εκβιασμούς» (σελ. 22), το οποίο αναδημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό τόπο των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (anatolikiattikinews.blogspot.com) την 6/10/2010. Η τελευταία αναφορά έγινε από την τοπική εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ με τίτλο «Το θρίλερ του Κορωπίου» την 20/10/2010 (σελ. 19) και την 27/10/2010 (σελ. 27).

Μετά από όλον αυτό το θόρυβο, εμείς ως ανθυποψήφιος συνδυασμός νιώσαμε την ανάγκη να παρέμβουμε ζητώντας από τον κ. Κιούση να σεβαστεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκαθαρίσει την θέση του στην τοπική κοινωνία. Αυτά ως προς το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Ως προς το νομικό σκέλος, εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε να ολοκληρώσει το έργο της. Είναι για το καλό όλων μας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Ο δημόσιος διάλογος θα έπρεπε να αφορά μόνο στα προβλήματα της πόλης μας και στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη δεκαετία που έρχεται. Όμως η στάση του κ. Κιούση δημιουργεί ερωτηματικά :

Γιατί δεν απαντά στα μέσα που τον ενοχοποιούν;

Γιατί δεν προβαίνει σε μηνύσεις /αγωγές εκείνων που εμπλέκουν το όνομα του;

Γιατί επέλεξε να απαντήσει σε τοπική εφημερίδα και όχι στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ;

 

Ποιός ευθύνεται στο πρωτοδικειο;

 

Γιατί η απάντηση που έδωσε στην τοπική εφημερίδα υπογράφεται από την παράταξή του και όχι από τον ίδιον, αφού κανένα μέσο μέχρι σήμερα, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει εμπλέξει την παράταξη του;

Εμείς απλά διερωτώμεθα για όλα αυτά. Εμείς δεν συκοφαντούμε. Έχουμε εύλογη ανησυχία και υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.

Η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει ως προς την νοθεία των ψηφοδελτίων της Αναγέννησης. Υπάρχουν δύο σχετικές δικαστικές αποφάσεις Διοικητικού Πρωτοδικείου και μία απόφαση του ΣτΕ. Οι αποφάσεις αυτές δέχονται ότι η δολιοφθορά των ψηφοδελτίων έγινε στο διάστημα από το μεσημέρι της 5/11/2006 έως το μεσημέρι της 6/11/2006 και αφού είχε ολοκληρωθεί η πρώτη επανακαταμέτρηση. Στο διάστημα αυτό τα ψηφοδέλτια βρίσκονταν σε φυλασσόμενο χώρο του Πρωτοδικείου Αθηνών. Μετά από μηνυτήριες αναφορές που έγιναν από τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αθανασόπουλο και τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ιωάννη Γκίκα (Μουστάκια) για δολιοφθορά ψηφοδελτίων κατά παντός υπευθύνου και εφόσον ο κ. Κιούσης έκανε χρήση των τρυπημένων ψηφοδελτίων στην ένστασή του, έγινε προανάκριση και παραπέμφθηκε στην 17η Τακτική Ανακρίτρια με τις κατηγορίες: απόπειρα νόθευσης εκλογών, ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη και ψευδής αναφορά στην Αρχή.

 

Για την υπόθεση των ψηφοδελτίων ρωτήσαμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Κιούση, για το θέμα που τον “εγκαλει” ο Αριστείδης Γκίκας και η απάντησή του βρίσκεται παρακάτω.

 

 

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ απαντά

 

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η απόπειρα σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής μου, που επιχειρείται συστηματικά λίγες μόλις μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές από τους αντιπάλους μου. Τούτο γίνεται μέσω καθοδηγούμενων δημοσιευμάτων τόσο σε κυριακάτικο έντυπο όσο και σε τοπικό, χωρίς την ελάχιστη διασταύρωση για τον έλεγχο της αλήθειας των όσων αναφέρονται σε αυτά, όπως στοιχειωδώς επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.

Είναι ολοφάνερο ότι τέτοια δημοσιεύματα και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μοναδικό σκοπό έχουν να σταματήσουν το ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία του Κορωπίου υπέρ των θέσkiousis_4εων του συνδυασμού μας. Όλοι όμως, γνωρίζετε πολύ καλά την πορεία, το ήθος και την πολύχρονη προσφορά, τη δική μου και των συνεργατών μου, στην πόλη μας.

Επί της ουσίας: τα όσα αναφέρονται ανώνυμα και ανυπόγραφα σε βάρος του προσώπου μου στο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας, από δημοσιογράφο που υπογράφει με ψευδώνυμο, ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Είναι ανυπόστατα και συκοφαντικά. Με αφορμή αυτό, συγκεκριμένη τοπική εφημερίδα επιμένει, υποκινούμενη προφανώς από τους αντιπάλους μας, να αναπαράγει το δημοσίευμα παραλλάσσοντάς το για να το καθιστά δήθεν επίκαιρο.

Ουδέποτε εδώ και 4 χρόνια, έχω κληθεί από οποιαδήποτε δικαστική αρχή να καταθέσω οτιδήποτε σε σχέση με όσα αναληθή και συκοφαντικά σε βάρος μου αναφέρονται στα πιο πάνω δημοσιεύματα.

Γι’ αυτό οφείλουν, όλοι οι δημότες του Κορωπίου, να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Να απομονώσουν όσους αναπαράγουν και διακινούν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα και τα χρησιμοποιούν αθέμιτα για τον επηρεασμό της εκλογικής τους συνείδησης.

Είναι βέβαιο ότι όλοι αυτοί που έχουν στηρίξει τον προεκλογικό τους αγώνα σε λιβελογραφήματα, είναι απελπισμένοι και πανικόβλητοι. Δεν έχουν θέσεις και επιχειρήματα για να σας πείσουν.

Δεν αναλαμβάνει κανένας από αυτούς την ευθύνη για όσα υποσχέθηκαν και δεν υλοποίησαν. Εξακολουθούν με την ίδια λογική να μην απολογούνται για τα πεπραγμένα τους και εντέχνως να αποκρύπτουν την αλήθεια για τα υπέρογκα χρέη που αφήνουν στον Δήμο μας.

Γι’ αυτό σας καλώ, να κρίνετε και να συγκρίνετε πορείες, θέσεις και προτάσεις των υποψηφίων και να συμβάλλετε σε μια δημοκρατική αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

Είναι υπεύθυνη πολιτική μας επιλογή, να μην αφήσουμε την πόλη να γυρίσει πίσω, στις πρόσφατες εποχές διχασμού που μας επέβαλαν.

Σε κάθε περίπτωση η παράταξή μας, και εγώ προσωπικά, άμεσα κάνουμε χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας, εναντίον όσων προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή μας και που μόνο σκοπό έχουν την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας του Κορωπίου.

Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και δεσμεύσεις, χαράζουμε πορεία εμπιστοσύνης και διαλόγου με εσάς τους δημότες. Η απήχησή μας διευρύνεται και φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι αφήνουμε τους λασπολόγους και υποχθόνιους συκοφάντες στη μοναξιά της απομόνωσής τους από την κοινωνία του Κορωπίου. Ενωμένοι, προχωράμε μπροστά για τη μεγάλη νίκη στις 7 Νοεμβρίου.

Δημήτρης Κιούσης

 

Στην παραπάνω δήλωσή του ζητήσαμε μια εύλογη διευκρίνιση:

 

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε ο εκλογικός σας αντίπαλος Αρ. Γκίκας, και αποδεικνύει με τις σχετικές αποφάσεις που μας ενεχείρισε, τα επίμαχα ψηφοδέλτια είχαν τρυπηθεί ομαδικά, στο ίδιο σημείο, από αμβλύ όργανο (σακοράφα ή κάτι τέτοιο, μετά την πρώτη καταμέτρηση στο Πρωτοδικείο. Ο Δήμαρχος Θ. Αθανασόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Γκίκας (Μουστάκιας) υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές “κατά παντός υπευθύνου”. Ο Αρ. Γκίκας λοιπόν θεωρεί στη συνέντευξή του ότι εφ’ όσον στην ένστασή σας, κάνατε χρήση των τρυπημένων ψηφοδελτίων πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, τη στιγμή μάλιστα που της υπόθεσης έχει επιληφθεί η 17η τακτική ανακρίτρια.

 

Δ. Κιούσης: Δεν γνωρίζω τί λέει ο κ. Γκίκας. Εκείνο που λέω εγώ είναι ότι στην ένστασή μας, όπως ήταν εύλογο, κάναμε χρήση κάθε ψηφοδελτίου που κρίναμε από τα “σημάνδια” του ότι είναι άκυρο. Κάποια μάλιστα ακυρώθηκαν. Για τα άλλα, δεν μπορουμε εμείς να γνωρίζουμε τον αίτιο της όποιας φθοράς τους. Θα το κρίνει το δικαστήριο. Εξ’ άλλου εγώ δεν έχω ειδοποιηθεί από κανέναν ανακριτή σχετικώς, όπως τονίζω και στην παρούσα δήλωσή μου.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 158 guests και κανένα μέλος