olympiada-astrofΣτο Βόλο εφέτος διεξήχθη η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με πολλές συμμετοχές από διάφορες χώρες.

Πολλές και σημαντικές οι διακρίσεις των συμμετεχόντων μαθητών.

Για 10 ημέρες η πόλη του Βόλου ανέπνεε στους ρυθμούς της Ολυμπιακής Αστρονομίας και Αστροφυσικής, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να μυηθούν στο πνεύμα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη στήριξη του Δήμου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να υλοποιήσουν το οργανωτικό μέρος το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το οικονομικό μέρος ανέλαβαν Ιδρύματα και απλοί πολίτες και το οργανωτικό υποστηρίχτηκε ιδιαίτερα από πολλούς εθελοντές

Συνολικά φιλοξενήθηκαν περί τους 180 μαθητές και 100 συνοδοί καθηγητές. Παράλληλα στο Βόλο βρέθηκαν άλλοι 100 καθηγητές, ερευνητές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε εργασίες θερινών σχολείων για τη Φυσική και την Αστρονομία.

olympiada-astrofysikis_2olympiada-astrofysikis_5Μετά από τέσσερις ημέρες συνεχών εξετάσεων, την, Κυριακή 5/8, στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση απονομής των βραβείων. Από τους 180 μαθητές έλαβαν μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις περί τους 120 μαθητές.

Την 1η θέση (στην συνολική βαθμολογία) κατέκτησε μαθητής από Ρουμανία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο.

Από τους 10 Ελληνες μαθητές, βραβεύτηκαν ο αθλητής Περικλής Οκαλίδης από την Αθήνα με αργυρό μετάλλιο, τέσσερις με χάλκινα μετάλλια οι εξής: Νίκος Κουκουφίλιππας από την Αθήνα, Νίκος Κουκουλεκίδης από την Θεσσαλονίκη, Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας, Νίκος Καραμπίτσος από την Αθήνα.

Επίσης, άλλοι τέσσερις έλαβαν τη διάκριση της εύφημης μνείας. Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από την Αγία Άννα Εύβοιας, Ευθύμιος-Αλκιβιάδης Πράπας από την Λάρισα, Νίκος Σκοκέας-McKellen από την Καλαμάτα και Αχιλλέας Παλάσκος από τη Θεσσαλονίκη.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας όπως ανακοίνωσε, έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την όλη διοργάνωση, αλλά και γιατί καθιερώθηκε παμψηφεί στη Συνέλευση των αποστολών όλων των κρατών, ο ύμνος της Ολυμπιάδας Αστρονομίας «Ίριδα», που είναι σύνθεση του Βασίλη Τασούδη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Έτσι σε κάθε επόμενη Ολυμπιάδα, τόσο στην Τελετή Έναρξης αλλά την Τελετή Λήξης, θα ακούγεται ο ύμνος αυτός.

Οι χώρες που είχαν την καλύτερη παρουσία ήταν η Ρουμανία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Σλοβακία. Παράλληλα υπήρξαν και χώρες που συμμετείχαν σε μια τέτοια Ολυμπιάδα για πρώτη φορά, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος.

Η Τελετή Λήξης πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα, όπου ο τοπικος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος πρόσφερε δείπνο σε όλους τους μαθητές και τους συνοδούς τους.

olympiada-astrofysikis_4

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 168 guests και κανένα μέλος