Βρεθήκαμε προχθές βράδυ 10/3 στην αίθουσα “Ιωνία” της Βούλας, για μια εκδήλωση του 4ου δημοτικού Σχολείου Βούλας.
Ο τίτλος της “Χρυσοπράσινο φύλλο” από το γνωστό τραγούδι σε μουσική Μίκη Θεωδοράκη, “Γη της λεμονιάς, της ελιάς γη της αγκαλιάς, της χαράς γη του πεύκου, του κυπαρισσιού, των παληκαριών και της αγάπης, Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο…
Ενα διεθνές πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το οποίο ασχολούνται οι μαθητές του 4ου με τη βοήθεια των δασκάλων τους βεβαίως.
Εχουν κι άλλη φορά κάνει εκδήλωση μα δεν έτυχα.
Στην εκδήλωση πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές της Στ τάξης και δέκα παιδιά μαθητές επίσης από το σχολείο του Ψευδά Κύπρου.
Τα παιδιά έβγαιναν στη σκηνή ανά ομάδα και κάθε ομάδα μιλούσε πάνω σε θέματα που μπορούν να βελτιώσουν το περιβάλλον.
Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν το λεξιλόγιο των παιδιών. Ενα δύσκολο λεξιλόγιο με ορολογίες που δεν τα διάβαζαν, αλλά τα έλεγαν από στήθους (προφορικά).xrysoprasinofyllo_2
Η τεχνογνωσία που ασχολήθηκαν: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - αιολική ενέργεια, βιομάζα, ανεμογενήτριες, υδροενέργεια - και άλλα, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό να τα ακούς από έντεκα χρονών παιδιά.


Εκείνο που θέλω να τονίσω και που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτά τα παιδιά θα είναι οι προπομποί μιας άλλης αντίληψης και νοοτροπίας για αγάπη προς το περιβάλλον. Οχι γιατί μας αρέσει η φύση και την αγαπάμε, αλλά γιατί έχουμε εμπεδώσει ότι η φύση μας δίνει ζωή και είναι επιτακτική ανάγκη να την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε πολλές ενότητες όπως: “Φωτισμός’, “Ηλ. συσκευές”, “Πλανήτης Γη SOS”, “Μεταφορές”, “Θέρμανση”, “Βροχοποιοί”, “Απορρίμματα”. Ακόμη παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εκλεισαν δε με ένα ...συρτάκι.

Το πρόγραμμα απ’ ότι είδα εφαρμόζεται και σε άλλα σχολεία ανά την επικράτεια σε συνεργασία πάντα με σχολεία της Κύπρου, και αυτό είναι ακόμη πιο παρήγορο. Από την Ανατ. Αττική συμμετέχει το 2ο Δημ. Πόρτο Ράφτη και το 2ο Καλυβίων. Το διάστημα 10-13 Μαρτίου θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι ο διευθυντής του σχολείου Δημήτρης Ζάχος, και οι δάσκαλοι Αντώνιος Σκέλλας (Στ1) και Γεώργιος Σαϊνης (Στ2).

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και στους υπεύθυνους του προγράμματος εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια αυτή.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 427 guests και κανένα μέλος