Την “άγνωστη” και πολύ οικεία συνοικία “Δικηγορικά” της Βούλας προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε μέσω του εξωραϊστικού Συλλόγου “Θέμις”, που εδρεύει εκεί.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Δημήτρης Ηλιού, ο οποίος δέχθηκε ευχάριστα να μας μιλήσει.


Αννα Μπουζιάνη: Κύριε Ηλιού είστε πρόεδρος στο Σύλλογο «Θέμις» στα Δικηγορικά της Βούλας. Απ’ όσο γνωρίζουμε τα «Δικηγορικά» βρίσκονται μεταξύ Ευρυάλης Βούλας και Πανοράματος. Οριοθετείστε μας την έκταση των Δικηγορικών.

Δημήτρης Ηλιού: Η περιοχή μας συνορεύει με την Αιξωνή Γλυφάδας. Συγκεκριμένα η οδός Δερβενακίων είναι το σύνορο των δυο Πόλεων. Χαρακτηριστικά η μια πλευρά του δρόμου είναι εξωραΐσμένη· από τη μεριά της Γλυφαδας, η οποία ουσιαστικά καταπάτησε ένα μέρος του δρόμου, κλείνοντάς τον με ένα ανοικτό γήπεδο Μπάσκετ. Τοποθέτησε μάλιστα τις κολόνες ηλεκτρισμού εκεί που θα διευρύνετο ο συγκεκριμένος δρομος. Από την άλλη πλευρά, η Βούλα “συναγωνιζεται” με μια χωματερή πολλών στρεμμάτων, που συνορεύει με το 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο και μάλιστα απλώνεται στην είσοδο της Πόλης μας.

Απο την βόρεια πλευρά, η οδος Ζακύνθου, διαχωρίζει τα Δικηγορικά από το Πανόραμα. Επεκτείνεται δε μέχρι την οδό Β. Γεωργίου. Σε ότι εχει σχέση με την γειτνίαση με την Περιοχή Ευρυάλη, ο Δήμος εθέσε μεν προ ολίγων ετών ως όριο τη Λ. Βουλιαγμένης, είναι όμως γνωστό ότι πολλοί Δικηγόροι ή οι απόγονοί τους διαμένουν σε σπίτια που έχουν ανεγερθεί σε οικοπεδικούς χώρους που εχουν παραχωρηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 50’ από τον Συνεταιρισμό των Δικηγορων Πειραιώς, κάτω από την Λ. Βουλιαγμένης.        

- Είστε από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου;
- Ναι. Ο υποφαινόμενος είναι αυτός που έτυχε να πάρει τήν πρωτοβουλία έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση των αειμνήστων φίλων, Φίλιππου Συρίγου και Σαράντη Μιχαλόπουλου, και τη βοήθεια της Ελένης Κατσακιώρη, του Αλέξανδρου Γιάγκου, του Μάκη Κουρσούνη καθώςκαι της Ελσας Γιαννοπούλου και φυσικά πολλών εκλεκτων κατοίκων της Περιοχης. Στα Δικηγορικά αρκετοί κάτοικοι διαβιούν πολλά χρόνια και ετσι έχουμε την τύχη, οι περισσότεροι να γνωριζόμαστε φιλικά.

Hliou-d- Τί σας έκανε να δημιουργήσετε το Σύλλογο «Θέμις»;
- Θεωρούσαμε ότι η Βούλα αποτελεί μια ενότητα· γι’ αυτό και οι πρωτοβουλίες μας αναμιγνύονταν με των άλλων περιοχών. Οι σχέσεις μας με όλες τις περιοχές της Πόλης μας ήταν πολύ φιλικές και κυρίως με το Πανόραμα με το οποίο μας συνδέουν κοινοί πυλώνες:
H Ενορία του Αγίου Νεκταρίου (θυμίζουμε ότι κάτοικοι των Δικηγορικών διέθεσαν ικανότατα ποσά για την ανέγερση του Ναού) τα κοινά σχολεία, 3ο Δημοτικό Σχολείο στο Πανόραμα, όπου φοιτούν και τα παιδιά των Δικηγορικών καθώς και το Νηπιαγωγείο, το 2ο Γυμνάσιο - 2ο Λύκειο που υπάγονται στα Δικηγορικά, αλλά αντίστοιχα φοιτούν και τα παιδιά του Πανοράματος. Μετα από μακρόχρονη θητεία στον Πρωτέα όπου αθλούνταν και τα παιδια μου, ιδρύσαμε τον “Φιλαθλητικο 2004” για παιδιά και νέους που δεν έχουν προσόντα πρωταθλητισμού αλλά έπρεπε να αθλούνται. Επισης τον Σύλλογο Αποφοίτων του 2ου Λυκείου Βούλας με την επωνυμία “Οδος Προόδου” , συμμετοχή ως ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο “Διεκδίκησης για το 3ο Γυμνάσιο - Λύκειο Βούλας” και πολλά άλλα.

Σταδιακά ανακαλύψαμε ότι θεωρήθηκε η συνοικία Δικηγορικά ως ξέφραγο αμπέλι. Τα αυτοκίνητα διασχίζουν τους δρόμους μας με εγκληματική ταχύτητα, η Πειραιώς αντιμετωπίζεται σαν Λεωφόρος. Συμβαίνουν ατυχήματα με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό και συχνότητα από την Λ. Βουλιαγμένης. Παιδιά του Δημοτικού αποκλείονται πλεον από το 3ο Δημοτικό και τους υποδεικνύεται να εγγράφονται στο Πρώτο ή στο Δέυτερο, που ως γνωστόν απέχουν τριπλάσια απόσταση και βέβαια πρέπει να διασχίζουν τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Και το αποκορύφωμα, ξαφνικά βρεθήκαμε να ανήκουμε στην Ενορία του Αγίου Ιωάννη!!

Ετσι λοιπόν, αναγκαστήκαμε να ιδρύσουμε τον Σύλλογο ώστε να κινούμεθα πλέον συντεταγμένα.

- Ποιες είναι οι δραστηριότητες που ασχολείται ο σύλλογος;
- Εκτός από την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων, που μας απασχολούν σχεδόν συνεχώς μια και αφορούν στην ασφάλεια και την καθημερινή ζωή των Δημοτών της Περιοχής μας, ασχολούμεθα αποκλειστικά με συναφή των επιδιώξεων του Συλλόγου, θέματα.

- Ειστε ικανοποιημένος από τον εξωραϊσμό της συνοικίας σας;
- Την Περιοχή μας τη διαμόρφωσαν οι Δικηγόροι Πειραιώς, πρό πενήντα ετών περίπου, με τέτοιο τρόπο ώστε, παρα την σχεδόν παντελή ελλειψη παρέμβασης του Δήμου (διαχρονικά) μπορούμε να πούμε ότι διαθέτει έναν “αυτοφυή” εξωραϊσμό και συνεχίζει να υπάρχει με τη φροντίδα των Δημοτών-κατοίκων.    

- Υπάρχουν ελλείψεις και ποιες είναι αυτές;
- Ναι, πρέπει να ολοκληρωθεί η εγκαταστάση του Αερίου και ένα μικρο υπόλοιπο κομμάτι της απορροής των ομβρίων υδάτων. Και φυσικά ό,τι έχει σχέση με την οδική σήμανση, και την εν γένει επικινδυνότητα της κυκλοφορίας.

- Είστε ικανοποιημένος από την παρουσία της Δημοτικής Αρχής στην συνοικία σας;
- Όπως προανεφέραμε, διαχρονικά, η παρουσία της Δημοτικής Αρχής είναι απειροελάχιστη, οπότε δέν επιδέχεται κριτική.

- Τι θα προτείνατε στην όποια επερχόμενη Δημοτική Αρχή για τη συνοικία σας.
- Κατ’αρχάς να ασχοληθεί με τα στοιχειώδη, όπως εχουν καταγραφεί παραπάνω. Κατόπιν βλεπουμε.

- Σκέπτεστε μήπως να ασχοληθείτε ενεργά μέσα από κάποιο Δημοτικό συνδυασμό στις επερχόμενες εκλογές;     
- Είναι γεγονός ότι, όπως και παλαιότερα ετσι και τώρα, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, πράγμα μάλλον σύνηθες, αφού λογικό είναι οι συνδυασμοί να ενδιαφέρονται να εντάξουν στο ψηφοδελτιο τους, ενεργούς πολίτες. Τα κοινά δεν με αφήνουν αδιάφορο. Όμως αισθάνομαι ικανοποιημένος, στο μέτρο του δυνατού, με τις μέχρι τώρα Κοινωνικές ενασχολήσεις μου. Με δεδομένη δε προτεραιότητα στην οικογένεια μου, την εργασία και τις επαγγελματικές ενασχολήσεις δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τετοιο. Οπότε δεν αποβλέπω σε πιθανά οφφίτσια για λόγους εντυπωσιασμού. Το δε κερασάκι είναι οι κάκιστες εντυπώσεις που έχουν μείνει από την διεξαγωγή των Δημοτικών Συμβουλίων της παρούσας 4ετιας οπου κυριάρχησε άκρατος ατομισμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


- Κύριε Ηλιού, ευχαριστώ, για το χρόνο που διαθέσατε και εύχομαι να αναμιχθείτε με τα του Δήμου, γιατί οι ενεργοί πολίτες θα πρέπει να συμμετέχουν, πρωτίστως, στα δημοτικά δρώμενα.



Ο Δημήτρης Ηλιού είναι Απόφοιτος του Ελληνογαλλικού Κολλεγίου Saint Paul, De la Salle, και συμμετέχει στο Δ.Σ   τού Σύλλογου Αποφοίτων που εχει πολυσχιδείς δραστηριότητες, όπως αυτή που ετοιμάζουν για σήμερα Σάββατο 1η Φεβρουαρίου ως συνδιοργανωτές εκδήλωσης στο Θέατρο του Κολλεγίου με προσκλημένους Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης σπούδασε Οικονομικά-Ναυτιλιακά στην Αγγλία, οπου και εργάστηκε για ικανό διαστημα στο Σίτυ.

Είναι μέλος τού Ναυτιλιακού Χρηματιστήριου του Λονδίνου, τα τελευταία 30 χρόνια, οπου και διατέλεσε εκλεγμένο Μέλος του Δ.Σ αλλά και των Επιτροπών των Διεθνών Ναυτιλιακων δεικτών που κατευθύνουν την Παγκόσμια Ναυτιλία.

Προετοίμασε, πρότεινε και εγινε αποδεκτό από το εν λόγω Χρηματιστήριο, με καθημερινή πλέον Διεθνή χρήση, έγγραφο, που είναι γνωστο ώς Baltic99.

Είναι εκλεγμένος Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Ναυτιλιακών Συμβάσεων Έλλάδος, όπου εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, προσφέρουν σε Πτυχιούχους και Μεταπτυχιακούς ετήσια Σεμινάρια Ναυτιλιακών-Οικονομικών. Παρέχουν δε Δίπλωμα από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε επισκέπτης Λέκτορας του Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Εχει μία ωραία οικογένεια που αποτελείται από τη σύντροφό του Μιμίκα και τα τρία του παιδιά (τον Ακη, τον Βαγγέλη και την Ελενα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 172 guests και κανένα μέλος