keratea-aioliko.jpgΤο πρώτο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής - ΠΕΝΑ της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της Ευρώπης στο Δήμο Κερατέας.
Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης  Χρήστο Φώλια το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής – ΠΕΝΑ, στο επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ στην Κερατέα...

ΠΑΡΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕΝΑ) ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ


Το πρώτο Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής - ΠΕΝΑ της Ελλάδας και το μεγαλύτερο της Ευρώπης στο Δήμο Κερατέας.

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τον Υπουργό Ανάπτυξης  Χρήστο Φώλια το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής – ΠΕΝΑ, στο επιδεικτικό Αιολικό Πάρκο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας-ΚΑΠΕ στην Κερατέα.


Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, τόνισε τη συμβολή που θα έχει το ΠΕΝΑ στην εξοικείωση του κόσμου με φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την ενημέρωσή του για το ενεργειακό πρόβλημα και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπισθεί.

Σημείωσε πως τέτοιου είδους καινοτόμα έργα, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να τα αγκαλιάζουν, αφού μόνο προς όφελός τους μπορούν να είναι, σε αντίθεση με άλλα έργα που μόνο καταστροφή και υποβάθμιση προσφέρουν.


Στόχοι και δράσεις του ΠΕΝΑ


Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του Πάρκου, σε συνδυασμό με τα καινοτόμα και πρωτοποριακά εκπαιδευτικά εργαλεία, θα δώσουν την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να κατανοήσει τους μηχανισμούς της παραγωγής, της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ όπως επίσης και τη βέλτιστη εκμετάλλευση τους. Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να επισκεφθούν ένα χώρο, όπου μπορούν να ενημερωθούν για τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ οι μικρότερες ηλικίες θα μπορούν να ερευνήσουν και ταυτόχρονα να μάθουν.

keratea-aioliko.jpgΤο ΠΕΝΑ κατασκευάστηκε έτσι ώστε να βρίσκεται σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και οι παρεμβάσεις να εντάσσονται αισθητικά στο τοπίο. Οριοθετείται από ένα ξύλινο μονοπάτι φωτιζόμενο με αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά, όπου στη διαδρομή συναντά εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς εκθεσιακούς κόμβους. Δύο ηλεκτρικά οχήματα θα εξυπηρετούν στη μεταφορά του εξοπλισμού και των AMEA.

Αποτελείται απο:

4 εκπαιδευτικές περιοχές:

• Π1 - Το Μέτωπο του Ανέμου

• Π2 - Το Υδρογόνο

• Π3 - Τη Ροή του Νερού

• Π4 - Το Μέτωπο του Ήλιου

επιδεικτικές μονάδες:

• Μονάδα Βιομάζας για θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης

• Επιδεικτική Γεωθερμική αντλία θερμότητας για κλιματισμό χώρου

• Αντλητική Μονάδα με Φωτοβολταϊκό Σύστημα

• Αυτόνομη Υβριδική Μονάδα Αφαλάτωσης Θαλασσινού Νερού

• Μονάδα Παραγωγής, Εμφιάλωσης & Αποθήκευσης Υδρογόνου με χρήση Αιολικής Ενέργειας

• Φωτοβολταϊκό Διαξονικό Σύστημα Παρακολούθησης του Ήλιου


Εκτός από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις το ΠΕΝΑ περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο αμφιθέατρο με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διεξαγωγή σεμιναρίων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Βουλευτής της Περιφερείας Αττικής Γιώργος Βλάχος, ο οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η επιστήμη μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην πρόοδο, αλλά και στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο ένα καλύτερο αύριο τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας.

 

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 191 guests και κανένα μέλος