Η υπόθεση του ξυλοδαρμού καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ ή ΑΣΟΕΕ) σας είναι ήδη γνωστή.

Εκείνο που μας απασχολεί στο παρόν και θα ‘πρεπε προ πολλού να έχει απασχολήσει πρωτίστως την ακαδημαϊκή κοινότητα, την πολιτική ηγεσία βεβαίως, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, είναι το υπόβαθρο. Το αίτιο προϋπάρχει του αιτιατού δηλαδή του αποτελέσματος.

Η αστυνομία διερευνά το αιτιατό (τον ξυλοδαρμό) και η δικαιοσύνη αναμένεται να κάνει το έργο της.

Ο χτυπημένος φέρεται να δήλωσε στους αστυνομικούς ότι η επίθεση εναντίον του ήταν «κατευθυνόμενη» από τρεις καθηγητές (συναδέλφους) με τους οποίους έχει δικαστικές διαμάχες!

Ο δικηγόρος ενός εξ’ αυτών, Αγαμ. Τάτσης, δήλωσε κατηγορηματικά την επομένη του περιστατικού, (12.1.22) στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», και άλλα ΜΜΕ, ότι ο πελάτης του - ένας εκ των τριών αντιδίκων του καθηγητή που ξυλοκοπήθηκε «δεν έχει καμμιά εμπλοκή και καταδικάζει οποιαδήποτε πράξη βίας» και ότι οι κατηγορίες που προέβαλε ο εν λόγω καθηγητής κατά του πελάτη του επίσης καθηγητή «είναι προφανείς δικαιολογίες, εν όψει των δικών που έρχονται για τα βαρύτατα αδικήματα που κατηγορείται...». Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Και ποια είναι τα βαρύτατα αδικήματα που επικαλέστηκε ο δικηγόρος; «συνέργεια σε τοκογλυφία, ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, λογοκλοπή». Μέχρι να καταδικαστεί τελεσίδικα, βεβαίως, θεωρείται αθώος, λέμε εμείς, σεβόμενοι βασική νομική αρχή και τους νόμους. Απ’ την άλλη, ο καπνός δεν ανωθρώσκει αυθύπαρκτος.

Μεγάλη σημασία ασφαλώς έχουν όσα κατήγγειλε ο ποινικολόγος Αγ. Τάτσης στην εκπομπή κι αλλού, κατά του καθηγητή, του πρύτανη της ΑΣΟΕ, της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως και κυρίως για την «σήψη και διαφθορά» που αιωρείται (και) στα Πανεπιστήμια.

«...το κρίσιμο ηθικό ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει και την κοινωνία και το νομικό και πολιτικό σύστημα είναι ότι πως γίνεται ένας δημόσιος λειτουργός και δη καθηγητής Πανεπιστημίου, αυτός ο άνθρωπος που του έχουμε εμπιστευθεί τα παιδιά μας να βρίσκεται στη θέση του, ενώ διώκεται εκτός από την τοκογλυφία και για άλλα κακουργήματα. Ποιος άλλος δημόσιος υπάλληλος που διώκεται για τέτοια κακουργήματα δεν θα είχε τεθεί σε αργία; Πολλώ δε μάλλον σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνο αυτό, η δράση του «επιβραβεύεται» και με την τοποθέτησή του σε καίριες πολιτικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού» τόνισε ο δικηγόρος στον ΑΝΤ1, DEBATER κι αλλού σημπληρώνοντας ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής «με τη στήριξη και ανοχή των πρυτανικών Αρχών, ήταν αντιπρόεδρος του “Πράσινου Ταμείου” και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης», όπως το είπε.

Κατήγγειλε ακόμη ότι «όλα αυτά είχαν περιέλθει στη γνώση της Υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με γραπτή αναφορά από πέρυσι τον Φεβρουάριο και κάλεσε τον Πρωθυπουργό “να αποπέμψει την κυρία Κεραμέως”».

Το θέμα της γενικότερης σήψης της κοινωνίας είναι γνωστό, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1980 και πολύ παλιότερα βεβαίως, αλλά όταν η διαφθορά και το ήθος διαβρώνει την πνευματική ηγεσία του τόπου - όπως και τους άλλους καίριους τομείς - το πράγμα καθίσταται πολύ ανησυχητικό και ίσως μη αναστρέψιμο.

 

Κώστας Βενετσάνος

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 guests και κανένα μέλος