Η ΤΗΛΟΨΙΑ θα καλύπτεται από την ΕΡΤ 

Για ημέρες τα τηλεοπτικά κανάλια και κόμματα της αντιπολίτευσης πρωτοστατούσας της Ν.Δ. έχουν αποδυθεί σ’ έναν αγώνα μέχρις εσχάτων – με όλες τις εμφανείς και αφανείς δυνάμεις που διαθέτουν – ανατροπής της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.

Είναι πολλά τα λεφτά και κυρίως η μονοπώληση της ισχύος επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Στην όλη διελκυστίνδα ενέπλεξαν και την δικαιοσύνη, με περιπλοκές ήδη γνωστές.

Στο παρόν σημείωμα δεν κάνω ρεπορτάζ. Απλά, εκτιμώ ότι στην περίπτωση που η ολομέλεια του Συμβουλίου τους Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών, αντισυνταγματικό, η κυβέρνηση θα πειθαρχήσει ασφαλώς, στην απόφαση, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Θα εφαρμόσει τη νομιμότητα. (Παρ’ όλα όσα λέγονται από απαίδευτους βολευτές, και μάλιστα από του βήματος της Βουλής).

Η κυβέρνηση δεν θα ξαναγυρίσει βέβαια «στο παλιό καθεστώς ανομίας, στο status quo ander», όπως είπε ο Υπουργός Ν. Παππάς (ΣΚΑΪ 19.10, Σία Κοσιώνη).

Γιατί η νομιμότητα δεν έχει μόνο μια όψη· αυτή που συμφέρει στη διαπλοκή εμφανών και αφανών συμφερόντων,   με προθήκη τους καναλάρχες και τα (ορισμένα) κόμματα.

Η νομιμότητα έχει δύο όψεις:

Οχι μόνο μια πιθανή δικαστική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους, όπως και το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.

Τα κανάλια και οι καναλάρχες, μ’ ένα χορό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδρύσεώς τους. Με καθοδήγηση και εκμαυλισμό της κοινής γνώμης. Με ανάδειξη κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων, ατόμων και πολιτικών και οικονομικών επιλογών, καθοριστικών για την πορεία και την υπόσταση του Έθνους και της Ελλάδος ως ανεξάρτητου κράτους, αλλά και του λαού ως σύνολο και ως μεμονωμένων κοινωνικών μονάδων.

Αναφέρω πρόχειρα και ενδεικτικά ορισμένους χαρακτηριστικούς σταθμούς κατά τους οποίους τα «κανάλια» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο:

• Το «βρώμικο 1989»

• Τα Ίμια

• Το Χρηματιστήριο (μέγα σκάνδαλο και απαρχή της σημερινής μας εξάρτησης)

• Είσοδός μας στο ευρώ και απώλεια εθνικού μας νομίσματος

Σχέδιο Ανάν (Κύπρος)

• Εναλλαγές κυβερνήσεων

• Παρούσα κατάσταση μνημονίων υποτέλειας

• Τρομοκράτηση για την «ερωτική» προσκόλληση μεγάλου μέρους του λαού στο ευρώ και στους δεινάστες – δανειστές.

δημοψήφισμα του ΟΧΙ παρά την προπαγάνδιση από τα «κανάλια» του ΝΑΙ και τελική υπερίσχυση de factο του ναι, παρά την ξεκάθαρη εκφρασμένη θέληση του λαού υπέρ του όχι (62%)

Τα ιδιωτικά κανάλια άρχισαν να λειτουργούν αυθαίρετα από το 1989, χωρίς καμμία άδεια. Έκτοτε, από το νόμο του Βενιζέλου το 1993 και δώθε, με πολλά «κόλπα», λειτουργούν σε καθεστώς «προσωρινής νομιμότητας», επί 23 χρόνια! Τόσο προσωρινά! Δηλαδή παράνομα, και εν πάσει περιπτώσει από το Δεκέμβρη του 2015, εντελώς παράνομα.

Και όχι μόνο λειτουργούν, αλλά πουλάνε την άδεια σε νέους επιχειρηματίες, αποκερδαίνοντας εκατομμύρια ευρώ!!

Έτσι φτάνουμε στην άλλη όψη της νομιμότητας. Να κλείσουν άμεσα, όλα τα ιδιωτικά κανάλια, μέχρι να δημιουργηθεί το βέλτιστο για το κοινωνικό σύνολο, νομικό καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Οι ανάγκες της τηλοψίας μέχρι τότε θα καλύπτονται, ασφαλώς βελτιωμένες, από τη δημόσια τηλεόραση.

Κλείνω λιγάκι τεχνοκρατικά:

Το Σύνταγμα (άρθρο 15) στην παράγραφο 2, που τροποποιήθηκε στην αναθεώρηση του 2001, λέει: «Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους...» και συμπληρώνει στη συνέχεια με την τροποποίηση της αναθεώρησης του 2001: «...Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης...» και επεξηγεί παρακάτω πως «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, ...εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων.... η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας...» και πολλά άλλα ωραία, που δεν έχουν καμμιά σχέση, με όσα ανατριχιαστικά, αηδιαστικά και χυδαία συνήθως ...απολαμβάνουμε, με ελάχιστες ασφαλώς εξαιρέσεις.

Εκείνη η φράση, «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας» τί σας λέει;

Και μη μου πείτε ότι, «δεν είσαστε Συνταγματολόγοι» γιατί θα βάλω τον πρύτανη των Συνταγματολόγων να ανταπαντήσει. Ο Ν.Ν. Σαρίπολος λέει: «Το συνταγματικό δίκαιο δεν εφαρμόζεται αποκλειστικώς υπό νομικών· εφαρμόζεται υφ’ ολοκλήρου λαού...»1

Αλλά πώς να εφαρμοσθεί από ολόκληρο το λαό, εάν δεν είναι κατανοητό από το λαό. Και πως να είναι κατανοητό – ξεκάθαρα, χωρίς αμφιβολίες – όταν έχει τέτοια και τόσο ασύντακτη διατύπωση!

Να υπενθυμίσω ότι εισηγητής της πλειοψηφίας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος «...που λαμβάνει τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας». Είναι διατύπωση αυτή και μάλιστα για άρθρο καταστατικού χάρτη, μιας χώρας με τέλεια γλώσσα, χιλιάδων ετών, κατά κοινή παγκόσμια ομολογία;

Εγώ θεωρώ ότι εννοεί πως «Ο άμεσος έλεγχος του κράτους καταδεικνύεται ιδίως με την προηγούμενη έκδοση άδειας λειτουργίας των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών» επί των οποίων ασκεί την εποπτεία του το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης). Και εν πάσει περιπτώσει, όταν αυτό δεν υφίσταται, ΔΕΝ παύει να λειτουργεί και το κράτος.

Να αποτολμήσω και μια πρόβλεψη. Το ΣτΕ θα βγάλει άκυρο το νόμο, ως προς το σκέλος του αριθμού των αδειών, γιατί ο αριθμός 4 διευκολύνει την ολιγοπωλιακή συνεννόηση, περιορίζει τον ανταγωνισμό και τον πλουραλισμό απόψεων και πληροφόρησης.

―――――――――

1. Ν.Ν. Σαρίπολος: «Σύστημα Συνταγματικού και Γενικού Δικαίου» 1903, τομ. 1ος σελ. 26

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 272 guests και κανένα μέλος