• Δρομολόγια καθυστερούν ή παραλείπονται
  • βλάβες, δεν έχουν τηλεματική
  • ηλεκτρονικές επιγραφές εμφανίζουν

   ονόματα πόλεων ξένων χωρών!!

  • Δεν υπάρχει συχνή σύνδεση αστικών – υπεραστικών λεωφορείων

 

Aυτά και άλλα πολλά περιγράφει αναγνώστης στην παρακάτω επιστολή του για τις συνθήκες που επικρατούν στις Αστικές και Υπεραστικές συγκοινωνίες, που καλύπτουν την Ανατολική Αττική.

Επικοινωνώ μαζί σας με αφορμή το δημοσίευμα με τίτλο: «Δεκτό το αίτημά μας για ενίσχυση των συγκοινωνιών στην Ανατολική Αττική», στην εφημερίδα σας (αρ. φ. 127/18.2.23). Ως κάτοικος της Ανατολικής Αττικής και επιβάτης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) για πολλά χρόνια θα ήθελα να σας περιγράψω την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες. Δυστυχώς παρ’ όλη τη διαμαρτυρία των επιβατών κανένας δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με σκοπό τη βελτίωσή της. Οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων, οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Ανατ. Αττικής, ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες ανατολική και κεντρικού τομέα Αττικής. Όλοι δείχνουν αδιάφοροι.

Επιγραμματικά αναφέρω τα παρακάτω:

1) Οι σταθμοί του προαστιακού είναι εγκαταλελειμμένοι. Οι επιβάτες στις πλατφόρμες είναι εκτεθειμένοι στο κρύο και τη βροχή στο μέσο της Αττικής οδού. Το θέμα των προστατευτικών πετασμάτων ή της δημιουργίας κλειστής αίθουσας αναμονής, όπως υπάρχουν σε άλλους σταθμούς του προαστιακού είχε συζητηθεί πριν από μία δεκαετία και τότε είχε ειπωθεί ότι ο ΟΣΕ θα έκανε μελέτη! Δεν υπάρχουν οργανωμένοι – δωρεάν χώροι στάθμευσης με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο. Οι επιβάτες σταθμεύουν τα οχήματά τους στο δρόμο ή σε αγρούς, περπατούν μεγάλη απόσταση για να φθάσουν στο σταθμό, το οποίο είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα, όταν επιστρέφουν τις νυχτερινές ώρες. Επιπλέον παρατηρούνται πολλά περιστατικά φθορών ή κλοπών οχημάτων.

2) Δεν υπάρχει συχνή σύνδεση αστικών – υπεραστικών λεωφορείων από τις κωμοπόλεις προς τους σταθμούς του προαστιακού ώστε οι επιβάτες να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Αναγκάζονται να τα χρησιμοποιούν διότι δεν προλαβαίνουν τις ανταποκρίσεις.

3) Η συχνότητα των δρομολογίων του μετρό από και προς το αεροδρόμιο είναι κάθε μισή ώρα, το οποίο είναι απαράδεκτο για πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον επιβιβάζονται σ’ αυτό οι περισσότεροι τουρίστες – επισκέπτες της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο.

4) Η σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στις αστικές συγκοινωνίες των Μεσογείων με την ενοικίαση μεταχειρισμένων αστικών λεωφορείων και την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου στην εταιρία ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ απέτυχε. Νοικιάστηκαν λεωφορεία των οποίων τα παράθυρα δεν ανοίγουν και δεν αερίζονται! Δρομολόγια καθυστερούν ή παραλείπονται, πολλά οχήματα δεν καθαρίζονται, συχνά παρουσιάζουν βλάβες, δεν έχουν τηλεματική, ορισμένες ηλεκτρονικές επιγραφές εμφανίζουν ο ονόματα πόλεων ξένων χωρών και όχι της αφετηρίας και του τόπου τερματισμού. Έχουν τοποθετηθεί μικρές πινακίδες μόνο με την αριθμό της γραμμής.

5) Το καλοκαίρι του 2021, η Περιφέρεια Αττικής, υλοποίησε τη μεταφορά της αφετηρίας των γραμμών του Λαυρίου, Ραφήνας και Μαραθώνα του ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ από την οδό Μαυροματαίων (Πεδίο του Αρεως) στο Νομισματοκοπείο. Το αποτέλεσμα ήταν οι κάτοικοι να πληρώνουν δύο εισιτήρια (υπεραστικής και αστικής συγκοινωνίας), να ταλαιπωρούνται και να καθυστερούν. Επίσης τα δρομολόγια στις συγκεκριμένες γραμμές είναι λιγοστά, εδικά στη γραμμή του Λαυρίου και δεν επανήλθαν ποτέ στη συχνότητα που ήταν πριν την πανδημία. Επιβάτες είχαν επικοινωνήσει με την Περιφέρεια Αττικής πριν την αλλαγή της αφετηρίας και κατόπιν και είχαν προτείνει εφικτές λύσεις, όπως να εξακολουθήσει η προηγούμενη διαδρομή έως το Πεδίον του Άρεως ανεξαρτήτως, που θα σταθμεύουν τα λεωφορεία, κυκλική διαδρομή ή στάθμευση μαζί με τα οχήματα των γραμμών Ωρωπού και του Σουνίου παραλιακώς, όπου υπάρχει χώρος ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, που στις συγκεκριμένες γραμμές εκτελούνται λίγα δρομολόγια. Επίσης επικουρικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η Πλατεία Αιγύπτου που σταθμεύουν τα λεωφορεία της γραμμής της Θεσσαλονίκης.

Για όλα τα παραπάνω, έχουν διαμαρτυρηθεί οι κάτοικοι στην Περιφέρεια Αττικής, στο Υπουργείο Μεταφορών στα γραφεία των δημάρχων και των βουλευτών της περιοχής. Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν τυπικά, χωρίς ενασχόληση για τη βελτίωση των συγκοινωνιών. Οι περισσότεροι ήταν αδιάφοροι σε σημείο που έδειξαν ότι ενοχλούνται. Καλό θα ήταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής, οι βουλευτές και οι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής να κάνουν όλες τις μετακινήσεις τους για ένα διάστημα με τα ΜΜΜ προκειμένου να αντιληφθούν τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν και ταλαιπωρούν όλους τους επιβάτες. Δεν χρειάζονται μεγαλόπνοα σχέδια και μελέτες, οι επιβάτες γνωρίζουν καλύτερα από τους συγκοινωνιολόγους που δεν κατοικούν στην περιοχή και μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι υπεύθυνοι να ακούσουν τους επιβάτες.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ζητήθηκε η πύκνωση των δρομολογίων αστικών και υπεραστικών λεωφορείων έως ότου τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του προαστιακού προς Λαύριο. Για τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων δεν γίνεται άλλη αναφορά. Αφού μειώθηκαν δραματικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ιδιαίτερα στη γραμμή του Λαυρίου και δεν αντιληφθήκαμε για ποιο λόγο, τώρα θα πυκνώσουν; Τα δρομολόγια έπρεπε να είναι ήδη περισσότερα ανεξαρτήτως του πότε θα γίνει η επέκταση του προαστιακού. Το παράλογο είναι ότι ενώ δεν έχει επεκταθεί προαστιακός προς το Λαύριο τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ έχουν μειωθεί κατά πολύ. Θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λανθασμένη άποψη, την οποία συνήθως υποστηρίζουν όσοι δεν μετακινούνται με τα ΜΜΜΕ, ότι όπου πηγαίνει το μετρό ή ο προαστιακός μειώνουμε καταργούμε γραμμές λεωφορείων. Μόνο στην περίπτωση που κάποια γραμμή δεν τη χρησιμοποιεί κανένας καταργείται. Και μετρό και προαστιακός και λεωφορεία (αστικά που θα κάνουν όλες τις στάσεις και express με λίγες στάσεις προς τους ίδιους προορισμούς και υπεραστικά) στην Ανατολική Αττική!

Δεν είναι δυνατόν επιβάτης που θέλει να μετακινηθεί από το Κορωπί προς την Αγία Παρασκευή, τη στάση Τόμπρα ή το Νομισματοκοπείο να διασχίζει όλη την Παιανία και να χρειάζεται σχεδόν μία ώρα.

Τέλος, θα πρότεινα ως άμεση λύση στα πολλά προβλήματα των ΜΜΜ στην περιοχή μας να ανατεθούν με διαγωνισμό και σε άλλες εταιρίες η εκτέλεση αστικών και υπεραστικών γραμμών με μεγάλη συχνότητα (συμβατικά και express στα ίδια δρομολόγια) και όσον αφορά τις υπεραστικές γραμμές να γίνονται οι διαδρομές έως το Πεδίο του Αρεως, όπως πριν. Η ανάθεση στις εταιρείες να γίνει για όσο διάστημα χρειάζεται προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την αγορά νέων λεωφορείων (με παράθυρα που θα ανοίγουν). Επίσης να γίνουν προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στον ΟΑΣΑ.

Η επένδυση στις συγκοινωνίες δείχνει σεβασμό στον επιβάτη και μέριμνα για τη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Με τιμή
Γιώργος Δρίτσας*
 

Σημείωση: Ο αναγνώστης Γ. Δρίτσας, δεν είναι ο γνωστός επικοινωνιολόγος στη Βούλα, Γιώργος Δρίτσας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 64 guests και κανένα μέλος