O Aντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μιλάει αποκλειστικά στην ΕΒΔΟΜΗ με τον Κώστα Βενετσάνο και την Αννα Μπουζιάνη απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις, που του ετέθησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ως αυτοδιοικητικός επί μία τουλάχιστον εικοσαετία γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που συναντάει και ο πολίτης και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα.
 
 
Παρακολουθήστε το:
 

K. Βενετσάνος: Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, σε μια γενική θεώρηση, πώς έχει περπατήσει ο πρώτος χρόνος της Περιφέρειας;

Π. Φιλίππου: Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία, και σας ευχαριστώ που όλα αυτά τα χρόνια είστε δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα προβλήματά της, τα οποία αναδεικνύετε.

Τον ενάμισο αυτό χρόνο που βρισκόμαστε στη νέα Περιφερειακή αρχή, νομίζω ότι έχουμε κινηθεί πάρα πολύ καλά και συντονισμένα. Πρώτα απ’ όλα προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και να έχουμε άριστες σχέσεις με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους, τουλάχιστον για την Ανατολική Αττική που ανήκω εγώ. Έχω πάρα πολύ στενή συνεργασία με τους Δήμους και προσπαθούμε να ιεραρχούμε και να βάζουμε σε μια σειρά τα επιμέρους προβλήματα που έχει η κάθε περιοχή, να τα δρομολογούμε για να βρίσκουμε τις λύσεις τους.

Από κει και πέρα βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο τόσο από οικονομικής πλευράς, μαζί με όλο το κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι όπως έχει εξελιχθεί, με την παρατεταμένη αυτή κρίση των τελευταίων έξι χρόνων. Εχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα και τουλάχιστον στον τομέα στήριξης της κοινωνίας, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα.

To καινούργιο ΕΣΠΑ, η ΣΕΣ όπως λέγεται, τα μεγαλύτερα κονδύλια του προγράμματος, που θα λήξει το 2020, έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος στήριξης της κοινωνίας, είτε τους ανέργους, είτε την επιχειρηματικότητα, τους νέους επιχειρηματίες, είτε τον πρωτογενή τομέα, είτε τον τουρισμό και προσπαθούμε να εκπονήσουμε προγράμματα να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της. Και από τα μεγάλα έργα βεβαίως, που πάντα σε τέτοια προγράμματα υπάρχουν, κατά βάση είναι το αποχετευτικό, το αντιπλημμυρικό και κάποια μικρότερα. Αλλά η κύρια βαρύτητα έχει πέσει στη στήριξη σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Κύριε Φιλίππου, υπάρχει σχετική ενημέρωση, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κλάδο ή και στους άλλους τομείς που αναφέρατε πριν, τον κοινωνικό κ.λπ.

Ναι, όσον αφορά τη στήριξη, υλοποιούμε σε συνεργασία με τους Δήμους ένα πρόγραμμα βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν πληγεί και τους στηρίζουμε συνεχώς. Ανά 15 ημέρες έχουμε διανομές σε όλους τους Δήμους.

Παράλληλα τώρα ξεκινάνε όλα τα προγράμματα της στήριξης νέων επιχειρηματιών, είτε της ανεργίας και βγάζουμε ανακοινώσεις και θα συνεχίσουμε να βγάζουμε καθώς και για την Ανατολική Αττική, έχουμε δώσει βάρος στον πρωτογενή τομέα, με προγράμματα που επίσης τώρα ανακοινώνονται, γιατί έχει παρουσιαστεί το εξής φαινόμενο: Στην Ανατ. Αττική και σε όλη την Αττική θα έλεγα, τις τελευταίες δεκαετίες με τη μεγάλη και βίαιη ανάπτυξη και αστικοποίηση της περιοχής, που είχαμε, είχε απαξιωθεί ο πρωτογενής τομέας και γενικώς, ό,τι είχε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Παρουσιάζεται στροφή, κυρίως νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση και άλλα. Σ’ αυτά τα πράγματα προσπαθούμε να βοηθήσουμε κάνοντας, πιστεύω, σημαντική δουλειά.

Αυτή την περίοδο υπήρξε η κινητοποίηση των αγροτών στους οποίους εμείς συμπαρασταθήκαμε στα Μεσόγεια, τώρα μετά το διάλογο με τον Πρωθυπουργό, κάποια συμφωνήθηκαν κάποια είναι σε εξέλιξη στο αγροτικό με κύριο θέμα το φορολογικό και το ασφαλιστικό και θα ξεκινήσουμε συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις για το πως μπορεί να στηριχθεί και με ποιο τρόπο όλος αυτός ο αναδασμός της γης, που τις προηγούμενες δεκαετίες είχε παραμεληθεί. Και να πω και το άλλο, ότι πολλές φορές υπήρχαν και πριμοδοτήσεις από την Ε.Ε., προκειμένου να απαξιώνεται ο αγροτικός τομέας.

Κ.Β.: Αρα θεωρείτε δίκαιο τον αγώνα των αγροτών.

Κάθε αγώνας είναι δίκαιος και κάθε αγώνας που γίνεται, δεν πάει ποτέ χαμένος. Χαμένος είναι ο αγώνας που δεν γίνεται.

Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα μετά τις επιταγές των τροϊκανών, των θεσμών που λέγονται τώρα, που επιβάλλουν φορολογία στο κρασί π.χ., κάτι που για μένα, δεν έπρεπε να μπει. Σαφώς και πρέπει και στον αγροτικό τομέα να μπει κάποια φορολογία, αλλά αυτό πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση για να βρεθεί μια άκρη. Δεν θέλω να αναφερθώ, αλλά είναι ένα γενικότερο πρόβλημα. Εμείς όμως στεκόμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
 
 
Γραφειοκρατία και μεσάζοντες
 

K.B.: Κύριε Φιλίππου, θα επιμείνω λιγάκι στο θέμα της ενημέρωσης, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχε παρατηρηθεί να οφελούνται περισσότεροι κάποιοι μεσάζοντες, κάποια γραφεία που αναλάμβαναν να ενημερώσουν, αλλά και με όλη την περίπλοκη διαδικασία. Θα πρέπει να γίνει κάτι αν δεν έχει γίνει, μια προσπάθεια στην εξυπηρέτηση του ενδιαφερόμενου, χωρίς την παρεμβολή των μεσαζόντων.

Εχετε απόλυτο δίκηο. Ενα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι όλο αυτό το τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα που έχει φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα, να είναι ανάγκη να προσφεύγεις στους μεσάζοντες προκειμένου να ενταχθείς σε κάποιο πρόγραμμα. Εδώ μία σύνταξη πρέπει να βγάλει κανείς και αν δεν βάλει δικηγόρο δεν μπορεί να βγάλει τη σύνταξη.

 

Ενα από τα βασικά που πρέπει να δει η νέα κυβέρνηση είναι πώς θα χτυπήσει αυτό το πλέγμα της γραφειοκρατίας, που είναι ακριβώς έτσι δομημένο, για να δημιουργούνται όλα τα παρασιτικά επαγγέλματα, όλη η παραοικονομία και κυρίως η διαφθορά. Είναι τέτοιο το γραφειοκρατικό σύστημα που όταν θέλει να βγάλει κάποιος μία άδεια, για παράδειγμα, να αναγκάζεται να πει σε κάποιον «πάρε αυτά τα λεφτά και φτιάχτο...». Θα είναι μεγάλη τομή αν το πετύχει η κυβέρνηση.

Σκεφτείτε ότι στην Περιφέρεια έχουμε κάνει καταγραφή πλέον όλων αυτών των αρμοδιοτήτων που έχει και είναι γύρω στις 1700 αρμοδιότητες, που οι περισσότερες δεν χρειάζονται.

Ταξινομούμε αυτή τη στιγμή τη λειτουργία μας, για να ζητήσουμε τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απλοποιηθεί η ζωή του πολίτη. Είναι πάρα -πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αν μη τι άλλο αυτή η γραφειοκρατία είναι μέρος του συστήματος όπως λειτουργούσε. Να ευνοούνται μεσάζοντες, να ευνοούνται ιδιοτελή συμφέροντα.

Αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο όπως καταλαβαίνετε. Αλλά αυτή θα είναι μια πάρα πολύ καλή αλλαγή.
 
 
Η αποχέτευση
 

Α.Μπουζιάνη: Κύριε Φιλίππου, να πάμε στα επιμέρους. Να ξεκινήσουμε με την αποχέτευση, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα Μεσόγεια και ιδιαίτερα για κάποιους Δήμους, όπως ο δικός σας (Σαρωνικός), τα Σπάτα, η Παλλήνη...

Η αποχέτευση σαφώς και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί δεν μπορεί να είμαστε ένα βήμα από την Αθήνα και να μην έχει λυθεί το αποχετευτικό. Να σας πω περιγραφικά για την Ανατ. Αττική. Η Κερατέα και η Λαυρεωτική έχουν φτιάξει δικά τους δίκτυα και μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Εχει λυθεί το πρόβλημα από χρόνια. Καλύβια, Μαρκόπουλο, Κουβαράς έχει φτιαχτεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή, κοντά στα λατομεία Μαρκοπούλου και αυτή τη στιγμή γίνονται συνδέσεις. Για το Πόρτο Ράφτη εγκρίναμε ένα κονδύλι 32 εκατομμύρια ευρώ και αυτή την εποχή δημοπρατείται το έργο για να αποχετευθεί και το Πόρτο Ράφτη. Κορωπί και Παιανία, βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη μονάδα βιολογικού καθαρισμού. Το έργο προχωρεί, λίγο αργά, γιατί στην περιοχή βρίσκονται πολλά αρχαία. Περίπου το 60% έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα και προχωράει. Υπάρχει και κάποια καθυστέρηση που έφερε η οικονομική κατάσταση, τα κάπιταλ κοντρόλς που, όπως και όλα τα έργα, και εκεί διακόπηκαν. Παρ’ όλα ταύτα προχωράει σε ένα ικανοποιητικό βαθμό θα έλεγα.
 
 
 
Σπάτα – Ραφήνα στο Πλατύ χωράφι
 
 

Πρόβλημα μεγάλο είναι η Ραφήνα, τα Σπάτα και η Αρτέμιδα. Αυτοί είχαν ζητήσει προεκλογικά να αποχετευθούν στην Ψυτάλλεια αλλά αυτό δεν γίνεται.

Είναι οριστικό αυτό, κύριε Αντιπεριφερειάρχα;

Είναι οριστικό, απ’ ότι φαίνεται, διότι ελήφθη απόφαση και από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι πρέπει να αποχετευθούν στην δικής του περιοχή. Εκαναν κάποια άλλη πρόταση για άλλη περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να προχωρήσει γιατί υπήρχαν αρχαιότητες. Τελικά απ’ ότι φαίνεται θα γίνει στη θέση που είχε εγκριθεί από παλιά, στο Πλατύ Χωράφι και πιστεύω να ξεκινήσουν γρήγορα οι διαδικασίες γιατί γι’ αυτές τις περιοχές πληρώνουμε πρόστιμα.

Πιο πέρα είναι η Νέα Μάκρη, Μαραθώνας κ.λπ. είναι στο τελικό στάδιο η μελέτη και περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσουν τα έργα. Εχει βρεθεί κι εκεί ο χώρος για μονάδα βιολογικού καθαρισμού και έχει θεσμοθετηθεί. Αν ολοκληρωθεί η μελέτη τον επόμενο χρόνο, φαντάζομαι ότι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα.

Γέρακας, Παλλήνη, απ’ ότι φαίνεται, θα συνδεθούν με Ψυττάλεια, γιατί ήδη ο μισός Γέρακας αποχετεύεται στην Ψυττάλεια. Μένει το παραλιακό κομμάτι του Σαρωνικού για το οποίο είχαμε έγκριση, μετά από εγκεκριμένη μελέτη σκοπιμότητας και περιβαλλοντική, προκειμένου να πάει όλο το παραλιακό κομμάτι στην Ψυττάλεια. Υπάρχουν πλήρεις μελέτες για το Λαγονήσι, για τη Φώκαια και για την Ανάβυσσο. Το έργο μάλιστα είχε χρηματοδοτηθεί για να ξεκινήσει από το 2012. Υπάρχουν όμως αντιδράσεις από τον Πειραιά και αναζητείται εναλλακτική λύση, χωρίς να έχει κλείσει το θέμα της Ψυττάλειας. Βέβαια δικαιολογημένα οι κάτοικοι του Πειραιά αντιδρούν σε σχέση με τη μονάδα εκεί έτσι όπως λειτουργεί, όμως το μεγαλύτερο κομμάτι της Ανατ. Αττικής έχει αποχετευθεί από μόνο του.

Ολος ο Σαρωνικός, το παραλιακό κομμάτι είναι 15.000 παροχές και έχει μηδαμινή επιβάρυνση, αν σκεφθούμε ότι σήμερα η Αθήνα έχει 2.300.000 παροχές. Και η Παλλήνη και ο Σαρωνικός θα έχει μία επιβάρυνση στην Ψυττάλεια της τάξεως του 2%. Δεν είναι δηλαδή θέμα επιβάρυνσης στην Ψυττάλεια. Άλλο αν πρέπει να γίνουν έργα αναβάθμισης του βιολογικού σταθμού. Να γίνει τριτοβάθμιος να μπορεί να χρησιμοποιείται το νερό, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα σ’ όλη την Ευρώπη που το νερό το χύνουμε. Δουλεύει η μισή Ελλάδα να φέρει νερό στην Αθήνα και αυτό το νερό το χύνουμε αντί να το επαναχρησιμοποιήσουμε.
 
 
Υπερχειλισεις στα 3Β
 

Α.Μ.: Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα πρόβλημα των παραλιακών Δήμων με την Ψυττάλεια, γιατί φέτος ειδικά στο Δήμο 3Β, και ιδιαίτερα στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη, αλλά και στη Βάρκιζα είχαμε υπερχειλίσεις φρεατίων. Που σημαίνει ότι αν δεν αναβαθμιστεί το δίκτυο θα είναι τραγική η κατάσταση.

Σωστά το λέτε. Στη μελέτη που είχε γίνει για να πάει ο Σαρωνικός στην Ψυττάλεια είχε ενταχθεί και το θέμα της αναβάθμισης των φρεατίων μέσα στη μελέτη. Βέβαια δεν λύθηκε το θέμα του Σαρωνικού ακόμα.
 
 
Εντάξεις στα σχέδια πόλης
 

Α.Μ.: Να πάμε σε ένα άλλο κομμάτι κύριε Αντιπεριφερειάρχα. Είναι οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Εχουμε περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και λιμνάζει σε ένα γραφείο, για μια υπογραφή. Παράδειγμα το Κίτσι που είχαμε κάνει και ρεπορτάζ προ μηνός. Αυτή η ένταξη -όπως λένε- και ο Σύλλογος της περιοχής και ο Δήμος, βρίσκεται στο γραφείο ενός υπουργείου τέσσερα χρόνια!

Να σας πω και για το Λαγονήσι, που ήμουν εγώ δήμαρχος. Υπογράφτηκε η πολεοδομική μελέτη το 1996, αν δεν κάνω λάθος και έχουμε 2016 και ΔΕΝ έχει γίνει ακόμα η πράξη εφαρμογής. Είκοσι χρόνια και όχι για τέσσερα, που μου λέτε. Είναι τεράστιο αγκάθι γενικά το πολεοδομικό που λέτε κι εσείς. Και όλη η Αρτέμιδα είναι ακόμη έτσι.
 
 
 
Η οικονομική κρίση «έπληξε» και την παραοικονομία!

 

Α.Μ.: Και το ΓΠΣ της Βάρης, κύριε Φιλίππου;

Το ΓΠΣ της Βάρης και στο Λαγονήσι και στην Ανάβυσσο και παντού. Και εκεί υπάρχει ένα τεράστιο γραφειοκρατικό σύστημα. Μάλιστα πρόσφατα που έγινε μία σύσκεψη, εγώ ήμουν πολύ επιθετικός. Είπα ότι θα πρέπει να τα αναλάβουν οι Δήμοι και να έχει ο κάθε Δήμος την ευθύνη να τα προχωράει. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το πράγμα. Ενα δρομάκι θέλεις να αλλάξεις, και πρέπει να το υπογράψει ο Υπουργός. Για κάτι απλό να θέλεις Προεδρικό Διάταγμα. Όλο αυτό το πράγμα είναι ένα τεράστιο γραφειοκρατικό πλέγμα. Και εδώ ευνοείται πάρα πολύ η παραοικονομία, γιατί μην κοιτάτε τώρα, τα τελευταία 5-6 χρόνια, που με την κρίση έχει σταματήσει η οικοδομή. Ήταν τεράστιο το οικονομικό παρακύκλωμα που υπήρχε γύρω από την οικοδομή. Όταν είχες τα σχέδια τελειωμένα, προκειμένου να χτίσεις, έπρεπε να βγάλεις οικοδομησιμότητα. Η οικοδομησιμότητα είχε 5 με δέκα χιλιάδες μαύρα λεφτά. Πώς λοιπόν οι ίδιοι αυτοί μηχανικοί, ένθεν και ένθεν του γκισέ, που τα διαχειρίζονται αυτά, τα προωθούσαν, όταν λειτουργούσε ένα τέτοιο κύκλωμα προκειμένου να βγαίνουν άδειες; Αντίθετα πιστεύω ότι είναι θέματα καθαρά της Αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να υπεισέρχεται άλλος. Και εκεί ο Δήμαρχος κρίνεται. Ενώ σήμερα ο ένας τα φορτώνει στην άλλον. Οι Αυτοδιοικητικοί λένε ότι φταίει η Περιφέρεια, η Περιφέρεια λέει ότι είναι στο Υπουργείο και δεν υπογράφεται. Αν είναι δυνατόν ποτέ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάτσει να ασχοληθεί, που θα πέσει ένας δρόμο στο Κίτσι ή σε άλλη περιοχή.

Όλο αυτό το πράγμα είναι που ζητάμε να αλλάξει και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Να καθυστερούν έτσι και κυρίως να μην υπάρχει κανείς υπεύθυνος.

Αν δεν απλοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες, να μπορεί να εξυπηρετείται ο πολίτης, ο πολίτης θα είναι πάντα όμηρος. Αυτά έπρεπε να λυθούν και εγώ πιστεύω ότι θα έπρεπε να τα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση. Αν δεν είχαμε όλους αυτούς τους ελέγχους από πάνω θα τα είχαμε τελειώσει πάρα πολλά χρόνια αυτά τα σχέδια, γιατί ξέρουμε την περιοχή και ξέρουμε τι θέλουμε.

Α.Μ.: Η Περιφέρεια δεν μπορεί να πιέσει σ’ αυτή την κατεύθυνση;

Η Περιφέρεια το μόνο που κάνει είναι να ελέγχει τις όποιες μελέτες τις κατατίθενται. Δεν έχει καμμία άλλη αρμοδιότητα. Και εδώ, στην Περιφέρεια, υπάρχει επίσης μία τεράστια γραφειοκρατία. Εδώ αυτοκαταγγελόμαστε, αλλά είναι το νομικό πλαίσιο. Για να κάνεις μια πράξη εφαρμογής πρέπει να πάει στην Περιφέρεια για έλεγχο και μπορεί να κάνει και δύο χρόνια. Δεν χρειάζεται τίποτα απ’ όλα αυτά. Είναι ξεπερασμένα, γιατί όσο πιο πολλές απαγορεύσεις βάζεις στη ζωή μας, τόσο πιο πολύ η παρανομία και η παραοικονομία είναι αυτή που αναπτύσσεται.

Αυτή την περίοδο γίνεται μία συζήτηση για να αλλάξει ο Καλλικράτης. Ήταν ένα πρόγραμμα που έγινε τελείως στο πόδι, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην ίδια την Αυτοδιοίκηση. Λέω λοιπόν τώρα που συζητάμε την αλλαγή του Καλλικράτη, αν φτιάξουμε κάποιο άλλο σχέδιο χωρίς να έχουμε αλλάξει, χτυπήσει όλο αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα που υπάρχει αποκάτω, τότε αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Από κάτω πρέπει να ξεκινήσει ο Καλλικράτης και να πάει προς τα πάνω, με γνώμονα τον πολίτη και πώς θα κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή του.

Αν δεν ξεκινήσει από κάτω η αλλαγή, και ειδικά με μία αριστερή κυβέρνηση, ό,τι νόμο και να φέρουνε, απλώς περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν. Και το λέω και στην κυβέρνηση, το λέω και στους υπουργούς.

Α.Μ.: Το «αριστερή» κυβέρνηση το παρακάμπτω κύριε Φιλίππου... (γέλια)

Εντάξει, λέγεται... για να γίνει πραγματικά αριστερή κυβέρνηση και να μη μείνει «αριστερή παρένθεση».
 
 
 
Τα κουνούπια και η καταπολέμησή τους!
 
Α.Μ.: Κύριε Περιφερειάρχα, είχατε στείλει ένα δελτίο Τύπου προ μηνός για την καταπολέμηση των κουνουπιών και γράφατε ότι αρμοδιότητα για τις αστικές περιοχές έχουν αποκλειστικά οι Δήμοι. Πριν μία εβδομάδα, ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης συνεδρίασε και τέθηκε με ερώτηση στον Δήμαρχο προ ημερησίας (Δημοσθένη Δόγκα): τί γίνεται με την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι δεν έχει καμμία δουλειά ο Δήμος και είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Τί απαντάτε σι’ αυτό;

Η Περιφέρεια έχει στην ευθύνη της τους μεγάλους χώρους, τους δημόσιους. Όπου υπάρχουν έλη, ρέματα, όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά σε εκτός σχεδίου περιοχές, στο Μαραθώνα π.χ. που είναι το πάρκο του Σχοινιά, τη Βραυρώνα και άλλα. Μέσα στις πόλεις και ειδικά μέσα στον αστικό ιστό, τα κουνούπια κατά βάση βγαίνουν από τα φρεάτια, που εκεί είναι αρμοδιότητα των Δήμων. Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάμε κι εμείς, αν μας ζητηθεί και αν έχουμε δυνατότητα. Αλλά τα φρεάτια είναι αρμοδιότητα των Δήμων και έχουμε στείλει χαρτί γι’ αυτό. Κάποιοι δήμαρχοι δεν το ξέρουν ή δεν μπορούν οικονομικά ή... και γι’ αυτό παρουσιάζεται. Φρεάτια εμείς έχουμε μόνο στους κεντρικούς δρόμους, παράδειγμα στη Λεωφόρο Μαραθώνος, κ.λπ.

Α.Μ.: Ναι, αλλά πώς θα πεισθούν οι δήμαρχοι ότι είναι αρμοδιότητά τους κύριε Αντιπεριφερειάρχα;

Π.Φ.: Δεν είναι να στείλουμε έγγραφο, είναι θέμα νόμου και ο νόμος υπάρχει, άλλο αν για κάποιο λόγο δεν τον εφαρμόζουν...

Α.Μ.: Ναι, αλλά υπάρχουν και λιμνάζοντα νερά σε ρέματα και σε κανάλια, όπως στην Β’ πλαζ Βούλας για παράδειγμα, που είναι μέσα στον αστικό ιστό. Εκεί ποιος ραντίζει;

Σε ρέματα και σε εκβολές μέσα στον αστικό ιστό πηγαίνουμε κι εμείς, όπως στην Ανάβυσσο και στη Φώκαια, αρκεί να μας ειδοποιήσει κάποιος.
 
 
 
Τουρισμός και συσσίτια!
 
 
Α.Μ.: Μη ξεχνάμε κύριε Φιλίππου ότι η Ανατ. Αττική έχει και ένα μεγάλο κομμάτι τουριστικό με αρχαία και θάλασσα. Εχετε κάτι να πείτε γι’ αυτό;

Το τουριστικό κομμάτι στην περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κι αυτό τον καιρό κάνουμε συσκέψεις με αρμόδιους φορείς και ενώσεις. Οργανώνουμε τον τουρισμό σε ενότητες, όπως οι δρόμοι του κρασιού, ο καταδυτικός τουρισμός, η ανάδειξη μνημείων που είναι πάρα πολλά και δεν τα γνωρίζει ο κόσμος αλλά και φυσικά χαρίσματα. Ελάχιστοι γνωρίζουν το δρυμό του Λαυρίου για παράδειγμα, που μπορούν να τον επισκεφθούν. Σ’ αυτό το κομμάτι κάνουμε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, με ένα πρόγραμμα, για να μπορέσουν σιγά σιγά να αναδεικνύονται οι ομορφιές της Αττικής.

Α.Μ.: Είπατε νωρίτερα ότι θα ρίξετε το βάρος στην υποστήριξη του πολίτη με κοινωνικά προγράμματα, συσσίτια, διότι περνάει μία δύσκολη εποχή. Πού θα φτάσει αυτή η κατάσταση; Φτωχοποιούμε τη χώρα, δηλαδή, και θα ζούμε με συσσίτια;

Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ερώτημα. Θα πρέπει πραγματικά να ξεκινήσει μία κοινωνική, οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα πρέπει – με απλά λόγια – να αρχίσουμε πάλι να παράγουμε. Οσο δεν παράγουμε και παραγγέλνουμε απέξω ποτέ δεν θα έχουμε λεφτά. Και γι’ αυτό εμείς τώρα ρίχνουμε το βάρος να ξεκινήσει πάλι ο πρωτογενής τομέας, με νέους επιχειρηματίες που προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα, να ξεκινήσει να κινείται πάλι η οικονομία και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ εκεί κατευθύνονται. Είναι πολιτική επιλογή να πάνε πάλι στην κοινωνία, παρά να πάνε σε πεζοδρόμια, σε δρόμους και τέτοια.
 
 
Το Καβούρι και ο Αστέρας
 
Κ.Β.: Για τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις τί γνώμη έχετε; Παράδειγμα το Καβούρι. Δεν είναι ιδιωτικοποίηση είναι αποεθνικοποίηση. Δεν πουλάμε ένα ξενοδοχείο. Αν ήταν να πουλήσουμε ένα ξενοδοχείο, να το πάρει ένας ιδιώτης να το δουλέψει. Η οικονομία αναπτύσσεται κυρίως από την ιδιωτική δραστηριότητα. Το θέμα μας ποιο είναι; Ο επενδυτής να έρθει να επενδύσει, να κάνει εργοστάσια και ό,τι χρειάζεται. Όχι να ‘ρθε για να κάνει real estate. Να αγοράσει τη γη, να αγοράσει όλη την Ελλάδα που είναι γωνιακό οικόπεδο.

Επειδή συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, εμείς ως Περιφέρεια είμαστε απέναντι. Ετσι όπως τουλάχιστον προτείνονται αυτές οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ισοπεδώνονται τα πάντα και ο μόνος γνώμονας είναι πώς θα έρθει κάποιος επενδυτής για να κερδίσει. Ακούμε τί λένε οι τοπικές κοινωνίες και ο γνώμονας είναι ότι θα πρέπει να γίνεται η ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Αυτή ήταν η θέση μας πάντα αυτή είναι και τώρα.

Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Φιλίππου, και για το χρόνο σας και κυρίως για τις διευκρινίσεις σας. Από το έργο σας κρίνεσθε και θα κριθείτε.

Και εσείς απ’ τα γραπτά σας!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 51 guests και κανένα μέλος