Οι 2 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο.



Σιωπηλή επιδημία είναι η οστεοπόρωση, με το 34% των πολιτών να μην έχει κάνει ποτέ εξέταση για τη νόσο, και με μόλις 2 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση να λαμβάνουν θεραπεία για την πάθηση τους.

Με αναφορά Μελέτη που διενήργησε ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα»για την οστεοπόρωση, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο (6/3), όπου παραβρέθηκε και η ΕΒΔΟΜΗ. Βγήκαν πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μελέτη για την οστεοπόρωση

--- Η μελέτη ξεκίνησε τον 2/2013 και διήρκησε 12 μήνες. Για την μελέτη αυτή συλλέχθηκαν στοιχεία από 2,627 άτομα. Από τα άτομα αυτά, τα οποία εξετάστηκαν για οστική πυκνότητα με την μέθοδο των υπερήχων, το 91% ήταν γυναίκες ενώ μόνο το 9% ήταν άνδρες. Αυτό καταδεικνύει ότι α) ο κόσμος πιστεύει ότι η οστεοπόρωση είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση και β) ότι ίσως οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για την υγεία τους απ ότι οι άνδρες.

--- Η μέση ηλικία των εξεταζόμενων ήταν τα 59 έτη, το οποίο μας δείχνει ότι ο κόσμος δεν δίνει βάση στη σημασία της έγκαιρης πρόληψης.

--- Οι περιοχές από τις οποίες συλλέχθηκε το δείγμα καλύπτουν τόσο μεγάλα αστικά κέντρα όσο και την υπόλοιπη περιφέρεια: Λάρισα, Άνω Λιόσια, Άρτα, Εύοσμος, Ζεφύρι, Ηλιούπολη, Ιωάννινα, Καλλιθέα, Μαραθώνας, Πάτρα, Πρέβεζα, Χανιά.

Μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις:

― «Εχετε διαγνωστεί με οστεοπόρωση;»

20% είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με οστεοπόρωση

7% είχε διαγνωστεί με οστεοπενία,

39% δεν είχε διαγνωστεί με την ασθένεια ενώ το

34% δεν είχε κάνει ποτέ εξέταση.

― «Λαμβάνετε θεραπεία;»

Οι 2 στους 10 ασθενείς με διαγνωσμένη οστεοπόρωση λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο.

«Είστε ευχαριστημένη-ος από το φάρμακο που λαμβάνετε για την θεραπεία της οστεοπόρωσης;»

Από τα άτομα που λαμβάνουν κάποια θεραπεία μόνο οι μισοί περίπου (47%) είναι ευχαριστημένοι.

― «Εχετε πόνο στην πλάτη λόγω οστεοπόρωσης ή κατάγματος;»

1 στους 4 δήλωσε πως εμφανίζει πόνο στην πλάτη του λόγω κατάγματος ή οστεοπόρωσης.

«Ανατρεπτικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μελέτης ο ενδοκρινολόγος Κωνσταντίνος Ι. Μαυρουδής, τ. Συντονιστής Διευθυντής Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού ΓΝΑ «Ασκληπιείο Βούλας», επισημαίνοντας πως παράλληλα συμφωνούν με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η οστεοπόρωση υποδιαγνώσκεται.

Οπως εξήγησε ο ενδοκρινολόγος Κ. Μαυρουδής:  «Η οστεοπόρωση είναι μία σοβαρή νόσος που περιγράφεται ως “σιωπηλή επιδημία”, διότι πριν συμβεί κάταγμα ο ασθενής δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Όταν συμβεί κάταγμα εμφανίζεται ο πόνος και η παραμόρφωση. Στα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, που και αυτά μπορεί να είναι σιωπηλά, οφείλεται η κύφωση των ηλικιωμένων που δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή».

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι, κάθε 30 δευτερόλεπτα, συμβαίνει σε κάτοικο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα κάταγμα που οφείλεται σε οστεοπόρωση. Το 41% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχει από οστεοπενία, ενώ το 15% των γυναικών 50-59 ετών πάσχει από οστεοπόρωση. Στην ηλικία των 50 ετών, 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες θα υποστεί ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στο υπόλοιπο της ζωής τους. Για τις γυναίκες αυτός ο κίνδυνος είναι υψηλότερος από ότι ο κίνδυνος των καρκίνων του μαστού, ωοθηκών και μήτρας μαζί, ενώ για τους άνδρες είναι αντίστοιχα πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτου. Περίπου το 50% αυτών που έπαθαν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα θα πάθουν άλλο ένα, με εκθετική αύξηση του κινδύνου για καθένα κάταγμα.

Είναι σημαντικό το εύρημα ότι λιγότερο από το 1/3 των ασθενών, με οστεοπορωτικό κάταγμα, το γνωρίζουν, εκτιμώνται και θεραπεύονται κατάλληλα και ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι πάρα πολλοί ασθενείς που υπέστησαν κάταγμα και νοσηλεύτηκαν – χειρουργήθηκαν σε Νοσοκομείο ΔΕΝ γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην οστεοπόρωση και ΔΕΝ υποβάλλονται στον απαραίτητο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο και κατάλληλη θεραπεία για τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών καταγμάτων.  

Κάταγμα συμβαίνει όταν η “βία” που ασκείται στο οστούν ξεπερνά την αντοχή του οστού. Συγκεκριμένα στην οστεοπόρωση, η δύναμη που ασκείται στο οστούν είναι πολύ μικρή, π.χ. πτώση στο δρόμο ή γλίστρημα μέσα στο σπίτι, αλλά και η αντοχή του οστού είναι ελαττωμένη, λόγω της οστεοπόρωσης.

Πρόληψη

Είναι γνωστό ότι η οστεοπόρωση είναι κυρίως πάθηση της τρίτης ηλικίας και προσβάλει και τα δύο φύλα, τα μέτρα όμως για τη πρόληψή της πρέπει να αρχίζουν από τη παιδική ηλικία. Όλοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο, βιταμίνη D, να μην καπνίζουν, να ασκούνται, ώστε να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη Κορυφαία Οστική Πυκνότητα, να κάνουν δηλαδή κατά το δυνατόν γερά οστά γύρω στην ηλικία των 30 ετών, ώστε να έχoυν πολλές εφεδρείες.

Θεραπεία

Ο στόχος κάθε θεραπευτικής παρέμβασης στην οστεοπόρωση συνίσταται στο να προφυλάξουμε τους ασθενείς από το να πάθουν οστεοπορωτικό κάταγμα, ή εάν ήδη έχουν πάθει, να ανακόψουμε την εξέλιξη της νόσου, προφυλάσσοντάς τους από νέα κατάγματα.

H Κορτιζόνη αποτελεί ένα ισχυρό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση και για κατάγματα, προσβάλει τα οστά με πολλούς μηχανισμούς, είναι θα έλεγε κανείς ένα ισχυρός τοξικός παράγοντας που ελαττώνει την οστική αντοχή, γι’ αυτό όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν σε όλους τους ασθενείς που λαμβάνουν ή θα πάρουν φαρμακολογικές δόσεις κορτιζόνης, για μεγάλο διάστημα, να αρχίσουν αμέσως, προληπτικά και θεραπεία για την Οστεοπόρωση.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούντα σήμερα στη θεραπεία της οστεοπόρωσης διαιρούνται σε Αντιοστεοαπορροφητικά & Οστεοαναβολικά. Θα πρέπει να τονισθεί ότι όποια θεραπεία και αν χορηγηθεί θα πρέπει να χορηγούνται και συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, που δεν θεωρούνται ειδικά φάρμακα για την οστεοπόρωση.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 guests και κανένα μέλος