Μιλώντας για την δυσγραφία στην παιδική ηλικία…..

 



γράφει η Αντωνία Παπαμιχαήλ*



Η γραφή

Η γραφή αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες ακαδημαϊκές δεξιότητες και τοποθετεί τα θεμέλια της στα 2,5 έτη ζωής , όπου παρατηρείται σύλληψη του μολυβιού παλαμιαία με τελικό προϊόν …την μουτζούρα!

Η Δυσγραφία

Η Δυσγραφία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε δυσκολία κατά την ολοκλήρωση της γραφής. Ανήκει στον ευρύ τομέα των μαθησιακών δυσκολιών και δεν συνδέεται οπωσδήποτε με χαμηλή νοημοσύνη. Εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και ειδικότερα κατά τις πρώτες προσπάθειες του παιδιού να γράψει (πρώιμο στάδιο του γραφισμού 3-4 ετών).

Γενικά Συμπτώματα της Δυσγραφίας

Πολλοί γονείς πριν την επίσκεψη στον Εργοθεραπευτή παρατηρούν τα ακόλουθα συμπτώματα: 1) Δυσκολία για ομοιομορφία στο σχήμα και το μέγεθος των γραμμάτων και γενικά δυσανάγνωστη γραφή 2) Γράμματα που δεν ολοκληρώνονται . 3) Λανθασμένη σύλληψη του μολυβιού 4)Εξαιρετικά μειωμένη ή αυξημένη ταχύτητα γραφής , 5) Άσκηση πίεσης στο μολύβι , 6) Παράπονα του παιδιού για φυσικό πόνο στο χέρι ,7) Αντίδραση ή άρνηση του παιδιού να ολοκληρώσει δραστηριότητες που περιέχουν γραφή,8) Ένα ή περισσότερα από τα προηγούμενα σε συνδυασμό με ορθογραφικά λάθη 9) Χαμηλή αυτοεκτίμηση (καθώς το παιδί συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους)

Που εστιάζεται η δυσκολία τελικά;

Τα 5 είδη της Δυσγραφίας

1.    Δυσλεξική δυσγραφία: Παρουσιάζονται αυτόνομα η καθεμία αλλά μπορεί και να συνυπάρχουν

2.    Δυσγραφία κινητικής αδεξιότητας: Προκύπτει λόγω δυσκολιών στην λεπτή κίνηση ή λόγω απροσδιόριστης κινητικής αδεξιότητας.

3.    Δυσγραφία λόγω δυσκολιών κατανόησης χώρου: Το παιδί δυσκολεύεται να διακρίνει τις έννοιες χώρου.

4.    Φωνολογική δυσγραφία: Το παιδί δυσκολεύεται να συγκρατήσει στην μνήμη φωνήματα, ώστε να τα βάλει στην σωστή σειρά και να παράγει την επιθυμητή λέξη.

5.    Λεξιλογική δυσγραφία: Όταν το παιδί γράφει τις λέξεις όπως τις ακούει: π.χ. ξέρω – κσέρω . Σπάνιος τύπος.

 

 

  Τί πρέπει να γίνεται;

Όσο νωρίτερα παρατηρηθούν και διαγνωστούν αυτές οι δυσκολίες, τόσο πιο εύκολη και η αντιμετώπιση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως και ένα μεγαλύτερο παιδί δεν μπορεί να βοηθηθεί. Πρώτο βήμα για το γονιό είναι η λήψη διάγνωσης από ιατρική ειδικότητα η οποία είναι εξειδικευμένη στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης, ώστε να εκτιμηθεί η συνολική εικόνα του παιδιού και να κριθεί ξεκάθαρα η αναγκαιότητα της εργοθεραπευτικής παρέμβασης ή όποιων άλλων ειδικοτήτων.

Η εργοθεραπευτική παρέμβαση

Μετά την λήψη της διάγνωσης από ειδικευμένο ιατρό ο εργοθεραπευτής περνά στο στάδιο της αξιολόγησης των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση ενός καθαρού γραπτού στην περίπτωση της δυσγραφίας. Ένας από τους απώτερους στόχους της Εργοθεραπείας είναι να μεταδοθεί η πληροφορία που χρειάζεται ένα παιδί προσαρμοσμένα και σταδιακά, αυξάνοντας το κίνητρο του μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες και η στενή συνεργασία με τους γονείς, για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος.



* H Aντωνία Α. Παπαμιχαήλ είναι Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

EMAIL : ot.toniapapa@yahoo.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 168 guests και κανένα μέλος