ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ



Η φετινή διεθνής ημέρα δράσης   για το Letsdoit, Κυριακή 6 Απριλίου, έχει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές: Δεν περιλαμβάνει μόνο καθαρισμό, αλλά και υιοθεσία των δημόσιων χώρων. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι πολίτες μπορούμε όχι μόνο να καθαρίζουμε για μία ημέρα, αλλά και να φροντίζουμε όλο το χρόνο ένα δημόσιο χώρο (δάσος, παραλία, ποτάμι, λίμνη, πάρκο κ.α) που θα επιλέξουμε. Μπορούμε δηλαδή να τον καθαρίζουμε διαρκώς, να κάνουμε δενδροφυτεύσεις, εάν χρειάζεται, να οργανώνουμε καμπάνιες και εκδηλώσεις για την προστασία του, να κάνουμε σε αυτόν ανοιχτές οικολογικές, πολιτιστικές και αλληλέγγυες δράσεις για ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, και τόσα άλλα. Μπορούμε, με λίγα λόγια να ξεκινήσουμε ένα είδος αυτοδιαχείρισης των δημόσιων χώρων.

Αυτή η προοπτική έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, όπου οι δημόσιοι χώροι, ακόμα και οι αρχαιολογικοί, όπως και τα προστατευόμενα φυσικά οικοσυστήματα, έχουν μπει στο στόχαστρο των δανειστών και της μνημονιακής πολιτικής, και με διαδικασίες fast truck, είτε μέσω Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, είτε με άλλους τρόπους εκποιούνται για τσιμεντοποίηση σε τοκογλύφους “επενδυτές”, αντί πινακίου φακής.

Η Εναλλακτική Δράση, που έχει πάρει μέρος σε όλες τις μέχρι τώρα δράσεις του Letsdoit, καλεί τους πολίτες, είτε να συμμετέχουν στις ήδη προγραμματισμένες από φορείς δράσεις υιοθεσίας και καθαρισμού δημόσιων χώρων, είτε να οργανώσουν οι ίδιοι σε ομάδες ή παρέες και να συνεχίσουν τις δράσεις σε όλο το χρόνο.

Το ΔΣ της Εναλλακτικής Δράσης έχει επιλέξει δύο χώρους για υιοθεσία:

1) Τη χερσόνησο του ΠΙΚΠΑ, ένα θαυμάσιο παράκτιο και δασωμένο φυσικό οικοσύστημα, το οποίο ο σημερινός υπουργός ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, σα δημοτικός σύμβουλος στη Γλυφάδα είχε κάνει πρόταση να διωχθούν από εκεί τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και να παραχωρηθεί σε ιδιώτες για τουριστική εκμετάλλευση. Και

2) Τον αρχαιολογικό χώρο με τον υγρότοπο στη Βραυρώνα. Εδώ θα προηγηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο.


Το ΔΣ της Εναλλακτικής Δράσης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 208 guests και κανένα μέλος