Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 7μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

 

6 εκπρόσωποι της νεοελληνικής λογοτεχνίας

στο Μέγαρο Μουσικής

 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 7μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

 

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στη νεοελληνική λογοτεχνία, το Megaron Plus παρουσιάζει στο κοινό του έξι πολυδιαβασμένους Νεοέλληνες συγγραφείς σε μία ανοιχτή συζήτηση υπό τον γενικό τίτλο «6 συγγραφείς ανοίγουν τα χαρτιά τους».

Την εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα συντονίσει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Οι έξι συγγραφείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Megaron Plus, είναι ο Θανάσης Βαλτινός, ο Φίλιππος Δρακονταειδής, ο Νίκος Θέμελης, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο Μένης Κουμανταρέας και ο Κώστας Μουρσελάς.

Ο Θανάσης Βαλτινός έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Δύο από τα γνωστότερα βιβλία του που μεταφράστηκαν στο εξωτερικό είναι το «Συναξάρι Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο πρώτο: Αμερική» (εκδ. Εστία) και «Η Κάθοδος των εννιά» (εκδ. Εστία). Στο πρώτο, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1964 στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» και έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, τα γερμανικά και τα σουηδικά, διαβάζουμε τις περιπέτειες ενός πάμπτωχου Πελοποννήσιου αγρότη, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα επιχειρεί να εγκατασταθεί σαν λαθρομετανάστης στη Γη της Επαγγελίας, την Αμερική. 

«Το έργο του Θανάση Βαλτινού ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της εθνικότητάς του. Είναι πάνω απ’ όλα ένας ύμνος στον αγώνα του ανθρώπου – ακόμη και αν είναι μάταιος… Στο κείμενο αυτό, διαγράφεται ολοφάνερα αυτή η γλωσσική αμεσότητα και η οικονομία εκφραστικών μέσων, που κάνει το έργο του Βαλτινού μοναδικό», γράφει το1998 στη γαλλική «Le Monde» η δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίου Florence Noiville.

Ο Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής είναι πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1962 και έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές διηγημάτων.

Το δοκιμιακό έργο του αναφέρεται σε σύγχρονα προβλήματα, όπως η πολιτική του τρόμου στον 20ο αιώνα («Ο Φεβρουάριος αιών»), η εξέλιξη της λογοτεχνίας από την Αναγέννηση ως τις μέρες μας («Παραμύθι της λογοτεχνίας»), οι αλλαγές που κομίζει η τεχνολογία στην αντίληψη της προσωπικής και συλλογικής μνήμης («Μνήμη και μνήμη»).

Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά το στρατιωτικό του συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, όπου το 1975 έκανε το διδακτορικό του σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Eκανε την εμφάνισή του στη νεοελληνική πεζογραφία πολύ πρόσφατα, μόλις το 1998

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Εργάστηκε επί σειρά ετών σαν δημοσιογράφος και υπήρξε ο πρώτος διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού περιοδικού ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις. Το μυθιστόρημά του «Η δύναμη του σκοτεινού θεού» τιμήθηκε το 1999 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. 

Ο Μένης Κουμανταρέας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1961, με μεταφράσεις Μοράβια, Χέμινγουαιη, Τζόυς, στο περιοδικό «Ταχυδρόμος». Το 1962 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1967 για το «Αρμένισμα»), το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1975 για τη «Βιοτεχνία υαλικών»), και το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1997 για τη συλλογή «Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω».

Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Αφοσιώνεται ολοκληρωτικά – και επαγγελματικά – στη συγγραφή: θέατρο, τηλεόραση, σενάριο, δημοσιογραφία, δοκίμιο, πεζογραφία.

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 6μ.μ.

Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 guests και κανένα μέλος