t.v.eleusina3Μία εκδρομή στην σημερινή Ελευσίνα, αποκάλυψε στα μάτια μας, έναν απέραντο πλούτο, της αρχαίας Ελευσίνας, που λίγο πολύ κάτι είχαμε ακούσει ή διαβάσει όλοι μας για την Ελευσίνα, το μύθο της .... τα Ελευσίνα μυστήρια, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι σήμερα στην Ελευσίνα υπάρχει αυτός ο πλούτος.

Την εκδρομή οργάνωσε ο εξωραϊστικός  Σύλλογος “Κάτω Βούλα” και ήταν πολύ καλά οργανωμένη· με ξεναγό και πρόγραμμα.

Η ημέρα ήταν “μαζί μας”, αφού έμοιαζε καλοκαιρινή.

Περπατήσαμε για αρκετές ώρες ανάμεσα στα ανάκτορα των προγόνων μας, στους Ευπόλιδες και τους Κήρυκες, στα λατρευτικά της Δήμητρας και της τέλεσης των μυστηρίων, το διόροφο με περιστύλια τελεστήριο, όπου γινόταν η μύηση, η κατάληξη της ιεράς οδού που ξεκινούσε από το κέντρο της Αθήνας και τη διένυαν με τελετουργικά μέχρι την Ελευσίνα, όσοι θα συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Αδη (ένας μύθος για τη ζωή και το θάνατο) και ο πόνος της μάνας Δήμητρας για το χαμό της. Κανείς δεν έλεγε στη μάνα Δήμητρα πού πήγε η κόρη της. Μονάχα η Εκάτη την παρηγόρησε κι έψαχνε μαζί της να τη βρει.

t.v.eleusina10Οργίστηκε η Δήμητρα και η γη ξεράθηκε. Γιατί αυτός ο αποχωρισμός είναι ίδιος με το θάνατο. Είναι ακόμη, ο μόνος μύθος που κανένας ιστορικός δεν μπόρεσε να εξοστρακίσει, όπως έχει γίνει με άλλους μύθους κι αυτό γιατί ο συμβολισμός του υπονοεί τη γέννηση της ζωής. Είναι το στάρι που θα πεθάνει, θα μπει στη γη για να ξαναγεννηθεί. Ο Άδης έδωσε στην Περσεφόνη, πριν φύγει για να συναντήσει τη μητέρα της, επτά σπόρους από ρόδι  και λέγεται ότι αυτοί οι σπόροι αντιπροσώπευαν τις επτά φάσεις της σελήνης, φάσεις που οι γεωργοί περιμένουν για να εμφανιστούν τα πρώτα βλαστάρια των καρπών.


Γύρισε λοιπόν ξανά στην αγκαλιά της μητέρας της  και αμέσως βλάστησαν οι κρυμμένοι μέσα στη γη σπόροι. To πένθος είχε περάσει.

Κι εκεί ψηλά που σήμερα φαίνεται το εκκλησάκι ήταν ο ναός της Δήμητρας.

Θαυμάζει κανείς την τεχνολογία της εποχής τους· με αποχέτευση! με υδραγωγεία και δεξαμενές δίχωρες για να κατασταλάζει το νερό από τα ιζήματα!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 376 guests και κανένα μέλος