Πώς θα παίξω πάλι χωρίς το βλέμμα σου να σημαδεύει την καρδιά μου

γράφει η ΕΦη Κανακουσάκη*

Συγγραφέας: Δήμητρα Παπαδήμα 

Η ίδια η κ. Παπαδήμα εστιάζει στο κείμενο της, στα σημεία που η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, Μαρίκα Κοτοπούλη έδωσε βαρύτητα στη ζωή της.

-Στο πάθος της πάνω στη θεατρική σκηνή.

«...Βρίσκομαι κρεμασμένη στην κορύφωση του ρόλου… Και τραίνο να περάσει από πάνω μου έτσι θα κρέμομαι στην ίδια θέση… Αφουγκράζομαι την αγωνία των θεατών… αγγίζω ουρανό…

Προσευχηθείτε να μείνει ζωντανός ο καλλιτέχνης που φτάνει σε τέτοια ύψη με σώας τα φρένας…» 

-Στο πάθος της για τη ζωή.

«...Όπου φυτρώνουν παπαρούνες κατοικώ και περνάω τον αλήτικο χρόνο μου κατασπαράζοντας τες …»,  «… Πάσχω από υπερβολικό πάθος όχι όμως από απεριόριστη δύναμη…»                                                         

-Στο πάθος της για το μεγάλο έρωτα της τον Ίωνα  Δραγούμη.  «… Πού είσαι να πάρει ο διάολος;  Πεθαίνω… Πού βρίσκεσαι κάθαρμα;… Πώς θα παίξω πάλι χωρίς το βλέμμα σου να σημαδεύει την καρδιά μου… χωρίς το κορμί μου να σε λιώσει από το πάθος… Ίων…»

Η κ. Κοτοπούλη χάραξε καινούργιους δρόμους στη ζωή και στο θέατρο. Με αξιοσύνη τάλαντο και δεξιοσύνη πορεύτηκε. Μεσουράνησε στη σκηνή και κέρδισε πύρρεια νίκη στην προσωπική της ζωή.  Η καταστροφή!  Ο θάνατος του Ίωνα μετά από 23 μέρες .

«Το τέλος μιας αβάσταχτης  πράξης …», «23 μέρες χαμένος 23 ημέρες σκοτωμένος…  Μου το κρύβατε φονιάδες. Ζούσατε με το φόβο μου 23 μέρες και νύχτες σκουλήκια … Λυγίζουν τα τουφέκια σας μπροστά στην οργή της Κοτοπούλη…»       

Η κ. Παπαδήμα επιφορτίστηκε, στο νέο της εγχείρημα, πολλούς και δύσκολους  ρόλους. Συγγραφή,  σκηνοθεσία, παραγωγή και εκτέλεση. Ικανή, και δραστήρια, ταλαντούχα και  τολμηρή, έκανε την υπέρβαση. Πυκνός και διακοπτόμενος ο λόγος της, σαν να ήταν άμεσος. Μέσα σ΄ ένα σκηνικό (Καμαρίνη θεάτρου) ενδεικτικό της ζωής της, ως Μαρίκα.  Ένα τεράστιο πορτραίτο του Ίωνα Δραγούμη δέσποζε στη σκηνή, κάνοντας διάλογο μαζί του. Σπαρακτική πάνω στη σκηνή, εκρηκτική όταν μίλαγε για τον Ίωνα. Μετέδιδε  την αίσθηση ότι πάλλεται, και πονάει. Θα μπορούσε ίσως,  να είναι, λίγο πιο ξεκάθαρος ο διαχωρισμός του θεατρικού  λόγου, από τον προσωπικό. 

Εύχομαι η πορεία να είναι μεγάλη, και επιτυχημένη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Δήμητρα Παπαδήμα

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Μποσταντζόγλου

Σκηνικά κοστούμια: Χριστίνα Οικονόμου

Φωτισμοί: Γιώργος Στεργίου

Μουσική επένδυση: Χρήστος Στεργίου

Ερμηνεία: Δήμητρα Παπαδήμα – Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Βοηθός παραγωγής: Μαρία Παπαδήμα

* Η ΕΦΗ ΚΑΝΑΚΟΥΣΑΚΗ, είναι σκηνοθέτης    

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 101 guests και κανένα μέλος