Είχαμε την τύχη να είμαστε προσκαλεσμένοι, από τον φίλο Γιάννη Ζέρβα*, σε μία εξαιρετική γιορτή στο Λύκειο Ελληνίδων, στις 7 Μαΐου 2019, όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Οι φίλοι του Λυκείου Ελληνίων 1987-2018»· η ιστορία μιας τριαντάχρονης πορείας με πλούσια δράση από εκδηλώσεις. Παρόντες παλιοί και νέοι φίλοι, στον πολύ όμορφο χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων.

Ξεφυλλίζοντας κανείς το βιβλίο, τρέχει μέσα από τις σελίδες του, σε μία ζώσα ιστορία του Λυκείου Ελληνίδων.

Ο Γιάννης Ζέρβας είναι ο συγγραφέας του βιβλίου, μια που υπηρέτησε ως πρόεδρος των φίλων επί 30 συναπτά έτη, με ένα σπουδαίο έργο στη διαδρομή του.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα γράφει μεταξύ άλλων:

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει τα πεπραγμένα του σωματείου των Φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων από της ιδρύσεώς του, το 1987, μέχρι το τέλος του 2018, εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό και σχόλια. Στο βιβλίο καταγράφονται το ιστορικό της ίδρυσης του σωματείου, οι διαδικασίες έναρξης της λειτουργίας του και οι δραστηριότητές του, διαχρονικά. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου, τα οποία προέρχονται από τη χορευτική ομάδα, ως βασικού πυρήνα, και στη μακρόχρονη σχέση τους με το Λύκειο.

Το βιβλίο καταγράφει όλες τις εκδηλώσεις των Φίλων και τις συνεργασίες του Σωματείου με τη χορευτική ομάδα, κατά τις εορταστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, οι οποίες, ως κοινωνικά και καλλιτεχνικά γεγονότα, είχαν πάντα μεγάλη επιτυχία και διακρίνονταν από φαντασία και ευρηματικότητα.

 

«Πάντων κτημάτων κράτιστον ἄν εἴη φίλος σαφὴς καὶ ἀγαθός» (Απ’ όλα τ’ αποκτήματα το καλύτερο είναι ο ειλικρινής και καλός φίλος)

(Ξενοφών. Απομνημονεύματα Β, IV, 1).

γράφει στην εισαγωγή του το βιβλίο και αναπτύσσει το νόημα της φιλίας, που είναι και η πεμπτουσία του Σωματείου “Οι φίλοι του Λυκείου Ελληνίων”: «Η φιλία συνδέεται με τις ανθρώπινες σχέσεις, με αμοιβαία αισθήματα αγάπης, συμπάθειας και συμπαράστασης, με αλληλεγγύη και αφοσίωση. Συνδέεται, επίσης, με αξίες, όπως η εμπιστοσύνη, η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η συνέπεια, η ακεραιότητα, η ευγένεια και ο σεβασμός. Η φιλία, ως ανθρώπινη αξία και κοινωνική αρετή, προσδιορίζει και την ποιότητα μιας κοινωνικής ομάδας.

...Οι Φίλοι έχουν ως αρχή και ιδεολογική βάση τον εθελοντισμό και την προσφορά κοινωνικού έργου, χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, καμιά ιδιοτέλεια και, κυρίως, χωρίς ανταλλάγματα».

Για το βιβλίο μίλησαν ο Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Εθνομουσικολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,  η Κατερίνα Δασκαλάκη, Ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων, τ. Πρέσβειρα της Ουνέσκο,  και βέβαια ο συγγραφέας του Γιάννης Ζέρβας, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία του σωματείου μετά την τριαντάχρονη σημαντική πορεία του, χωρίς να αποσυρθεί, όπως είπε, παραμένει ενεργός.

Στη φωτογραφία υπογράφει το βιβλίο, το οποίο διατίθεται από το Λύκειο Ελληνίδων.

«Στο Λύκειο οφείλουμε πολλά», γράφει ο Γιάννης Ζέρβας στον επίλογό του: «Μάθαμε, χορέψαμε, ταξιδέψαμε, χαρήκαμε και ζήσαμε καταστάσεις οι οποίες - σε άλλους λιγότερο και σε άλλους περισσότερο - επηρέασαν την καθημερινότητά μας, αλλά και τη ζωή μας ολόκληρη».

 

Στη συνέχεια ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος, οι καρέκλες εξαφανίστηκαν και μία τετράδα από μουσικούς και οργανοπαίχτες πήραν θέση και “άρχισαν τα όργανα”. Όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάστηκαν χέρι - χέρι και χόρεψαν τα ωραία παραδοσιακά τραγούδια, που ακούγονταν από τους μουσικούς.

Πολύς χορός, έβγαινε αυθόρμητος, μέσα από την ψυχή τους και τους οδηγούσε στα βήματα. Ήταν μία πανδαισία εικόνας και ήχου, αλλά και ωραίων μεζέδων με καλό κρασί!

Οι «Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων»

Οι «Φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων» είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Δημοκρίτου 14, φιλοξενούμενο από το Λύκειο των Ελληνίδων στο κεντρικό του κτίριο. Το σωματείο ιδρύθηκε, κυρίως, από παλαιά, αλλά και νέα μέλη της χορευτικής ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων. Οι βασικοί σκοποί του σωματείου είναι η διάδοση του έργου τού Λυκείου των Ελληνίδων, η ηθική και υλική συμπαράσταση και η συμβολή στη συλλογή και διαφύλαξη των παραδοσιακών αγαθών, όπως ηθών και εθίμων, μουσικής και τραγουδιών, δημοτικών χορών και τοπικών ενδυμασιών. Οι σκοποί αυτοί επιτυγχάνονται με την οργάνωση συναντήσεων, εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων και συνεδρίων.

* Ο Γιάννης Ε. Ζέρβας είναι Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για το βιβλίο και τους φίλους, μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Ζέρβας, καθηγητής και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχει συγγράψει πολλά βιβλία και επιστημονικές μελέτες.

Για το επιστημονικό και επαγγελματικό του έργο τιμήθηκε με το “Distinguish Alumni Award” από το Boston University των Η.Π.Α (2005), με το Βραβείο της International Society of Sport Psychology (2009) και άλλους φορείς.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της European Society of Sport Psychology, μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας κ.ά.

Αννα Μπουζιάνη

lykeio xoros 2

lykeio zervas xoros

 

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 143 guests και κανένα μέλος