Οι Έλληνες δημιουργοί τα τελευταία χρόνια επιχειρούν με σοβαρότητα και γνώση να ακολουθήσουν νέες προσεγγίσεις σε μεγάλα κλασικά έργα, και με μεγάλη επιτυχία θα έλεγα.
 
Το “Ερωφίλη projectμια παράσταση που οι συντελεστές της, καταβυθιστήκαν στην παράδοση και έφεραν στο προσκήνιο την τραγωδία του Γεωργίου Χορτάτση από το Κρητικό θέατρο. Εναρμόνισαν την εύθραυστη ισορροπία με το κείμενο, την μουσική, και την ερμηνεία και μας μετέφεραν σ’ έναν κόσμο άγνωστο ή και λησμονημένο στους περισσότερους από μας.
 
Με την είσοδό μας στην αίθουσα, «μεταφερθήκαμε» σε μια άλλη εποχή, μαγική· σ’ ένα παλάτι ενός βασιλιά, των παλιών παραμυθιών μας. Η επιβλητικότητα του σκηνικού χώρου, με τα αναμμένα κεριά, σε συνδυασμό με την εξαίσια μουσική δεν μας άφησε ούτε στιγμή να έχουμε άλλη σκέψη από το να περιμένουμε την επόμενη στιγμή. Το πάτωμα ήταν στρωμένο με κόκκινες κλωστές, σύμβολο του πάθους, του έρωτα, του ομφάλιου λώρου, και του αίματος της εξουσίας, και η Κόρη να κοιμάται.
Σιγά και σταδιακά γινόμαστε μύστες ενός μυστηρίου, και μάρτυρες μιας τραγωδίας. Οι πρωταγωνιστές κινούνται στο χώρο σαν σκιές, κι όταν φωτίζονται ακούς το λόγο τους μουσικά με ρυθμό, κι άλλες φορές βλέποντας τα χείλη τους μόνο να κινούνται, ήταν σαν να χανόταν μέσα στο χρόνο. Η γλώσσα είχε το Κρητικό ιδίωμα, όμως σε μας έφτανε γνώριμη, (αλήθεια πόση πειθαρχεία, πόση δουλειά, πόσο ταλέντο?).
 
Το τραγικό με το λυρικό «σμίγανε ομάδι» σαν παθιασμένοι εραστές.
 
Η μουσική παρούσα παντού άλλοτε να ενισχύει άλλοτε κατακρίνει τα τεκταινόμενα.
 
Οι πρωταγωνιστές μαγικοί, μεταδίδοντάς μας πότε το πόνο, πότε το πάθος του έρωτα, πότε την βαρβαρότητα και την ματαιοδοξία της εξουσίας. Ο δημιουργός μάγος, (Θεόδωρος Οικονομίδης) η βασιλοπούλα γλυκιά αφοσιωμένη πονετική αληθινή (Αμαλία Αρσένη) η Νένα – Ασκιά πάντα κοντά στην πάσχουσα βασιλοπούλα με τρυφερότητα και σύνεση, εξαιρετικά ταλαντούχα, (Δανάη Λουκάκη). Ο Πανάρετος αποφασιστικός και αποφασισμένος υπερασπίστηκε τη θέση και την αγάπη του μέχρι μαρτυρίου με απίστευτη αμεσότητα (Βαγγέλης Σαλευρής) και μιας εξαιρετικής σύλληψης προσωπικότητας και χαρακτήρα του Φιλόγονου, ο οποίος έδειξε ως το τέλος τις δυνατότητες του ταλέντου του (Κωνσταντίνος Τσιομίδης).
 
Σκηνική Σύνθεση: Θεόδ. Οικονομίδης
Μουσικοί: Αρετή Κοκκίνου, Δημήτρης Πρόκος
 
Μια όμορφη στιγμή για το θέατρο, μια ευτυχής συνάντηση ενός αριστουργηματικού έργου, με ταλαντούχους ευφυείς και ακούραστους σύγχρονους δημιουργούς
Ελπίζουμε και σε άλλες τέτοιες στιγμές.
 
Έφη Κανακουσάκη
 
 
Θέατρο Σφενδόνη
Μακρή 4, Πλάκα- Αθήνα,
τηλ. 30 21 5515 8968
Στάση: Μετρό, Ακρόπολη
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 69 guests και κανένα μέλος