Ένας δίαυλος πολιτισμού και ψυχικής θωράκισης των νέων
Αποκαλυπτική συζήτηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θεμιστοκλή Μακαντάση

 

Ενα πανέμορφο παραδοσιακό κτίριο που κοσμεί την Κερατέα και ένας φλογερός καλλιτεχνικός διευθυντής, με πάθος για το επάγγελμα που διακονεί, μας ώθησαν να μιλήσουμε για το Δημοτικό Ωδείο Λαυρεωτικής.

― Κύριε Μακαντάση, είστε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Λαυρεωτικής ... Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό.

Το Δημοτικό μας Ωδείο, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, στεγάζεται από το 2009 στο νεοκλασικό κτίριο του Δροσόπουλου στην Κερατέα, ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής και υπάγεται στο ΝΠΔΔ «Θορικός». Καλύπτει την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, αφού δεν υπάρχει άλλο Δημοτικό Ωδείο στην εν λόγω περιοχή. Έχει ονομαστεί «Δημήτρης Νικολάου» με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποδίδοντας φόρο τιμής στον αείμνηστο συντοπίτη μεγάλο μουσουργό και συνθέτη με διεθνή προβολή, Δημήτρη Νικολάου.

Στο Ωδείο διδάσκονται μουσικά σύνολα όπως: χορωδία και ορχήστρα έντεχνης Ελληνικής Μουσικής, χορωδία και ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, ορχήστρα πνευστών οργάνων, εγχόρδων και εξατομικευμένα όργανα όπως πιάνο, βιολί κ.ά.

Στο Ωδείο δίνονται οι ευκαιρίες ανάπτυξης της προσωπικότητας του κάθε μαθητή με τη συμμετοχή του στα Μουσικά σύνολα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ποιοτικό και καλλιτεχνικό περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές θα περνούν πολλές ώρες, με συμμαθητές που έχουν κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από τα ατομικά μαθήματα των οργάνων, επιτυγχάνεται αρτιότερα η επικοινωνία μαθητή και καθηγητή, όχι μόνο πάνω στη διδασκαλία του οργάνου αλλά για οποιοδήποτε ζήτημα ή πρόβλημα που απασχολεί τον μαθητή. Έτσι στο Ωδείο αναπτύσσεται η δημιουργικότητα, το ταλέντο και η ευαισθησία των μαθητών, ειδικότερα σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής και άλλων παραστάσεων.

Το Δημοτικό Ωδείο μεριμνά για τη γνώση, τη δημιουργικότητα, την ψυχική και πνευματική γαλήνη, που αποκομίζει ένα παιδί από την επαφή του με τη μουσική. Στοιχεία, που αποτελούν το αντίδοτο στην αύξηση των περιστατικών ενδοσχολικής βίας και την έξαρση των φαινομένων νεανικής παραβατικότητας. Η μουσική εκπαίδευση παρέχει εγγυήσεις για την πνευματική, ηθική και ψυχική θωράκιση των νέων σε μια περίοδο βαθύτατης και ποικίλης κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Υπάρχει άραγε τίποτα πιο σημαντικό από την αναλγητική επίδραση της μουσικής στην ανθρώπινη ψυχή, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους;

― Το Ωδείο παρέχει τίτλους σπουδών;

Βεβαίως, κατοχυρώνει με τίτλους σπουδών τους μαθητές του και συμβάλλει στην προώθηση της μουσικής παιδείας με υψηλά ποιοτικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα: Στους απόφοιτους χορηγούνται τίτλοι μουσικής ειδικότητας, μετά από εξετάσεις, ισότιμοι αυτών που χορηγούνται από τα αναγνωρισμένα από το Κράτος Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα όπως:

α) Πτυχία Θεωρητικών (Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Δίπλωμα Σύνθεσης).

β) Πτυχία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Βυζαντινής ή Πτυχία Ελληνικών Παραδοσιακών Οργάνων) και

γ) Πτυχία και Διπλώματα μουσικών οργάνων της Έντεχνης Ευρωπαϊκής Μουσικής (Πιάνο, Βιολί, Φλάουτο κ.λ.π.).

Επιπλέον, μέσα από το Δημοτικό Ωδείο οι νέοι του Δήμου μας συμμετέχουν ισότιμα με τους αποφοίτους των μουσικών σχολείων στις εισαγωγικές εξετάσεις στα τμήματα μουσικών σπουδών των Α.Ε.Ι.

― Κύριε Μακαντάση, έχετε συμμετοχή μαθητών στα προγράμματα και ο μαθητής που θα έρθει στο Ωδείο συμμετέχει οικονομικά;

Στο Δημοτικό Ωδείο παρακολουθούν πάνω από εκατό μαθητές διαφόρων ηλικιών. Ξεκινάμε από τα τμήματα μουσικής προπαιδείας στελεχωμένα από έμπειρους μουσικοπαιδαγωγούς, στα οποία συμμετέχουν παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, όπου μέσω της κίνησης και των δημιουργικών δραστηριοτήτων καλλιεργούν τις μουσικές και κινητικές τους δεξιότητες. Στόχος μας είναι οι μικροί μας μαθητές να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το σώμα και τη φωνή τους και να γνωρίζουν διάφορα όργανα. Γενικά, προσφέρουμε στους δημότες και ιδιαίτερα στους νέους υψηλού επιπέδου γνώση με πολύ προσιτά οικονομικά προγράμματα, όπως αρμόζει άλλωστε στους χαλεπούς οικονομικά καιρούς μας.

Στο σημείο αυτό, αναφέρω ενδεικτικά ότι εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά πανελλήνια από το Ωδείο μας και μέσω τηλεδιάσκεψης η παρακολούθηση της διαδικασίας για τη χορήγηση του Πρώτου Διπλώματος όλης της περιοχής της Θράκης, η οποία διεξήχθη στο Ωδείο «Φαέθων» στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και της δια ζώσης επιμόρφωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στηριζόμενοι στη συγκινητική ανταπόκριση των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών του Ωδείου μας θα συνεχίσουμε ανάλογες προσπάθειες τόσο στα κρουστά όσο και σε άλλα όργανα αναπτύσσοντας πολιτιστικές σχέσεις και ανταλλαγή εμπειριών με πολιτιστικούς φορείς και αποδεικνύοντας πως η βιωματική προσέγγιση της Μουσικής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές όχι μόνο να σκέφτονται αναφορικά με τον κόσμο, αλλά και να δρουν μέσα σε αυτόν, καλλιεργώντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε τη νέα γενιά με όλο και περισσότερες παροχές στην εκπαίδευση. Μέσα από την παιδεία ανοίγεται ο δρόμος για να γνωρίσουν οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι τη μουσική, στο βαθμό που ο καθένας επιθυμεί. Η ισότιμη αντιμετώπιση της παραδοσιακής μουσικής θα φέρει τη νέα γενιά πιο κοντά στο παρελθόν με καλύτερες βάσεις για το μέλλον.

― Έχετε κάποιους ιδιαίτερους στόχους στην εξέλιξη του Ωδείου;

Να σας πω· στους στόχους του Ωδείου είναι η δημιουργία Σεμιναρίων με θέμα «Η Φωνή στην Εκπαίδευση: Θεμέλιο για τη Σωματική και Ψυχική Υγεία Εκπαιδευτικών και Μαθητών», όπου θα αναδειχθεί η αξία και η σπουδαιότητα της ορθοφωνίας στο εκπαιδευτικό έργο, καθώς η ποιότητα του φωνούμενου λόγου αποτελεί θετική παράμετρο στο διδακτικό έργο και αναμφισβήτητα η πάθηση στις φωνητικές χορδές και η δυσκολία της φώνησης και του λόγου χαρακτηρίζουν συχνά τους διδάσκοντες. Με τις εισηγήσεις εξειδικευμένων καθηγητών και ειδικών στη φωνητική καλλιέργεια, θα προβάλλεται η σπουδαιότητα της σωστής εκφοράς του λόγου σε κάθε μορφή λεκτικής επικοινωνίας και ειδικότερα στην προφορική διδασκαλία στο σχολείο. Αναμφισβήτητα είναι τα οφέλη τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και για τους μαθητές από την ορθή τοποθέτηση της φωνής, όπως τα καταδεικνύουν τα επιστημονικά πορίσματα και τα εμπειρικά δεδομένα.

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων θα είναι προαιρετική και ελπίζουμε να παρέχεται   δωρεάν, δίνοντας μοναδική ευκαιρία επιμόρφωσης στον εκπαιδευτικό κλάδο μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο λειτούργημα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας, το Δημοτικό Ωδείο πρωτοστατεί. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει το Ωδείο ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που θα συμπαρασύρει και τις άλλες τέχνες με απώτερο σκοπό ο Δήμος της Λαυρεωτικής να γίνει κέντρο ανάπτυξης των τεχνών. Ο πολιτισμός δεν είναι ούτε λεπτομέρεια, ούτε επικουρικό στοιχείο της δημόσιας ζωής της πόλης. Αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία χτίζεται το όραμα μιας ανθρώπινης πόλης και η επένδυση σε αυτόν αποτελεί πρόταση ζωής για το παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό στους στόχους μας είναι και η ευρύτερη συνεργασία με φορείς του Δήμου, προκειμένου να αναδείξουμε τη μουσική πολιτιστική κληρονομιά ( παραδοσιακή μουσική).  

Η συνέχιση και ενίσχυση του Δημοτικού Ωδείου θα επηρεάσει και θα συμβάλει στην αλλαγή πλεύσης στον τομέα του πολιτισμού γενικότερα και της μουσικής εκπαίδευσης ειδικότερα, αποτελεί δε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον Δήμο ως επένδυση στον πολιτισμό και στην ψυχική θωράκιση των νέων

Κύριε Μακαντάση, το Ωδείο καλύπτεται οικονομικά από τις εισφορές των μαθητών ή συμμετέχει και ο Δήμος;

Το Δημοτικό Ωδείο, κύριε Βενετσάνε, ίσως θα έπρεπε να χρηματοδοτείται και από το Δήμο μας, προκειμένου να ανταποκριθεί στα λειτουργικά του έξοδα. Δυστυχώς όμως, στην εποχή των μνημονίων δεν του επιτρέπεται!

 

― Τί εννοείτε δεν του επιτρέπεται;

Το Ωδείο υποχρεούται βάσει νόμου από την πολιτεία να λειτουργεί με ανταποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει σε τελική ανάλυση ότι όποιος έχει χρήματα, έχει δικαίωμα στην μουσική μόρφωση και στην ποιότητα ζωής. Αλλά με αυτό το σκεπτικό η μουσική παιδεία, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποτελέσει δικαίωμα όλων των συμπολιτών μας ειδικά στην δύσκολη οικονομικά εποχή μας.

Ο Δήμος δικαιούται, επιβάλλεται και μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο και επειδή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος ειδικά τις σημερινές ημέρες της κρίσης που βιώνει ο τόπος μας θεωρούμε ότι ο αριθμός των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου αποδεικνύει ότι ο Δήμος θέλει και έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

 

― Χορηγούς έχετε;

Δυναμικοί συμπαραστάτες μας είναι οι γονείς και οι φίλοι του Δημοτικού Ωδείου «Δημήτρης Νικολάου». Οι γονείς μάλιστα αποφάσισαν τη άμεση σύσταση Συλλόγου για να στηρίξουν με κάθε μέσο το Ωδείο και να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία αυτού του θεσμού, που έχει αναβαθμίσει το μουσικό επίπεδο του Δήμου τα τελευταία χρόνια, αφού πάνω από 110 παιδιά διδάσκονται μουσική και αποκτούν πτυχία σε διάφορα μουσικά όργανα.

Εχουμε ανάγκη από χορηγούς και ελπίζουμε την προσπάθειά μας να την αγκαλιάσουν οι πολίτες της Λαυρεωτικής και της ευρύτερης περιοχής.

– Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας

Κι εγώ σας ευχαριστώ

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 647 επισκέπτες και κανένα μέλος