Το Αρχείο Πολέμου, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, άλλαξε, μόνο για το μήνα Οκτώβριο, το καθιερωμένο Σάββατο των εκδηλώσεών του.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19:30, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κοσμόπουλος θα μοιραστεί σκέψεις και συμπεράσματα από το υπό εξέλιξη ντοκιμαντέρ «Η Aπόκρυψη». Θέμα του μια συγκλονιστική και μάλλον άγνωστη πλευρά της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα: η επιχείρηση προστασίας και απόκρυψης των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και η στάση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα προβληθούν αποσπάσματα από σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό αρχειακό υλικό Ανδρέας και Αναμπέλλα Φρέρη.

Η Απόκρυψη παρουσιάζει την άγνωστη επιχείρηση απόκρυψης των αρχαιοτήτων της Ελλάδας κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, αποκαλύπτει την στάση των δυνάμεων κατοχής απέναντι στους πολιτιστικούς θησαυρούς της χώρας και αναζητά το μίτο αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας στον λαβύρινθο της ήδη λεηλατημένης Ευρώπης και στα θεμέλια της ιδεολογίας του ναζισμού.

Η έρευνα για το σχέδιο ντοκιμαντέρ «ΑΠΟΚΡΥΨΗ» ξεκίνησε το 2006 εστιάζοντας στη στάση των φορέων που ασκούσαν την «πολιτιστική πολιτική του Γ΄ Ράιχ» στην Ελλάδα της Κατοχής, όπως το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, η Γερμανική Υπηρεσία Προστασίας της Τέχνης (Kunstschutz), η Ahnenerbe, το Τμήμα Προϊστορίας της Reichsbund für Deutsche Vorgeschichte, το Sonderkommando Rosenberg του E.R.R. καθώς και στη σχέση τους με την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία. Ακόμη, στην ανάδειξη του διεθνούς πλαισίου της συστηματικής λεηλασίας έργων τέχνης που πραγματοποιήθηκε από το

καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας (π.χ. τη δράση του “E.R.R.” και της “Ahnenerbe” σε άλλες κατεχόμενες χώρες) και του ιδεολογικού πλαισίου του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού ως προς την ιδιότυπη χρήση της ελληνικής (και ρωμαϊκής) αρχαιότητας για τους σκοπούς της προπαγάνδας τους καθεστώτος.

Eνημερώστε για τη συμμετοχή σας,

επικοινωνώντας τηλεφωνικά με την διδα. Μάκα Ντοκχνάτζε στο τηλέφωνο του Αρχείου ή στο κινητό 69-98088220, η email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το αργότερο μέχρι 24-10-2016 καθώς ο χωρος είναι περιορισμένος.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος